Hållbar produktion och konsumtion

Mål 12 handlar om att en omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska människans negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

NYHET

FN:s matmöte kritiseras för att missa småbönder

FN-toppmötet om livsmedel har mötts av kritik för brist på insyn, för att inte kunna leda till några konkreta beslut och för att vara alltför storföretagsvänligt. Det senare har fått en stor sammanslutning av småbönder att bojkotta mötet.

FN-toppmötet om livsmedel ska hitta hållbara lösningar för matförsörjningen i världen.

NYHET

Fem bra saker som hände i augusti

Lego ger rekordstöd till flyktingar i Afghanistan, antalet tigrar i Indien ökar och ett nytt säkerhetsavtal i Bangladesh skapar tryggare arbetsplatser för textilarbetare. Det är några av augustis goda nyheter.

Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

NYHET

WWF vill se slopade subventioner till fördel för fler gröna jobb

Världsnaturfonden (WWF) vill att världens regeringar slopar de subventioner som är skadliga för den biologiska mångfalden. Enligt organisationen skulle en omdirigering av subventioner till ett värde av 4 300 miljarder kronor ge 39 miljoner gröna jobb.   

NYHET

Nytt säkerhetsavtal för klädfabrikerna i Bangladesh

Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar i Bangladesh om ett nytt säkerhetsavtal för textilfabrikerna i landet. Det nya tvååriga avtalet träder i kraft den första september i år.

NYHET

Osäkerhet kring säkerhetsavtal för textilfabriker i Bangladesh

Efter den förödande kollapsen i textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh, togs ett avtal fram mellan fackliga organisationer och företag för att förbättra säkerheten i Bangladeshs klädindustri. Den sista augusti löper avtalet ut och än har parterna inte enats om någon förlängning. 

Textilfabriken Rana Plaza kollapsade 2013 i Savar, Bangladesh.

OPINION – KRÖNIKA

”Utmana idén om att den billigaste matkassen är den bästa”

Coronas bittra eftersmak är för några ett förlorat smaksinne, men för stora delar av världen handlar det om ökad fattigdom och större ekonomiska klyftor. I en krönika skriver Hanna Nelson, policyrådgivare på Oxfam Sverige och en av OmVärldens talanger, om en framtid med mat utan bitter eftersmak.

Hanna Nelson, policyrådgivare Oxfam Sverige

NYHET

Norge och Tyskland kräver att företag tar ansvar för mänskliga rättigheter

EU:s lag om krav på företags ansvar för mänskliga rättigheter skjuts på framtiden. Samtidigt klubbar Tyskland och Norge egna lagar, medan Sverige väntar på EU, som måste skynda, säger Amnesty International Sverige. 

Det tyska parlamentet, Bundestag, antog i juni en ny lag som ställer krav på att företag måste ta ansvar för övergrepp på mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

PODD

Avsnitt 122: Dina ohållbara pensioner

De allmänna pensionsfonderna säljer av sina fossila innehav, men AP-fonderna äger fortfarande 15,7 miljarder kronor i fossila bolag. OmVärlden podd handlar denna gång om hållbarhet i de statliga AP-fonderna. 

AP-fonderna är långt ifrån hållbara, i enlighet med Parisavtalet och de 17 globala målen.

PODD

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

PODD

Avsnitt 109: Modeindustrins smutsiga baksida

Företagen spelar en viktig roll för att uppnå en mer hållbar global utveckling, men tycks ha svårt att ta hållbarhet på allvar. I OmVärlden podd säger Lindex hållbarhetschef, Anna-Karin Dahlberg att bland annat modeindustrin har ”stor påverkan, potentiellt negativ, på miljö och människors liv”.

Covid-19-pandemin har visat under vilka tuffa villkor många arbetare inom textilindustrin i Bangladesh tvingas leva. Allt fler att klädföretagen tar större ansvar. 

11 träffar