8. Anständiga arbetsvillkor

Mål 8 handlar om att anständiga arbetsvillkor främjar en hållbar ekonomisk tillväxt och är en positiv kraft för hela planeten. Genom anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället.

NYHET

Kina och Nordkorea har värst censur på internet

Grunden för en fungerande demokrati är tillgång till ett internet som inte är censurerat. Men precis som demokratin krymper i världen så ökar även kontrollen av informationen över internet i många stater, visar en ny studie. 

Blickar in i mobilerna på tunnelbanan i Peking. Kina är tillsammans med Nordkorea det land som övervakar sina medborgare mest på nätet.

PODD

Avsnitt 139: Storbråket i världsfacket

Nya chefen på FN:s arbetsmarknadsorgan ILO måste börja sitt jobb med att hantera en gammal surdeg. Samtidigt håller världsfacket på att spricka efter ett internt bråk i och med Rysslands attack på Ukraina.

Oscar Ernerot, LO:s internationella chef berättar om slitningarna i världsfacket ITUC i avsnitt 139 i OmVärlden Podd.

INTERVJU

Efter stormen på Amnesty – klart med ny generalsekreterare

Efter en stormig tid på Amnesty Sverige tog Anna Johansson tillfälligt över som generalsekreterare. Nu är det klart att det är hon som ska leda organisationen permanent i en tid då kampen för mänskliga rättigheter blivit en allt tuffare utmaning.

Nu är det klart att Anna Johansson tar över som generalsekreterare för Amnesty Sverige.

NYHET

Facklig kritik mot nya Afrikastrategin

Satsningar på bättre arbetsvillkor och sysselsättning får mindre fokus i regeringens nya Afrikastrategi. Svenska fack är kritiska till att regeringen slopat formuleringen om att Sveriges bistånd ska bidra till fler arbetstillfällen med anständiga villkor.

Union to Unions programchef Lennart Reinius är en av de fackliga kritikerna mot den nya Afrikastrategin inom biståndet.

NYHET

Afrikan fick toppjobbet på ILO

För första gången blir det en afrikan som kommer att leda FN:s arbetslivsorgan ILO. Nu har Gilbert F Houngbo från Togo valts till ny generaldirektör.  

NYHET

Lönelistan 2022: Så höga är bistånds­chefernas löner

Årets topplön bland landets biståndschefer ligger på 211 105 kronor i månaden. Det är fem gånger mer än den chef som har lägst lön, visar OmVärldens stora lönekartläggning.

Nordic Development Funds chef Karin Isaksson (i mitten) är den högst avlönade chefen i vår lönekartläggning. Därefter kommer Swedfunds vd Maria Håkansson och på tredje plats hamnar Kevin Casas-Zamora, generalsekreterare på International Idea.

NYHET

Flickors skolgång stoppades i Afghanistan

I veckan öppnades skolorna för flickor återigen i Afghanistan. Men efter bara några timmar kom ett nytt besked. Landets flickor var tvungna att återvända hem. Anledningen uppges vara att talibanregeringen är oeniga om skoluniformen är förenligt med landets sharialagar. 

På bilden är en skolklass med flickor från distriktet Julriz i provinsen Wardak i Afghanistan.

NYHET

Colombia farligast för människorätts­försvarare

138 av de 358 människorättsförsvarare som mördades runt om i världen förra året kom från Colombia, visar organisationen Front Line Defenders (FLD) sammanställning. Farligast är det att försvara mark och urfolks rätt mot storföretag, enligt FLD.

Våldet mot människorättsförsvarare i Colombia uppmärksammas över hela världen. Här hålls en demonstration utanför Colombias konsultat i New York den 5 maj 2021.

NYHET

Stor besvikelse när EU presenterar lag om företagsansvar

Efter lång försening kom till slut EU:s lagförslag som ska tvinga företag att ta ansvar för mänskliga rättigheter. Civilsamhället kallar förslaget ”urvattnat”, ”en besvikelse” och menar att det kan möjliggöra för företag att fortsätta ducka.

Rätt urvattnat. Det anser många om EU:s förslag som tvingar företag att ta ansvar för mänskliga rättigheter i sin produktion.

NYHET

Klyftorna växer – världen står vid ett vägskäl

I pandemins spår har klyftorna i världen ökat och demokratin backat. Trots det finns det hopp, hävdar deltagarna på ett seminarium om global rättvisa. "Världen står nu vid ett vägskäl.”

34 träffar