17. Globalt partnerskap

Mål 17 handlar om att de globala målen bara kan förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Detta sista av de 17 målen är en verktygslåda för hur alla målen ska kunna bli verklighet.

NYHET

Kaos på Twitter oroar MR-försvarare

De digitala plattformarna har varit en viktig oas för yttrandefriheten. Den osäkerhet som nu finns på Twitter kan få globala följder för yttrandefriheten, varnar organisationen Civil Rights Defenders.

Den 27 oktober 2022 promenerade världens rikaste man, Elon Musk, in på Twitters huvudkontor med ett handfat. Den osäkerhet som nu finns på Twitter kan få globala följder för yttrandefriheten, varnar organisationen Civil Rights Defenders.

NYHET

”Marshallplan” för Ukraina diskuteras

Samtidigt som kriget rasar för fullt i Ukraina börjar nu diskussionen om hur världen ska hjälpa till att återuppbygga landet. En fråga som svävar i luften är om det blir G7 eller EU som ska koordinera stödet.

En skola i staden Zhytomyr, i nordöstra Ukraina, bombades den 4 mars i år. Trots att kriget ännu pågår har diskussionen om hur världen ska samordna sina insatser för att återuppbygga landet.

NYHET

S överger enprocentsmålet för 2023

Socialdemokraterna har kritiserat M och SD för deras neddragningar av biståndet. Men när partiet nu lägger sin skuggbudget överger de enprocentsmålet för nästa år.

Mikael Damberg (S) vill i partiets skuggbudget satsa 2,5 miljarder mer än regeringen på biståndet. Men satsningen är lägre än enprocentsmålet som partiet tidigare stått bakom.

OPINION – DEBATT

”Enprocentsmålet avskaffas – Sverige måste hitta en ny roll i världen”

Enprocentsmålet för bistånd skrotas av Ulf Kristerssons regering. Det är en logisk konsekvens av att Sverige överger den militära alliansfriheten. Nu måste vi hitta vår roll i världen på nytt, skriver docenten och den tidigare Sidamedarbetaren David Nilsson.

David Nilsson, tidigare Sidamedarbetare, skriver att slopandet av enprocentsmålet får stora konsekvenser.

NYHET

Sverige ger nytt stödpaket till Ukraina

Sverige ska ge ytterligare stöd till Ukraina. Både militärt och humanitärt. Det militära stödet uppgår till tre miljarder kronor och det humanitära till 720 miljoner kronor.

Biståndsminister Johans Forssell presenterade den 16 november det nionde stödpaketet till Ukraina.

OPINION – LEDARE

Spionlagen riskerar att sätta strypsnara på svenska medier

Turkiets president låg bakom bombdådet i Istanbul. Svenska soldater mördade ett dussin civila under en FN-insats. Även om detta vore sant är risken att medier i framtiden inte kan rapportera om det, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Forskare om nya biståndsbudgeten: ”Ett sluttande plan”

Kärnstödet minskar men fokuset på klimatet kvarstår, uppger experter som tittat närmare på den nya biståndsbudgeten. Att finansieringen för biståndet ändras ökar också osäkerheten inför framtiden,

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade den nya regeringens första budget den 8 november. Experter säger att det finns en osäkerhet kring biståndets framtida finansiering.

NYHET

”Mycket saknas i nya biståndsbudgeten”

Den nya regeringen har nu lämnat in sin nya budget. Nästa år ska biståndet uppgå till 56 miljarder kronor, men mycket saknas i den budget som presenterades i dag, menar kritiker.

Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade den nya regeringens första budget den 8 november 2022.

OPINION – KRÖNIKA

”Sverige står numera på förtryckarnas sida”

Sverige står inte längre på de förtryckta kurdernas sida utan på förtryckarnas. Stödet till de som bekämpade terrorsekten IS har dragits in och Säpo splittrar familjer här i Sverige för att tillmötesgå president Erdogans krav, skriver journalisten Kurdo Baksi.

Journalisten Kurdo Baksi.

210 träffar