Globalt partnerskap

Mål 17 handlar om att de globala målen bara kan förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Detta sista av de 17 målen är en verktygslåda för hur alla målen ska kunna bli verklighet.

INTERVJU

Avgående biståndsministern: Det bästa låg fortfarande framför mig

Tisdag den 30 november lämnar Miljöpartiet regeringen. Det blir då Per Olsson Fridhs sista dag som biståndsminister efter bara tio månader på posten. OmVärlden når honom under packningen av kartongerna på utrikesdepartementet.

Biståndsminister Per Olsson Fridh har kartongerna packade. På tisdag lämnar han och de andra MP-ministrarna sina stolar.

NYHET

2020 – det värsta året för demokratin i modern tid

Demokratiska stater kopierar taktiken som auktoritära regimer använder sig av och pandemin används som svepskäl för att pressa tillbaka demokratin larmar en ny rapport. Förra året beskrivs som det värsta under modern tid. 

Demokratin backar i allt fler länder, visar Ideas rapport.

NYHET

Terrorstämplade av Israel – mötte EU-parlamentariker

Israel har inte tagit tillbaka terrorstämplingen av sex civilsamhällsorganisationer i Palestina. Evin Incir, socialdemokrat i EU-parlamentet, har engagerat sig i frågan och förbereder en resolution att lägga fram i parlamentet nästa vecka. 

Evin Incir (i mitten) på besök i Palestina. Övriga är Ubai Aboudi (Bisan Center), Sahar Francis (Addameer), Susan Power (Al-Haq), Khaled Quzmar (DCI)

NYHET

Norge vill skära ned det humanitära biståndet

Den nya regeringen i Norge vill omprioritera biståndet så att mer går till klimat och matsäkerhet. Men mindre pengar ska gå till bland annat utbildning och humanitära insatser, vilket väckt stark kritik.

Den nya socialdemokratiska statsministern Jonas Gahr Støre föreslår stora förändringar i biståndsbudgeten.

NYHET

Ökat klimatbistånd kan ändras vid regeringsskifte

Världens klimatinsatser är underfinansierade – trots löften från rika länder att bidra till klimatomställningen. I oktober lovade regeringen en dubblering av det svenska klimatbiståndet – men vad händer med det löftet vid ett regeringsskifte?

Helena Storckenfeldt,M, kan inte lova att det blir ökningar i klimatbiståndet vid regeringsskifte

NYHET

Ökat bistånd till västra Balkan ska underlätta för EU-medlemskap

Länderna i västra Balkan får i regeringens nya strategi en ökning av biståndet med 100 miljoner kronor per år. I grunden finns en förhoppning om att det ska underlätta reformarbetet och närmandet till EU säger biståndsminister Per Olsson Fridh efter en resa i Albanien.

Biståndsminister Per Olsson Fridh besöker CNVP i Albanien, ett projekt för att stärka fattiga kvinnor på landsbygden.

OPINION – DEBATT

”Här är tre åtgärder för ett mer effektivt bistånd”

Sveriges biståndsstrategi behöver ett omtag om vi inte vill finansiera vare sig talibanerna eller extremism. Det skriver Hannah Stutzinsky, styrelseledamot MUF Göteborg.

Hanna Stutzinsky, MUF, Göteborg

NYHET

Fem miljarder mer till bistånd i regeringens nya budget

Enprocentmålet ligger fast även i regeringens budget för 2022 och prognosen är då cirka fem miljarder mer att fördela. Pandemin gör det än svårare att uppnå̊ de globala målen för hållbar utveckling, konstaterar regeringen. 

Finansminister Magdalena Andersson presenterar årets budget.

95 träffar