Hållbar produktion och konsumtion

Mål 12 handlar om att en omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska människans negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

NYHET

Vad gör ni i Guatemala We Effect?

We Effect jobbar i över 20 länder i världen. Pia Stavås Meier är regionchef i Latinamerika och berättar om biståndsarbetet i Guatemala. Under jul- och nyårshelgen skriver vi om några av alla biståndsprojekt som görs runt om i världen.

Pia Stavås Meier är regionchef för We effect i Latinamerika.

NYHET

EU-lag om företagsansvar uppskjuten – igen

EU-förslaget om en ny lagstiftning som ska få företag att ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter skjuts återigen på framtiden. Löftet om ett förslag under december har flyttats till senare i vår. Upprörda civilsamhällesorganisationer vill ha svar från EU.

Barnarbete är vanligt i flera delar av världen. EU vill införa en lag som innebär att företag måste ta ansvar för att mänskliga rättigheter efterlevs. Men nu har lagförslaget skjutits upp.

PODD

Avsnitt 132: Leverantörer måste nu ta ansvar

Länge har företags ansvar för människorna i sina långa, globala leverantörskedjor varit frivilligt. En ny EU-lag kommer att ändra på det. Men frågan är om lagen blir så kraftfull som många hoppas.

Ulrika Sandberg, jurist på Amnesty

NYHET

Moa Kärnstrand från COP26: Det är nu mötets högnivådel inleds

Moa Kärnstrand, OmVärldens korrespondent på COP26, är nu på plats på i Glasgow. Hon kommer fram till mötets slut rapportera om det som sker i det som nu är den kritiska delen av förhandlingarna.

Moa Kärnstrand. OmVärldens reporter i Glasgow.

NYHET

FN:s matmöte kritiseras för att missa småbönder

FN-toppmötet om livsmedel har mötts av kritik för brist på insyn, för att inte kunna leda till några konkreta beslut och för att vara alltför storföretagsvänligt. Det senare har fått en stor sammanslutning av småbönder att bojkotta mötet.

FN-toppmötet om livsmedel ska hitta hållbara lösningar för matförsörjningen i världen.

NYHET

Fem bra saker som hände i augusti

Lego ger rekordstöd till flyktingar i Afghanistan, antalet tigrar i Indien ökar och ett nytt säkerhetsavtal i Bangladesh skapar tryggare arbetsplatser för textilarbetare. Det är några av augustis goda nyheter.

Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

NYHET

WWF vill se slopade subventioner till fördel för fler gröna jobb

Världsnaturfonden (WWF) vill att världens regeringar slopar de subventioner som är skadliga för den biologiska mångfalden. Enligt organisationen skulle en omdirigering av subventioner till ett värde av 4 300 miljarder kronor ge 39 miljoner gröna jobb.   

NYHET

Nytt säkerhetsavtal för klädfabrikerna i Bangladesh

Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar i Bangladesh om ett nytt säkerhetsavtal för textilfabrikerna i landet. Det nya tvååriga avtalet träder i kraft den första september i år.

NYHET

Osäkerhet kring säkerhetsavtal för textilfabriker i Bangladesh

Efter den förödande kollapsen i textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh, togs ett avtal fram mellan fackliga organisationer och företag för att förbättra säkerheten i Bangladeshs klädindustri. Den sista augusti löper avtalet ut och än har parterna inte enats om någon förlängning. 

Textilfabriken Rana Plaza kollapsade 2013 i Savar, Bangladesh.

16 träffar