Bekämpa klimatförändringarna

Mål 13 handlar om att stoppa klimatförändringarna i enlighet med de överenskommelse som världens länder gjort i klimatkonventionen (1992) och i Parisavtalet (2015), om att förhindra att en genomsnittlig global uppvärmning som överstiger två grader.

NYHET

Akut matbrist i Kenya efter lång torka

Två torra regnperioder efter varandra har orsakat svår torka i flera områden i Kenya, och även nästa regnperiod väntas bli torrare än vanligt. Lite regn har gett dåliga skördar. Nu hotas 2,1 miljoner människor av akut matbrist.

Två dåliga regnperioder har orsakat svår torka i många delar av Kenya.

INTERVJU

”Sverige måste visa att en omställning är möjlig”

Fredrika Andersson är Sveriges representant för unga på klimatmötet COP26 i Glasgow. Mötet har tidigare flyttats fram och världen står inför ett momentum. ”Vi befinner oss i en klimatkris och världens makthavare måste agera nu”, säger hon till OmVärlden.

Fredrika Andersson, klimatrepresentant för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) på ungdomskonferensen Youth4Climate i Milano.

NYHET

Årets Right Livelihood-priser till miljö- och människorättskämpar

En kvinnorättsaktivist från Kamerun, en rysk miljökämpe, en ledare för ett urfolk i Kanada och en organisation som arbetar med miljöskydd i Indien. De är årets mottagare av Right Livelihood-priset 2021.

Organisationen LIFE, Marthe Wandou från Kamerun, ryske miljöaktivisten Vladimir Slivjak och urfolksledaren Freda Huson från Kanada är pristagarna i år.

NYHET

Klimatförändringar kan tvinga 216 miljoner människor till flytt

Fortsätter klimatförändringar i samma takt som idag innebär det att 216 miljoner människor måste flytta på sig de närmaste 30 åren. Det enligt en rapport från Världsbanken. Värst drabbas Afrika söder om Sahara.

NYHET

Rädda Barnen: Klimatkrisen är en barnrättskris

Värmeböljor, översvämningar och skogsbränder är något som barn födda idag kommer att leva med i framtiden. Dagens ettåringar kommer under sin livstid uppleva sju gånger fler värmeböljor än om de fötts för 60 år sen visar en beräkning från Rädda Barnen.

NYHET

Kina lovar att sluta bygga kolkraft utomlands

Kina har lovat att minska sin kolanvändning från år 2025. Men utfästelsen har bara gällt kolkraft inom landet. Det nya löftet om att sluta bygga kolkraft utomlands kan få stor inverkan på de globala utsläppen.

NYHET

FN:s matmöte kritiseras för att missa småbönder

FN-toppmötet om livsmedel har mötts av kritik för brist på insyn, för att inte kunna leda till några konkreta beslut och för att vara alltför storföretagsvänligt. Det senare har fått en stor sammanslutning av småbönder att bojkotta mötet.

FN-toppmötet om livsmedel ska hitta hållbara lösningar för matförsörjningen i världen.

PODD

Avsnitt 127: Klimatångest

Fler söker hjälp för klimatångest, men är det verkligen ångest, eller är det snarare en oro, en sorg och kanske ilska som går att vända till en positiv kraft för förändring? Om det och mycket annat handlar detta avsnitt av OmVärlden podd.

De unga i Fridays for Future drivs inte av klimatångest utan av ilska och frustration över brist på handlingskraft.

NYHET

Fem bra saker som hände i augusti

Lego ger rekordstöd till flyktingar i Afghanistan, antalet tigrar i Indien ökar och ett nytt säkerhetsavtal i Bangladesh skapar tryggare arbetsplatser för textilarbetare. Det är några av augustis goda nyheter.

Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

NYHET

WWF vill se slopade subventioner till fördel för fler gröna jobb

Världsnaturfonden (WWF) vill att världens regeringar slopar de subventioner som är skadliga för den biologiska mångfalden. Enligt organisationen skulle en omdirigering av subventioner till ett värde av 4 300 miljarder kronor ge 39 miljoner gröna jobb.   

25 träffar