17. Globalt partnerskap

Mål 17 handlar om att de globala målen bara kan förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Detta sista av de 17 målen är en verktygslåda för hur alla målen ska kunna bli verklighet.

OPINION – DEBATT

”Logiskt att regeringen minskar Infokomstödet”

Regeringen stryper Sidas medel för samhällsinformation. Det är ett logiskt beslut för den som vill stävja den svenska biståndsviljan, skriver Lars Diurlin vid Institutionen för Mediestudier på Stockholms universitet som forskat om kopplingen mellan enprocentsmålet och informationsstödet. 

Lars Diurlin skriver att vi måste fråga oss själva om vi vill leva i ett samhälle som inte aktivt främjar kunskap om omvärlden.

NYHET

Hjälparbetare hotas med åtal

Det är en farlig trend att hjälparbetare kriminaliseras för att ha undsatt flyktingar, varnar en advokat som företräder två volontärer som anklagades för brott efter att ha bistått migranter på grekiska ön Lesbos. I flera länder genomförs liknande brottsutredningar.

Migranter får hjälp då de landstiger på den grekiska ön Lesbos. Nu riskerar allt fler hjälparbetare att straffas för att de bistår personer i nöd.

OPINION – DEBATT

”Det är hög tid att den moderata biståndsministern samarbetar”

Biståndsminister Johan Forssell (M) måste skärpa sig. Det är för mycket som står på spel för att göra biståndet till en enmansföreställning, skriver den förre biståndsministern Matilda Ernkrans (S) och den tidigare statssekreteraren Janine Alm Ericson (MP).

Tidigare biståndsminister Matilda Ernkrans(S) och Janine Alm Ericson (MP), statssekreterare till tidigare biståndsminister Per Olsson Fridh, vill se ett ökat samarbete mellan regeringen och biståndsorganisationer.

NYHET

Liberalerna gläds åt sänkt bistånd till Palestina

”Hundratals miljoner ska inte gå till den genomkorrupta palestinska maktapparaten” menar Liberalernas Fredrik Malm som hyllar det nu sänkta biståndet. Men i själva verket är det, enligt uppgifter till OmVärlden, endast 7,4 miljoner kronor som går till den palestinska myndigheten.

Fredrik Malm, Liberalernas tidigare talesperson i biståndsfrågor, välkomnar minskningen av biståndet till Palestina.

PODD

Avsnitt 154: Året då kriserna ska hanteras

Detta år kommer till stor del att handla om att hantera alla kriser som inträffade 2022, konstaterar OmVärldens redaktion i OmVärlden Podd avsnitt 154.

David Grossman, Linda Nyström, Moa Kärnstrand och Erik Larsson talar om trenderna 2023 i OmVärlden Podd, avsnitt 154.

NYHET

Sida lämnade besked om Infokomstödet

Sida har nu informerat sina partnerorganisationer om hur besparingarna av stödet för information och kommunikation drabbar dem.

Nu har Sida meddelat hur besparingarna av Infokomstödet drabbar deras partnerorganistationer.

OPINION – LEDARE

Hur länge ska biståndsministern ducka?

Det tar tid att sätta sig in i nya arbetsuppgifter. Samtidigt kan man undra hur länge biståndsminister Johan Forssell (M) ska ducka från att svara på frågor om det politikområde han är satt att styra över, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Nu tar Indien över som världens folkrikaste land

I mitten av april går Indien om Kina som världens folkrikaste land. Indien kämpar för att få ett större internationellt inflytande. Ett sätt att få det är att satsa mer på bistånd.

I år tar Indien över som världens folkrikaste land. Landet strävar att sätta ett allt större internationellt avtryck och satsar mer på bistånd.

234 träffar