16. Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16 handlar om att de länder som är drabbade av krig och utdragna konflikter också är de länder som har svårast att lyfta sin befolkning ur fattigdom. Att stärka rättsstatsprincipen och främja mänskliga rättigheter är nyckeln till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.

NYHET

Splittrat Moldavien öppnar sina hem

Många fruktar att Moldavien kan bli nästa land som attackeras av Ryssland. Här passerar hundratusentals ukrainska flyktingar. Befolkningen i Europas fattigaste land har öppnat sina hem, men synen på Ryssland är splittrad. 

Pashenko Liubov sitter på en bänk i den moldaviska staden Balti. Hon flydde från krigets Ukraina till sin vän Anatoly. Många gör som honom och öppnar sina hem för flyktingar, men landet har en svag ekonomi och synen på Ryssland är splittrad.

OPINION – DEBATT

”Vi kräver att Sveriges vapenaffärer med Israel upphör”

Vi kräver att Sveriges vapenaffärer med Israel upphör och att regeringen tar avstånd från mordet på Al-Jazeeras korrespondent Shireen Abu Akleh, skriver flera Palestinska ungdomsrörelsen i en gemensam debattartikel.

På onsdagmorgonen kom nyheten om att Al-Jazeeras Palestinakorrespondent Shireen Abu Akleh skjutits till döds. 

INTERVJU

Stefan Löfven:”Inget paraply skyddar mot kärnvapenkrig”

Det finns inget paraply som skyddar när ett kärnvapenkrig utbryter och ödesdigra misstag kan göras. Det säger Stefan Löfven som i juni blir ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri.

I juni tillträder Stefan Löfven som ordförande i Sipri. Han oroas av upprustningen till följd av kriget i Ukraina.

NYHET

De firar Europadagen med att tolka Guernica

Den 9 maj varje år firas Europadagen. Årets fokus är Ukraina. Några gymnasieelever i Stockholm firar den med sin tolkning av Picassos kända tavla Guernica – i graffiti.

Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm har gjort sin tolkning av Guernica under Europadagen 2022.

NYHET

Hårdför Pekingvän Hongkongs nya ledare

Han var en av dem som gjorde verklighet av Pekings hårt kritiserade säkerhetslag i Hongkong. Han ansvarade för polisen under de stora demokratiprotesterna. Nu utses John Lee till Hongkongs nya ledare.

Nu tar Kina ett allt hårdare grepp över Hongkong. Den kinesiska flaggan vajar intill Hongkongs flagga.

NYHET

Pressfriheten minskar i världen – igen

Aldrig tidigare har situationen för pressfrihet klassats som mycket allvarlig i så många länder som i dag. Det visar årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser.

Aldrig tidigare har situationen för pressfrihet klassats som mycket allvarlig i så många länder som idag. Det visar årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser.

PODD

Avsnitt 141: Krig då Fridh tar över

Kriget rasar i Ukraina och världen rustar som aldrig förr. Den tidigare biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) började för drygt två veckor sedan på sitt nya jobb som chef för Folke Bernadotteakademin som jobbar med freds- och utvecklingsfrågor. OmVärlden podd träffade honom.

Kriget i Ukraina rasar och världen rustar som aldrig förr nu när Per Olsson Fridh, tidigare biståndsminister, har tagit över som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin som jobbar ned freds- och utvecklingsfrågor.

NYHET

Årets pressfrihetspris gick till journalist­förbund i Belarus

Reportrar utan gränser har valt att tilldela det belarusiska journalistförbundet 2022 års pressfrihetspris. Trots förföljelse och förtryck har förbundet stått upp för det fria ordet sedan 1995.

Journalister i Belarus blev hårt ansatta för att de bevakade protesterna mot Aleksandr Lukasjenko. Nu får det belarusiska journalistförbundet Reportrar utan gränsers pressfrihet.

NYHET

”Putinlagen” ledde till att Pen Nicaragua tvingades stänga

Den internationellt välkända nicaraguanska författaren och poeten Gioconda Belli besökte Stockholm i veckan. I åtta år var hon ordförande för PEN Nicaragua. I februari ifjol såg hon sig tvungen att stänga ned på grund av den så kallade Putinlagen.

OPINION – DEBATT

”En investering i kvinnors och barns hälsa är en investering i fred”

Många låginkomstländer kommer tvingas fördubbla sina sjukvårdsutgifter för att återgå till utgiftsnivån före pandemin. Det som krävs nu är därför att viktiga beslut tas för att undvika att kvinnors och barns hälsa nedprioriteras ytterligare, skriver styrelsen för Women in Global Health Sweden.

Sara Causevic, Chadia Wannous och Karolina Nyberger i styrelsen för Women in Global Health Sweden.

194 träffar