Globalt partnerskap

Mål 17 handlar om att de globala målen bara kan förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Detta sista av de 17 målen är en verktygslåda för hur alla målen ska kunna bli verklighet.

NYHET

Miljontals liv på spel – hård kamp för att stoppa resistens mot antibiotika

I de värsta scenarierna kan miljontals människor dö om världen inte blir bättre på att hantera antibiotikaresistenta mikroorganismer. Problemet är stort, framför allt i låg- och medelinkomstländer. I Senegal pågår ett intensivt arbete för att stärka landets motståndskraft mot nästa pandemi. 

Murielle Ciss får dropp samtidigt som läkarna på sjukhuset i Senegals huvudstad försöker ställa en diagnos.

NYHET

Fem bra saker som hände i december

En majoritet verkar tro att 2022 blir ett bättre år än 2021. Det finns dessutom rekordsummor i Världsbankens fond för återhämtning efter pandemin. Det hände flera bra saker i december.

De flesta verkar tro att 2022 blir ett bättre år än 2021.

OPINION – DEBATT

”Det svenska biståndet ska följa OECD-DAC:s biståndsregler”

Sju biståndschefer har rasat mot den socialdemokratiska regeringens utspel om att biståndspengar ska användas för återvändande. Nu svarar biståndsminister Matilda Ernkrans på debattartikeln i OmVärlden.

Biståndsminister Matilda Ernkrans.

OPINION – DEBATT

”Matilda Ernkrans, är detta utspel regeringens nya biståndspolitik?”

Sju biståndschefer rasar i en gemensam debattartikel i OmVärlden mot den socialdemokratiska regeringens utspel om att biståndspengar ska användas till att få länder att ta emot personer som inte har rätt att vistas i Sverige.

NYHET

Biståndspengar ska användas för att öka återvändande

Regeringen vill att det svenska biståndet ska användas för att fler ska återvända till sina hemländer. Men utspelet möts av kraftig kritik. Flera ifrågasätter dessutom om regeringen kan använda biståndet på det viset.

Justitieminister Morgan Johansson och ntegrations- och migrations­minister Anders Ygeman vill att fler som inte har rätt att vara i Sverige återvänder till sina hemländer.

PODD

Avsnitt 134: Demokrati het fråga 2022

I sista poddavsnittet för året möter vi OmVärldens nya chefredaktör Erik Larsson som berättar om en kvinna han intervjuade i Kambodja, vars bröstmjölk såldes till kroppsbyggare i USA. Podden blickar också in i året som kommer, 2022.

Demonstranter i Myanmar demonstrerar mot militärens övertagande.

NYHET

Biståndssverige sörjer Desmond Tutu

Den sydafrikanska fredspristagaren Desmond Tutus död har fått många i biståndssverige att reagera och sörja. Hans kamp mot apartheid gav honom fredspriset och gjorde honom vid sidan av Nelson Mandela till en av de viktigaste ledarna i Sydafrika. 

Desmond Tutu blev 90 år.

OPINION – LEDARE

Alla dåliga dagar vi (tyvärr) minns

Vad minns du av 2021? Att det blev fler tigrar i Indien, att kampen mot malaria gjorde framsteg? Eller tänker du på talibanernas maktövertagande i Afghanistan och den globala demokratins tillbakagång, undrar OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.

Erik Larsson, chefredaktör OmVärlden

PODD

Avsnitt 133: I talibanernas Afghanistan

Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? De frågorna diskuteras i OmVärlden podds sista avsnitt före jul.

Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan fick människor över hela världen att reagera. I London demonstrerade tusentals den 28 augusti 2021 mot kvinnors försämrade villkor.

NYHET

Bankerna stoppar biståndspengar – hjälporganisa­tion tvingas lägga ner

Hårda terrorlagar har lett till att biståndsorganisationer har problem att föra över pengar till partners, visar en granskning av OmVärlden.  En stiftelse tvingas nu lägga ned och svenska biståndsorganisationer måste anlita utländska banker. Nu växer kritiken mot bankernas tuffa regeltolkningar. 

Svenska banker är allt mer restriktiva med överföringar av biståndspengar till Mellanöstern eftersom de oroas för USA:s terrorlagstiftning.

114 träffar