Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16 handlar om att de länder som är drabbade av krig och utdragna konflikter också är de länder som har svårast att lyfta sin befolkning ur fattigdom. Att stärka rättsstatsprincipen och främja mänskliga rättigheter är nyckeln till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.

NYHET

Rapport EBA: Valstödet måste moderniseras

En liten del av Sveriges demokratibistånd går till valstöd. I en ny rapport från Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) konstaterar utredarna att det är ett stöd som inte hängt med i utvecklingen och att omtag krävs. 

Val I Ghana 2020. En rapport från EBA pekar på att valstödet måste stärkas

NYHET

Första dom mot Suu Kyi väntas i slutet av november

Den första domen mot ledarna för partiet NLD i Myanmar väntas i slutet av november. Ledarna greps vid militärkuppen i våras. Men det är inte säkert att militären denna gång vinner på att låsa in Aung San Suu Kyi om de vill krossa oppositionen – tvärtom.

Protester i Myanmar när Aung San Suu Kyi fängslades. Nu väntar en dom

NYHET

2020 – det värsta året för demokratin i modern tid

Demokratiska stater kopierar taktiken som auktoritära regimer använder sig av och pandemin används som svepskäl för att pressa tillbaka demokratin larmar en ny rapport. Förra året beskrivs som det värsta under modern tid. 

Demokratin backar i allt fler länder, visar Ideas rapport.

OPINION – DEBATT

”Dokumentärfilmen Sabaya exponerar offer för krigsbrott”

Nazdar Ghafouri, överläkare och verksam i organisationen Joint Help for Kurdistan anser att regissören till den prisade dokumentärfilmen Sabaya borde ha skyddat de yazidiska kvinnornas identitet. 

Nazdar Ghafouri riktar kritik mot sättet dokumentärfilmen Sabaya producerades.

NYHET

Statlig pensionsfond har kvar innehav i kärnvapen­bolag

Statliga pensionsfonden AP3 har innehav i 16 internationella kärnvapenbolag. Det enligt en ny kartläggning av Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK, ”Förvånande med tanke på att vi sedan 2019 har en lag som ska reglera denna typ av innehav”, säger Josefin Lind, generalsekreterare i SLMK.

Pensionsfonden AP3 äger aktier i 16 bolag med verksamhet inom kärnvapen.

NYHET

Terrorstämplade av Israel – mötte EU-parlamentariker

Israel har inte tagit tillbaka terrorstämplingen av sex civilsamhällsorganisationer i Palestina. Evin Incir, socialdemokrat i EU-parlamentet, har engagerat sig i frågan och förbereder en resolution att lägga fram i parlamentet nästa vecka. 

Evin Incir (i mitten) på besök i Palestina. Övriga är Ubai Aboudi (Bisan Center), Sahar Francis (Addameer), Susan Power (Al-Haq), Khaled Quzmar (DCI)

NYHET

Norge vill skära ned det humanitära biståndet

Den nya regeringen i Norge vill omprioritera biståndet så att mer går till klimat och matsäkerhet. Men mindre pengar ska gå till bland annat utbildning och humanitära insatser, vilket väckt stark kritik.

Den nya socialdemokratiska statsministern Jonas Gahr Støre föreslår stora förändringar i biståndsbudgeten.

INTERVJU

”Många yazidiska kvinnor kommer inte att hittas”

Upp till 4 000 yazidiska kvinnor togs som sexslavar av IS, många av dem är fortfarande i fångenskap. I svenska dokumentärfilmen Sabaya har Hogir Hirori följt arbetet med att hitta och få dem fria. Filmen har premiär på Folkets bio den 19 november. 

Filmaren Hogir Hiroris film Sabaya har premiär i Sverige. OmVärlden lottar ut biljetter.

NYHET

Han byggde eget vattenkraftverk – och ordnade el till hela byn

I Malawi har bara fyra procent av befolkningen på landsbygden elektricitet. Men i byn Yobe Nkosi lyser glödlamporna – tack vare byns självlärda elingenjör, Colrerd Nkosi, som har byggt ett eget vattenkraftverk. Med ljus att läsa läxorna i stiger nu elevernas skolresultat.

Colrerd Nkosi med sitt vattenkraftverk som försörjer ett 30-tal hushåll. Generatorn är en ombyggd motor från en majströska.

NYHET

Moderna uppmanas att dela sin vaccinteknologi

Det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna som tillverkar covidvaccin visar goda vinster för tredje kvartalet 2021. Läkare utan gränser kräver nu att företaget delar med sig av vaccinteknologin till WHO:s Tech Transfer Hub i Sydafrika.

Moderna bör leverera 110 miljoner doser av coivd-19-vaccin fram till år 2022.

120 träffar