17. Globalt partnerskap

Mål 17 handlar om att de globala målen bara kan förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Detta sista av de 17 målen är en verktygslåda för hur alla målen ska kunna bli verklighet.

PODD

Avsnitt 149: Röster från Bokmässan

Det har varit ett händelserikt år inom biståndet. OmVärlden Podd träffade och tog tempen på profiler och organisationer på Bokmässan i Göteborg. Oron är påtaglig.

Sydafrika var ett tema under årets Bokmässa där många biståndsprofiler samlades.

NYHET

Statsvetare: Svårt för L och KD att försvara enprocentsmålet

Om Moderaterna och Sverigedemokraterna står fast vid att biståndet ska minska till FN:s rekommendation 0,7 procent kommer det bli svårt för liberaler och kristdemokrater att stå emot tror statsvetarna Ann-Marie Ekengren och Stig Björn Ljunggren. 

Kristdemokraternas Ebba Busch har sagt att hon är för ett generöst bistånd, men Sverigedemokraterna och Moderaterna vill se kraftiga sänkningar.

OPINION – LEDARE

Biståndsstrid närmar sig för KD och L

När detta skrivs är det ännu oklart vem som ska leda landet. Men det lutar åt en regering där biståndsfrågan kommer att ställas på sin spets.

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

OPINION – DEBATT

”Dags för Sverige att se över de slappa reglerna för partidonationer”

Sverige är ett av de få länderna i Europa som tillåter utländska bidrag och ni bör överväga att införa begränsningar. Reglerna för partibidrag i ert land är slappa vilket kan äventyra demokratin, varnar Yukihiko Hamada som är antikorruptionsexpert på International Idea.

Yukihiko Hamada är anti-korruptionsexpert på Idea International.

NYHET

Danmark höjer biståndet

Danmarks biståndsbudget ökar med drygt fyra miljarder svenska kronor. En del av av pengarna är extra bistånd till Ukraina på motsvarande 1,7 miljarder svenska kronor, enligt den finansproposition som regeringen nyligen la.

Den danska premiärministern Mette Frederiksens parti, Socialdemokraterna, har nu lagt sin finansproposition för 2023. Danmark höjer biståndet för att bland annat lindra en hotande svältkatastrof som riskerar att drabba flera länder i Afrika.

NYHET

Ebba Buschs kommentar om biståndet skapade debatt

Det är jämt mellan blocken och den nya regeringen behöver förhandla med andra partier efter valet. Det innebär att det är svårt att säga hur biståndspolitiken blir efter valet. 

Joar Forssell (L), Gudrun Brunegård (KD), Kenneth G Forslund (S), Lorena Delgado Varas (V), Kerstin Lundgren (C), Margareta Cederfelt (M) var med i ForumsCivs partidebatt om biståndet där Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte var inbjudna till debatten.

OPINION – LEDARE

Politikerna duckar för de planetära ödesfrågorna i valrörelsen

Ett val stundar och runt om i världen ser vi extrem torka, svältkatastrofer och konflikter. Men de planetära ödesfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen. När vi borde vända vår blick utåt gör politiken tvärtom och fokuserar inåt, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Valet 2022: En regering ledd av M kan minska på kärnstödet

Sverige avviker. Till skillnad från många andra länder går en stor del av vårt bistånd till så kallat kärnstöd. Det gör att FN-organ snabbt kan agera vid akuta kriser. Samtidigt finns nackdelar med denna typ av stöd. Fram tills valet den 11 september tar OmVärlden upp ett biståndsområde i veckan.

Till skillnad från många andra länder ger Sverige ett stort kärnstöd till FN. Partierna har olika uppfattningar om detta stöd. Den 1 juni i år träffade FN:s generalsekreterare António Guterres statsminister Magdalena Andersson i samband med klimatmötet Stockholm+50.

189 träffar