16. Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16 handlar om att de länder som är drabbade av krig och utdragna konflikter också är de länder som har svårast att lyfta sin befolkning ur fattigdom. Att stärka rättsstatsprincipen och främja mänskliga rättigheter är nyckeln till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.

OPINION – DEBATT

”CRD kritiserar vissa länder i Latinamerika – men glömmer andra”

Civil Rights Defenders kräver i en debattartikel i OmVärlden att EU sätter större press på Kuba, Nicaragua och Venezuela. Men tar inte upp de länder där de demokratiska läget är värre, skriver Zoltan Tiroler på Svensk-Kubanska föreningen i en replik.

Zoltan Tiroler på Svensk-Kubanska föreningen svarar på Civil Rights Defenders debattartikel i OmVärlden.

NYHET

Flera organisationer tvekar om Twitter

De sociala medieplattformarna blir ett allt större dilemma för civilsamhället. Flera organisationer funderar över om det är värt att vara kvar på exempelvis Twitter.

Allt mer hat sprids på Twitter efter att Elon Musk tog över företaget. Nu överväger flera att lämna plattformen.

OPINION – DEBATT

”Statskupp i slow motion pågår i Venezuela”

Samtidigt som det pågår övergrepp i Venezuela står EU handfallet. Nu måste unionen agera, skriver bland annat Alfredo Romero som är chef för människorättsorganisationen Foro Penal som är mottagare av årets Civil Rights Defender of the Year Award.

EU måste agera, skriver Foro Penals chef Alfredo Romero och Hanna Gerdes och Erik Jennische på Civil Rights Defenders.

OPINION – DEBATT

”Förödande om FN och omvärlden lämnar Afghanistan”

Just nu diskuterar FN om man helt ska lämna Afghanistan när kvinnlig personal inte längre tillåts. Om FN och omvärlden lämnar landet finns risk för förödande konsekvenser, skriver socialdemokraterna Annika Strandhäll och Margot Wallström.

Annika Strandhäll och Margot Wallström från S-kvinnor varnar för konsekvenserna om FN lämnar Afghanistan.

NYHET

Ökat våld från militären i cyklondrabbade Myanmar

Cyklonen Mocha har skapat problem för motståndsstyrkorna iMyanmar efter en vår där militären tryckt på med ökat våld. En FN-rapport slår samtidigt fast att vapen från Ryssland och Kina flödar in till militärjuntan.

Militären i Myanmar sätter press på oppositionen.

NYHET

Diktaturer tar ett allt större grepp om världsekonomin

Samtidigt som demokratin backar i världen växer diktaturernas ekonomiska makt. I dag ligger den globala demokratin på samma nivå som 1986 och en ledande svensk expert varnar för att utvecklingen fortsätter att gå bakåt.

Rysslands Vladimir Putin möter Indiens Narendra Modi och Kinas Xi Jinping under G20 mötet i Osaka, Japan, 2019. De auktoritära ländernas andel av den globala ekonomin ökar, visar en rapport från V-Dem på Göteborgs universitet.

NYHET

Israelbesök tonades ned av UD

För första gången på 22 år är en israelisk utrikesminister i Sverige på officiellt besök. Det uppmärksammas stort i Israel men inte av UD. ”Svenska regeringen vill inte uppfattas som allt för nära denna israeliska regering”, säger Anders Persson, expert på Israels politik. 

Under måndagen den 15 maj träffade den israeliska utrikesministern Eli Cohen sin svenska kollega Tobias Billström på utrikesdepartementet i Stockholm. Det är 22 år sedan en israelisk utrikesminister blev bjuden att besöka Sverige.

NYHET

Amnesty: Avrättningarna ökade mest i Iran

Antalet dödsstraff och avrättningar under 2022 var det högsta på fem år. Enligt Amnestys årliga genomgång avrättades 50 procent fler i världen – och 83 procent fler i Iran – än året innan. 

Allt fler avrättas i Iran. Här demonstrerar aktivister i Bryssel i mars 2019 mot avrättningar.

NYHET

Pressfriheten i världen försämras

I allt fler länder har situationen för journalistik försämrats visar Pressfrihetsindex för 2023.  ”Stora brister finns i sju av tio länder i världen – det har aldrig varit så illa”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. 

Den gröna färgen på kartan visar länder med en god pressfrihet, ljusgul tillfredsställande, orange problematisk, mörkorange svår situation och mörkröd mycket allvarlig situation.

PODD

Avsnitt 156: Hotet från Kina

Det går knappt en dag utan att vi hör om Kinas växande hot mot Taiwan. Men vad är det som Kina hotar Taiwan med? I en särskild dokumentärpodd förklarar OmVärlden Taiwanfrågan och pratar med unga taiwaneser om deras framtid. 

299 träffar