17. Globalt partnerskap

Mål 17 handlar om att de globala målen bara kan förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Detta sista av de 17 målen är en verktygslåda för hur alla målen ska kunna bli verklighet.

NYHET

Medlemstapp i civilsamhället – äldre lämnar organisationer

Organisationer inom civilsamhället tappar medlemmar. Särskilt hårt drabbade är de föreningar som organiserar äldre. I organisationer som jobbar med internationella frågor har dock minskningen varit mindre, uppger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 

Lena Nyberg, Genereldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

INTERVJU

Stefan Löfven:”Inget paraply skyddar mot kärnvapenkrig”

Det finns inget paraply som skyddar när ett kärnvapenkrig utbryter och ödesdigra misstag kan göras. Det säger Stefan Löfven som i juni blir ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri.

I juni tillträder Stefan Löfven som ordförande i Sipri. Han oroas av upprustningen till följd av kriget i Ukraina.

NYHET

Riksrevisionen: Sida brister i tydlighet om sina samarbeten

Regeringen bör rensa i sina biståndsstrategier och Sida kan bli bättre på att förklara hur de valt sina samarbetspartner. Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning av det svenska biståndet. 

Sida har granskats av Riksrevisionen som anser att biståndsmyndigheten kan bli bättre på att redovisa sina val av samarbetspartnerns.

NYHET

Riksdags­partierna får hemläxa om Agenda 2030

Världen har åtta år på sig att nå målen i Agenda 2030. I dagsläget saknas konkreta formuleringar för hur målen ska implementeras i politiken och för arbetet med uppföljning inom de olika tematiska områdena. Det konstaterar Concord i en sammanställning inför höstens riksdagsval. 

Riksdagspartierna får hemläxa om Agenda 2030 i ny rapport.

NYHET

De firar Europadagen med att tolka Guernica

Den 9 maj varje år firas Europadagen. Årets fokus är Ukraina. Några gymnasieelever i Stockholm firar den med sin tolkning av Picassos kända tavla Guernica – i graffiti.

Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm har gjort sin tolkning av Guernica under Europadagen 2022.

NYHET

Oklart hur biståndet påverkas då kostnaden för mottagande minskar

Kostnaderna för flyktingmottagandet blir flera miljarder kronor lägre än vad Migrationsverket räknade med då biståndet skulle räknas av. Men det är ännu oklart hur det kommer att påverka biståndet.

Inne på Sida räknar man nu på hur bantningarna av budgeten ska göras.

INTERVJU

"Nu är det tid för global solidaritet”

Samtidigt som kriget rasar i Ukraina står världen inför flera allvarliga katatstrofer. Nu är det tid för global solidaritet, säger Internationella Röda Korsets generalsekreterare Jagan Chapagain i en intervju med OmVärlden.

Jagan Chapagain är generalsekreterare för Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederation (IFRC), som är världens största humanitära organisation med 14 miljoner volontärer i 192 länder.

NYHET

Ukrainskt utspel om bistånd skapade förvirring på UD

Den ukrainska presidenten hyllade det svenska biståndet och berättade att Sverige skulle bidra till återuppbyggnaden av Mykolajiv-regionen. Men både UD och Sida uppger att någon sådan överenskommelse inte finns. Mycket talar för att Volodymyr Zelenskyj råkade blanda ihop Sverige och Danmark.

Mitt under presskonferensen den 23 april förklarade Volodymyr Zelenskyj att Sverige skulle bidra till att bygga upp Mykolajiv-regionen. Men någon sådan överenskommelse finns inte, uppger UD. Troligen blandade den Ukrainas presidenten ihop Sverige och Danmark.

NYHET

Flera partier kritiska till minskat bistånd

Den socialdemokratiska regeringen vill göra avräkningar på biståndet på över tio miljarder kronor. Det välkomnas av Sverigedemokraterna och Moderaterna. Övriga partier anser att neddragningen är allt för stor.

Flera partier är kritiska till att regeringen vill göra stora avräkningar på biståndet.

NYHET

Så tvingas Sida spara då biståndet ska räknas av

”Det kommer att bli allvarliga konsekvenser för människor i fattigdom”. Carin Jämtin, Sidas generaldirektör är bekymrad efter att regeringen beslutat minska deras budget med 25 procent. I princip alla sektorer kommer att drabbas. 

Sidas anslag minskar med 25 procent på grund av regeringens avräkning för flyktingmottagande

158 träffar