9. Hållbar industri och infrastruktur

Mål 9 handlar om att för att möta framtida utmaningar måste våra industrier och infrastrukturer göras mer inkluderande och hållbara. Att investera i hållbara industrier, forskning, miljövänlig teknik och innovation kan skapa förutsättningar för en hållbar utveckling.

NYHET

AP-fonderna polisanmäls för projekt i Moçambique

Svenska pensionspengar investeras på ett sätt som skadar människor och miljö. Det hävdar ett tiotal organisationer inom civilsamhället som polisanmäler AP-fonderna.

Svenska pensionspengar gick till tre stora fossilgasprojekt i Cabo Delgado i norra Moçambique. Nu polisanmäls AP-fonderna av ett tiotal organisationer som hävdar projekten kan leda till omfattande miljöförstöring, våldseskalering och tvångsförflyttningar.

OPINION – DEBATT

”Minskat forskningsbistånd drabbar Sverige”

Den kraftiga minskningen av forskningsbiståndet drabbar oss själva. Ett stort antal institutioner vid Sveriges universitet och högskolor som varit engagerade i forskningssamarbeten påverkas, skriver flera debattörer och uppmanar regeringen att tänka om.

Svenska högskolor och universitet kan påverkas av neddragningarna av forskningsbiståndet, varnar sex debattörer.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Syrienexpert: Värre humanitärt läge än under kriget

Innan jordbävningen var cirka 15 miljoner syrier beroende hjälp utifrån. Nu har situationen förvärrats ytterligare. ”Ett sämre humanitärt läge än under kriget”, säger Aron Lund, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Jordbävningen som drabbade både Turkiet och Syrien har lett ett sämre humanitärt läge än under kriget i Syrien, säger FOI:s analytiker Aron Lund.

OPINION – DEBATT

”Handel och bistånd är två naturliga följeslagare”

Hungern ökar i världen men den nya regeringen har nu en möjlighet bidra till jordbruksutveckling i Afrika genom att fokusera mer på handelsfrågor, skriver Inge Gerremo och Göran Hydén.

Handel kan vara en viktig del av biståndet, skriver Inge Gerremo, fd lantbruksråd i Rom och hedersledamot i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Göran Hydén, professor emeritus i utvecklingspolitik.

NYHET

Fortsatt positiv syn på bistånd – men negativ syn på världen

Svenska folket tycker fortfarande att det är viktigt att ge bistånd, men trenden de senaste åren är att biståndsviljan minskar. Samtidigt har många svenskar en överdrivet negativ bild av världen och luddiga föreställningar om hur Sverige jobbar med bistånd, visar en enkät. 

Sidas generaldirektör Carin Jämtin framför skyltar om de globala målen. Kring hälften av de tillfrågade visste vad Agenda 2030 var.

NYHET

Gamla solpaneler – ett växande miljöproblem

En massiv satsning på solceller pågår men i många länder finns ingen effektiv återvinning av uttjänta solpaneler. Sverige saknar i dag en specifik anläggning för återvinning av solpaneler.

Solenergi blir allt viktigare, men det finns brister i hur trasiga och uttjänta paneler ska hanteras.

OPINION – DEBATT

”Låt ungdomar vara med att fatta beslut på klimatmöten”

Gamla makthavare är för passiva inför klimatförändringarna. Nu vädjar sex av Röda Korsets ungdomsförbund inför FN klimatkonferens att det ska införas ungdomsrepresentanter som får vara med att fatta beslut på framtida möten.

Klimatmötet COP 27 hålls två veckor i november 2022.

37 träffar