8. Anständiga arbetsvillkor

Mål 8 handlar om att anständiga arbetsvillkor främjar en hållbar ekonomisk tillväxt och är en positiv kraft för hela planeten. Genom anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället.

NYHET

Fem bra saker som hände i maj

Getter används för bekämpning av skogsbränder, avskogningen i Amazonas har minskat och Chile kortar arbetsveckan från 45 till 40 timmar. Det är några av de goda nyheterna från maj.

Avskogningen i Amazonas har minskat och Chile kortar arbetsveckan från 45 till 40 timmar. Det är några av de goda nyheterna från maj.

NYHET

EU-ländernas val – högre pensionsålder eller mer migration

Vill vi höja pensionsåldern med fyra år eller öka migrationen? Det är sådana konkreta frågor som debatten om migration borde handla om, säger en företrädare från Världsbanken som nu släppt sin stora migrationsrapport. 

Flera EU-länder stramar åt sina migrationspolitik samtidigt blir befolkningen i unionen allt äldre och födelsetalen minskar.

NYHET

”Menssmärtor är som en form av funktionsnedsättning”

Den 28 maj är det den internationella mensdagen. ”Det ska inte vara konstigare att ha mens än att ha feber för att få vara hemma från jobbet”, Kerstin Tóth Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

190 miljoner kvinnor lider av endometrios, vilket kan innebära svåra menssmärtor.

NYHET

Människorätts­lag upp till omröstning i EU

Det omtvistade förslaget om en människorättslag för företag i EU står nu inför omröstning i EU-parlamentet. Farhågorna växer i civilsamhället att parlamentet inte ska anta liggande förslaget utan att det osthyvlas ner. 

EU är på väg att klubba igenom en nu lag som ska få företag att värna mänskliga rättigheter. men flera organisationer är oroliga för att lagen ska urvattnas.

OPINION – DEBATT

”Förödande om FN och omvärlden lämnar Afghanistan”

Just nu diskuterar FN om man helt ska lämna Afghanistan när kvinnlig personal inte längre tillåts. Om FN och omvärlden lämnar landet finns risk för förödande konsekvenser, skriver socialdemokraterna Annika Strandhäll och Margot Wallström.

Annika Strandhäll och Margot Wallström från S-kvinnor varnar för konsekvenserna om FN lämnar Afghanistan.

NYHET

Arbetare blir svårt sjuka av att polera ris

När ris skalas och poleras i fabriker i Asien står arbetare ofta utan skydd i dåligt ventilerade lokaler. Cirka hälften får problem i luftvägarna, som astma och fibros. 

Anställda lever farligt. När riset ska behandlas bildas damm som kan orsaka cancer och lungsjukdom.

NYHET

Diktaturer tar ett allt större grepp om världsekonomin

Samtidigt som demokratin backar i världen växer diktaturernas ekonomiska makt. I dag ligger den globala demokratin på samma nivå som 1986 och en ledande svensk expert varnar för att utvecklingen fortsätter att gå bakåt.

Rysslands Vladimir Putin möter Indiens Narendra Modi och Kinas Xi Jinping under G20 mötet i Osaka, Japan, 2019. De auktoritära ländernas andel av den globala ekonomin ökar, visar en rapport från V-Dem på Göteborgs universitet.

INTERVJU

”Som vit medelålders man bidrar jag inte till mångfald”

Det har varit interna bråk och stökigt på Diakonia. För snart ett år sedan avgick den förra generalsekreteraren. Nu föreslås att Mattias Brunander, som i dag är biträdande generalsekreterare, ska ta över posten. 

Mattias Brunander föreslås blir generalsekreterare för Diakonia.

NYHET

Pressfriheten i världen försämras

I allt fler länder har situationen för journalistik försämrats visar Pressfrihetsindex för 2023.  ”Stora brister finns i sju av tio länder i världen – det har aldrig varit så illa”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. 

Den gröna färgen på kartan visar länder med en god pressfrihet, ljusgul tillfredsställande, orange problematisk, mörkorange svår situation och mörkröd mycket allvarlig situation.

OPINION – LEDARE

Vad händer om Facebooks grav plundras?

Facebook svarar inte på frågor, säger upp personal och utmålas som en risk för demokratin. Är det dödsryckningarna vi ser? Vad händer i så fall om dödsboet plundras, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

91 träffar