16. Fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16 handlar om att de länder som är drabbade av krig och utdragna konflikter också är de länder som har svårast att lyfta sin befolkning ur fattigdom. Att stärka rättsstatsprincipen och främja mänskliga rättigheter är nyckeln till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.

NYHET

Rysslandsexpert blir ny ordförande för EBA

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, har av regeringen utsetts till ny ordförande för Expertgruppen för biståndsanalys, EBA.

Torbjörn Becker vid Handelshögskolan i Stockholm tar över som ordförande för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA).

OPINION – DEBATT

”Marockos gröna satsningar görs på ockuperad mark"

Marocko satsar stort på sol- och vindkraft men flera av dessa gröna investeringar görs nu i det ockuperade Västsahara, skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.

Lena Thunberg är redaktör på Tidskriften Västsahara.

NYHET

Två år efter kuppen i Myanmar: En miljon har flytt sina hem

När två år gått sedan den blodiga kuppen i Myanmar växer oron för att militärens löften om fria val ska få omvärlden att acceptera ett läge där juntan behåller makten. 

Den 1 februari är det två år sedan kuppen i Myanmar. Militären har slagit ned demonstrationer med våld och drygt 2900 har dött.

NYHET

Hjälparbetare hotas med åtal

Det är en farlig trend att hjälparbetare kriminaliseras för att ha undsatt flyktingar, varnar en advokat som företräder två volontärer som anklagades för brott efter att ha bistått migranter på grekiska ön Lesbos. I flera länder genomförs liknande brottsutredningar.

Migranter får hjälp då de landstiger på den grekiska ön Lesbos. Nu riskerar allt fler hjälparbetare att straffas för att de bistår personer i nöd.

NYHET

Liberalerna gläds åt sänkt bistånd till Palestina

”Hundratals miljoner ska inte gå till den genomkorrupta palestinska maktapparaten” menar Liberalernas Fredrik Malm som hyllar det nu sänkta biståndet. Men i själva verket är det, enligt uppgifter till OmVärlden, endast 7,4 miljoner kronor som går till den palestinska myndigheten.

Fredrik Malm, Liberalernas tidigare talesperson i biståndsfrågor, välkomnar minskningen av biståndet till Palestina.

NYHET

Irankännare: Splittring i den iranska regimen

Två personer avrättades i helgen och fler riskerar att gå samma öde till mötes. Trots det fortsätter protesterna i Iran och enligt experter finns tecken på splittring inom regimen. 

Den senaste protestvågen startade i september 2022 efter att 22-åriga Mahsa Amini dött efter att ha gripits av iranska moralpolisen. Demonstrationer mot regimen hölls därefter över hela världen. Här sker en demonstration i Bryssel den 23 september förra året.

NYHET

Vad gör ni i Kambodja RFSU?

I Kambodja begränsas de civila och politiska rättigheterna samtidigt som det pågår en feministisk mobilisering. OmVärlden frågade Anna Rambe, på RFSU, vad organisationen jobbar med där.

RFSU har varit med och arbetet för att revidera läroplanen så att sexualundervisning nu ingår som ett obligatoriskt ämne i läroplanen i Kambodja.

NYHET

2022 – inte bara dåliga nyheter

Under året har det stundtals känns tufft att hitta goda nyheter, men de är fler än vad man tror. Vid sidan av krig, pandemi och svält har det ändå kommit några goda nyheter.

Sloveniens konstitutionsdomstol konstaterade i juli att landets lagar, som inte tillät samkönade äktenskap samt adoption, är oförenliga med konstitutionen.

NYHET

Vad gör ni i El Salvador IM?

En president med storhetsvansinne som hänger på Twitter. Det är inte USA 2017, utan El Salvador 2022. Montserrat Deu Pons, regionchef för Centralamerika på IM (Individuell Människohjälp), berättar för OmVärlden hur det är att jobba med bistånd i landet. 

Estado de excepción, ett undantagstillstånd som begränsar föreningsfriheten och upphäver rätten för en person att bli informerad om sina rättigheter och skäl för arrestering, samt tillgång till en advokat. Officiellt sägs det att undantaget görs för att skapa säkerhet på gatorna och i samhällena i El Salvador. Foto: Erik Törner och Simon Marke Gran/IM.

INTERVJU

”Kriget avgörs på slagfältet”

Elva månader har gått sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det finns inga tecken på att kriget får ett slut i närtid. Det säger Palmecentrets Östeuropaexpert Inga Näslund som har en lång erfarenhet av arbete i Ukraina, Belarus och Ryssland. 

Det är svårt att förhandla med ett land som ljuger och bryter mot allt de säger, uppger Palmecentrets Inga Nästlund.

267 träffar