3. God hälsa

Mål 3 handlar om att människors hälsa och möjlighet att nå sin fulla potential och bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer.

NYHET

”Frågan om vi är för många i världen är felaktigt ställd”

Förra året blev vi över åtta miljarder. Vi håller på att bli för många på planeten, hävdar vissa. Samtidigt minskar befolkningen i två-tredjedelar av världens länder. Den stora frågan handlar dock om kvinnors rättigheter.

Natalia Kanem, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA, gjorde ett kort besök i Sverige i slutet av förra veckan.

OPINION – DEBATT

1,3 miljarder för mycket har dragits från svenskt bistånd – ska regeringen betala tillbaka det?

Under 2023 har regeringen tagit 1 261 miljoner för mycket från biståndet för att täcka asylkostnader i Sverige. Det visar Migrationsverkets och Arbetsförmedlingens februariprognoser. Detta bör åtgärdas redan i vårbudgeten, skriver Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia. 

Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia.

NYHET

Efter pandemin – nu ökar tuberkulos

Spridningen av tuberkulos ökade under coronapandemin och 1,6 miljoner människor dog i sjukdomen 2021. ”En sjukdom som drabbar de fattigaste får inte så mycket resurser”, hävdar läkaren Mohammed Yassin på The Global Fund.

En sjuksköterska i Kota, Malaysia, vaccinerar elever mot TBC. Efter covid-19-pandemin ökar antalet som dör i tuberkulos.

NYHET

Elever skriver hållbar poesi om globala mål

Under Världspoesidagen jobbar flera skolor med att använda poesi för att lära elever om FN:s globala mål. ”Poesin är ett internationellt språk” säger poeten Mats Söderlund. 

Maria Glawe på Söderslättsgymnasium i Trelleborg drog igång initiativet Sustainable Poetry på Världspoesidagen som infaller den 21 mars varje år. Foto: Privat

PODD

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd. 

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

OPINION – DEBATT

Klockan tickar – mer måste göras för att hantera antibiotikaresistens

Varje år dör minst 1,3 miljoner människor på grund av antibiotikaresistens. Det svenska EU ordförandeskapet har satt fokus på problemet men mer måste göras, kräver ReAct (Action on Antibiotic Resistance) och Läkare utan gränser.

Otto Cars och Anna Sjöblom på ReAct samt Läkare utan gränsers Peter Moberger och Mia Hejdenberg kräver att mer ska göras för att hantera problemen med antibiotikaresistens.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Kinas covidkaos riskfyllt för regimen i Peking

Peking höll stenhårt i sin nollcovid-politik. Men efter folkliga protester ändrade sig Kina tvärt och öppnade landet. Nu skenar smittan och sjukvården går på knäna. Kan priset bli att regimen ifrågasätts?

Kina öppnar igen efter covid-19-pandemin. Nu riskerar smittan att spridas, vilken kan bli en utmaning för regimen.

104 träffar