12. Hållbar produktion och konsumtion

Mål 12 handlar om att en omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska människans negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

NYHET

Människorättslag antagen – efter försök till försvagning

EU-parlamentet har röstat igenom förslaget till en människorättslag för företag. Civilsamhällets oro att förslaget i elfte timmen skulle skrivas om till mindre kraftfullt slog inte in. ForumCiv: ”Vi är glada”. 

Nu ligger ett lagförslag klart hos EU som ska reglera företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter. På bilden migrantarbetare från Myanmar som arbetar i en thailändsk skofabrik.

NYHET

Människorätts­lag upp till omröstning i EU

Det omtvistade förslaget om en människorättslag för företag i EU står nu inför omröstning i EU-parlamentet. Farhågorna växer i civilsamhället att parlamentet inte ska anta liggande förslaget utan att det osthyvlas ner. 

EU är på väg att klubba igenom en nu lag som ska få företag att värna mänskliga rättigheter. men flera organisationer är oroliga för att lagen ska urvattnas.

NYHET

Arbetare blir svårt sjuka av att polera ris

När ris skalas och poleras i fabriker i Asien står arbetare ofta utan skydd i dåligt ventilerade lokaler. Cirka hälften får problem i luftvägarna, som astma och fibros. 

Anställda lever farligt. När riset ska behandlas bildas damm som kan orsaka cancer och lungsjukdom.

NYHET

”Frågan om vi är för många i världen är felaktigt ställd”

Förra året blev vi över åtta miljarder. Vi håller på att bli för många på planeten, hävdar vissa. Samtidigt minskar befolkningen i två-tredjedelar av världens länder. Den stora frågan handlar dock om kvinnors rättigheter.

Natalia Kanem, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA, gjorde ett kort besök i Sverige i slutet av förra veckan.

OPINION – DEBATT

”Fem lärdomar för Jimmie Åkesson efter semestern i Costa Rica”

Sverigedemokraternas partiledare vilade upp sig i Costa Rica. Det är ett land som hans parti och den svenska regeringen borde hämta klimatinspirationen ifrån, skriver klimatdebattören Mattias Goldmann.

Mattias Goldmann, klimatdebattör och grundare av 2030-sekretariatet, tycker att Jimmie Åkesson och regeringen borde lära av Costa Rica då det kommer till klimatpolitik.

NYHET

Forskare: FN är bättre än sitt rykte

Regeringen minskar kärnstöden till globala organisationer som FN, WHO och IMF. Samtidigt vill en svensk forskargrupp att Sverige ska öka sitt bistånd till internationella organisationer.

FN:s högkvarter i New York. Enligt den svenska forskargruppen så är de internationella organisationerna ofta bättre än sitt rykte på att löse de uppgifter de tar sig an.

NYHET

Fem bra saker som hände i mars

FN har enats om att skydda djuphaven, Honduras legaliserar dagen efter-piller och i Namibia minskar konflikterna mellan människa och lejon genom ny teknik. Det är några av de goda nyheterna från mars.

Fem bra saker som hände i mars 2023.

NYHET

Kaffet tappar då färre köper rättvisemärkt

Med allt högre kostnader för livsmedel har marknaden för Fairtrade och ekologiska varor minskat under 2022. Den trenden lär fortsätta även i år. 

Försäljningen av rättvisemärkt kaffe har minskat

NYHET

AP-fonderna polisanmäls för projekt i Moçambique

Svenska pensionspengar investeras på ett sätt som skadar människor och miljö. Det hävdar ett tiotal organisationer inom civilsamhället som polisanmäler AP-fonderna.

Svenska pensionspengar gick till tre stora fossilgasprojekt i Cabo Delgado i norra Moçambique. Nu polisanmäls AP-fonderna av ett tiotal organisationer som hävdar projekten kan leda till omfattande miljöförstöring, våldseskalering och tvångsförflyttningar.

68 träffar