Bekämpa klimatförändringarna

Mål 13 handlar om att stoppa klimatförändringarna i enlighet med de överenskommelse som världens länder gjort i klimatkonventionen (1992) och i Parisavtalet (2015), om att förhindra att en genomsnittlig global uppvärmning som överstiger två grader.

INTERVJU

Avgående biståndsministern: Det bästa låg fortfarande framför mig

Tisdag den 30 november lämnar Miljöpartiet regeringen. Det blir då Per Olsson Fridhs sista dag som biståndsminister efter bara tio månader på posten. OmVärlden når honom under packningen av kartongerna på utrikesdepartementet.

Biståndsminister Per Olsson Fridh har kartongerna packade. På tisdag lämnar han och de andra MP-ministrarna sina stolar.

NYHET

Norge vill skära ned det humanitära biståndet

Den nya regeringen i Norge vill omprioritera biståndet så att mer går till klimat och matsäkerhet. Men mindre pengar ska gå till bland annat utbildning och humanitära insatser, vilket väckt stark kritik.

Den nya socialdemokratiska statsministern Jonas Gahr Støre föreslår stora förändringar i biståndsbudgeten.

PODD

Avsnitt 131: Fulspelet på COP26

Vad innebär besluten i Glasgow? OmVärlden följer i veckans podd upp klimatmötet COP26 med en trött Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet, som varit observatör under mötet.

Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet

NYHET

Besvikelse men även lite hopp efter Glasgowmötets slut

De höga förhoppningarna om mer pengar till fattiga länders klimatskador samt tuffa formuleringar om stopp för stöd till fossila bränslen infriades inte på klimatmötet. Ändå menar experter som OmVärldens reporter på plats pratat med att COP26 är ett steg framåt.

Klimatkonferensen i Glasgow är slut. En hel del besvikelse, inte minst från utvecklingsländerna.

NYHET

”Vi är redan så påverkade av klimatförändringarna”

Pengar till klimatanpassning för fattiga länder har inte varit prioriterat för världens rika länder. Det måste ändras, säger Christa Joy-Burton, från den lilla ön Antigua i Karibien. På COP26 kom löften om 400 nya miljoner dollar.

Christa Joy-Burton arbetar för en nystartad fond som drivs av miljödepartementet på Antigua och Barbuda.

NYHET

Inkludering minskar risken för klimatkonflikter

Klimatförändringarna fortsätter leda till konflikter. För att minska riskerna krävs inkluderande och rättvisa klimatanpassningar där lokalbefolkningen får vara med i processen. Det enligt ny studie från Göteborgs universitet.

Hilaweyn, flyktingläger i Etiopien. Många somalier tvingades 2011 fly hit på grund av extrem torka och svält som följd.

PODD

Avsnitt 130: Sveriges chefsförhandlare på COP26

Mattias Frumerie, chef för den svenska delegationen till klimattoppmötet, önskar att mötet ska resultera i en handlingsplan för hur världen ska hålla sig inom 1,5-gradersmålet. Men konstaterar att det kommer att bli svårt – och håller med om att klimatarbetet går för långsamt.

NYHET

De brännande frågorna COP26: Ambitionsnivåerna

Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik vid Linköpings universitet, hjälper OmVärlden att reda ut vilka som är de viktigaste frågorna under kommande klimattoppmötet COP26. Tredje delen handlar om ländernas ambitionsnivåer för utsläppsminskning. 

Glasgow, Scotland - October 21 2021: UN Climate Change Conference COP26 Banner in a Glasgow street with the words Together for Our Planet, with a tree in leaf behind it.

NYHET

Annonsörer kritiska till förbud mot fossil reklam

Kan ett förbud mot fossil reklam påverka människors konsumtion i en mer hållbar riktning? Det menar Jacob Östberg, forskare vid Stockholms universitet. Sveriges Annonsörer kallar förslaget ogenomtänkt och rättsosäkert.

38 träffar