8. Anständiga arbetsvillkor

Mål 8 handlar om att anständiga arbetsvillkor främjar en hållbar ekonomisk tillväxt och är en positiv kraft för hela planeten. Genom anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället.

NYHET

Forskare: Bättre kläder kan göra modet mer hållbart

Plagg av bättre kvalitet, som har längre livslängd och som tillverkas utifrån efterfrågan. Det kan vara svaret på hur modebranschen ska bli hållbar, hävdar Sara Harper, forskare i Borås, i en avhandling.

Högre kvalité, mindre produktionsserier och tillverkning närmare konsumenten kan underlätta för en omställning inom modeindustrin, visar en avhandling från Textilhögskolan i Borås.

NYHET

Starkt stöd för miljardkravet mot FIFA

En undersökning av Amnesty tyder på att organisationen har ett brett stöd för sitt krav att internationella fotbollsförbundet FIFA ska ta ett ekonomiskt ansvar för de människorättskränkningar som gjorts inför fotbolls-VM i Qatar.

Snart drar fotbolls-VM i Qatar igång, men kravet på att FIFA ska ersätta migrantarbetare som utnyttjas växer.

INTERVJU

Hon kräver att politiska fångar i Chile ska friges

Inte en dag till i fängelse, eller Ni un día más en la cárcel, är namnet på den chilenska organisation som jobbar för att politiska fångar ska friges. OmVärlden träffade dess ledare då hon var på besök i Sverige.

Owana Madera är på besök i Sverige för att uppmärksamma kampen för mänskliga rättigheter och politiska fångar i Chile.

NYHET

Diakonias chef avgår efter misstroende från personalen

Efter en turbulent omorganisation där personer sagts upp på felaktiga grunder, bland annat en cancersjuk person, väljer Diakonias generalsekreterare Lena Ingelstam att avgå. ”En utvärdering får visa om jag handlat fel”, säger hon till OmVärlden. 

Lena Ingelstam tillträdde som Diakonias generalsekreterare 2020. Nu lämnar hon posten efter kritik i samband med en omorganisation.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

PODD

Avsnitt 147: Presidentpalatset stormades i Sri Lanka

Sommaren 2022 blev en kaotisk tid för Sri Lanka, landet som fajtats mot pandemin samtidigt som den ekonomiska krisen blivit akut. Vad var det egentligen som gjorde att medborgarna till slut stormade presidentpalatset?

Vad var det som låg bakom att presidentpalatset i Sri Lanka stormades i somras, är ämnet för OmVärlden podd avsnitt 147.

NYHET

Trots svarta rubriker – få partier vill ha tuffare regler för AP-fonderna

ForumCiv och flera andra organisationer kräver att det ska bli svårare för svenska pensionsfonder att investera i kärnvapen och olja. En ny enkät visar dock att en majoritet av partierna vill ha kvar dagens regler. 

Ett stressat äldre par diskuterar sin ekonomi. Flera organisationer kräver att staten ställer hårdare krav på pensionsfondernas investeringar.

NYHET

Högerpartier vill stoppa EU-förslag om människo­rättslag

EU-lagförslaget om företags ansvar för mänskliga rättigheter sågas av högern – och samtliga partier vill stoppa delar av förslaget. Nu skickar riksdagen bakläxa till EU-kommissionen. ”Ett läskigt läge”, hävdar Oxfam Sverige.

Det blir bakläxa till EU-kommissionen. Samtliga partier är kritiska till EU-kommissionens förslag till lag om mänskliga rättigheter, men M, KD och SD vill helt stoppa förslaget.

NYHET

Sudan skakas återigen av protester

För en vecka sedan meddelande militären i Sudan att de drar sig tillbaka från samtalen om att införa ett civilt styre. Vissa ser det som en möjlighet till en demokratisk utveckling, andra inte och protesterna i landet fortsätter. Läget är mycket oklart.

Förra årets militärkupp i Sudan ledde till stöddemonstrationer i många städer runt om i världen. Den 30 oktober 2021 demonstrerade hundratals utanför stadshuset i San Francisco, USA, mot militärkuppen.

NYHET

Gästarbetare skickade hem 6900 miljarder kronor

Migrantarbetare skickar hem mer än tre gånger så mycket som världens samlade bistånd och förra året slog pengaströmmen rekord. Nästan 6900 miljarder kronor skickades till medel- och låginkomstländer. Trenden är att överföringarna ökar men kriget i Ukraina har fått en dämpande effekt. 

800 miljoner människor världen över är beroende av pengar som skickas hem från gästarbetare. Allt mer pengar skickas, men Rysslands attack på Ukraina har fått en dämpande effekt.

51 träffar