16. Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16 handlar om att de länder som är drabbade av krig och utdragna konflikter också är de länder som har svårast att lyfta sin befolkning ur fattigdom. Att stärka rättsstatsprincipen och främja mänskliga rättigheter är nyckeln till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.

NYHET

Fem bra saker som hände i september

Färre minor, fler bankkonton och en stor förhoppning om ett nytt effektivt malariavaccin. Det är några av de goda nyheterna från september.

Bara under 2020 rensades 135 583 landminor runt om i världen, vilket frigjorde stora arealer mark som kan användas för jordbruk.

INTERVJU

”Vladimir Putin kommer förr eller senare att dömas för krigsbrott”

Oleksandra Matviichuk, ukrainsk advokat och en av Right Livelihood-pristagarna är säker på sin sak. Den ryska presidenten kommer att stå till svars för de krigsbrott hans krig orsakat. Hon arbetar för att en tribunal i linje med Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget skapas. 

Oleksandra Matviichuk, ordförande i ukrainska organisationen Center for Civil Liberties (CCL)

NYHET

Iranexpert om protesterna: ”Ett stråk av feminism”

”Död åt Amerika. På med slöjan". Det är nästan det enda den iranska staten har kvar att sälja och då måste de sälja det till 110 procent, hävdar Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet.

I hela världen sker solidariskt protester för kvinnors självbestämmanderätt i Iran, här utanför Irans ambassad i Bryssel.

PODD

Avsnitt 149: Röster från Bokmässan

Det har varit ett händelserikt år inom biståndet. OmVärlden Podd träffade och tog tempen på profiler och organisationer på Bokmässan i Göteborg. Oron är påtaglig.

Sydafrika var ett tema under årets Bokmässa där många biståndsprofiler samlades.

INTERVJU

”Jag är brickan på Erdogans spelbord”

Journalisten Bulent Kenes står på Turkiets lista över personer som de vill att Sverige utlämnar för att säga ja till ett Natomedlemskap. ”Jag tror fortfarande på den svenska rättsstaten men jag är oroligare nu efter valet.”

Hans namn, Bulent Kenes, står på den listan med namn som beskrivs som terrormisstänkta och som Turkiet kräver ska lämnas ut från Sverige och Finland.

OPINION – KRÖNIKA

Stå upp för det fria ordet, Ulf Kristersson!

Nu när Turkiet kräver att Sverige ska lämna ut journalister och författare för att säga ja till vår Natoansökan så har jag två frågor till den nya regering som ska tillträda, skriver journalisten Kurdo Baksi.

Journalisten Kurdo Baksi.

NYHET

Rebeller i Tigray: ”Vi är redo för vapenvila”

Efter snart två års stridigheter uppger den Tigreanska befrielsefronten (TPLF) att de kan inleda fredssamtal med den etiopiska regimen. David Larsson Gebre-Medhin, biträdande lektor på Försvarshögskolan, bedömer att TPLF har mest att vinna på sådana samtal.

Afrikanska Union (AU) kan bli medlare, uppger den Tigreanska befrielsefronten som bytt åsikt och nu vill ha fredssamtal med Etiopien.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

OPINION – DEBATT

”Dags för Sverige att se över de slappa reglerna för partidonationer”

Sverige är ett av de få länderna i Europa som tillåter utländska bidrag och ni bör överväga att införa begränsningar. Reglerna för partibidrag i ert land är slappa vilket kan äventyra demokratin, varnar Yukihiko Hamada som är antikorruptionsexpert på International Idea.

Yukihiko Hamada är anti-korruptionsexpert på Idea International.

NYHET

Ebba Buschs kommentar om biståndet skapade debatt

Det är jämt mellan blocken och den nya regeringen behöver förhandla med andra partier efter valet. Det innebär att det är svårt att säga hur biståndspolitiken blir efter valet. 

Joar Forssell (L), Gudrun Brunegård (KD), Kenneth G Forslund (S), Lorena Delgado Varas (V), Kerstin Lundgren (C), Margareta Cederfelt (M) var med i ForumsCivs partidebatt om biståndet där Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte var inbjudna till debatten.

236 träffar