1. Ingen fattigdom

Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former och ge alla människor i världen chans till ett värdigt och tryggt liv.

NYHET

Vad gör ni i Jemen Rädda Barnen?

Efter vapenvilan inletts är det fortfarande stöd från det internationella samfundet som behövs i Jemen, enligt Ahmad Baroudi som är chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. OmVärlden frågade honom vad som egentligen händer i landet just nu.

Till vänster: Ahmad Baroudi, chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. Till höger: Attacker på skolor, sjukhus och den civila infrastrukturen påverkar barnen på olika sätt. Denna bild är från undervisning i sydvästa Jemen.

NYHET

”Det råder redan svält i östra Afrika”

Tre miljoner människor i Etiopien, Kenya och Somalia befinner sig i eller nära svält. Den bedömningen gör International Rescue Committee i ny rapport. ”Allvarligast är det för barn under fem år som inte får mjölk när boskapen dör”, säger Shashwat Saraf på IRC.

Svält råder redan i områden i Kenya, Somalia och Etiopien anser International Rescue Committee. Foto: Dadaab flyktingläger i nordöstra Kenya.

NYHET

Sudan skakas återigen av protester

För en vecka sedan meddelande militären i Sudan att de drar sig tillbaka från samtalen om att införa ett civilt styre. Vissa ser det som en möjlighet till en demokratisk utveckling, andra inte och protesterna i landet fortsätter. Läget är mycket oklart.

Förra årets militärkupp i Sudan ledde till stöddemonstrationer i många städer runt om i världen. Den 30 oktober 2021 demonstrerade hundratals utanför stadshuset i San Francisco, USA, mot militärkuppen.

NYHET

Gästarbetare skickade hem 6900 miljarder kronor

Migrantarbetare skickar hem mer än tre gånger så mycket som världens samlade bistånd och förra året slog pengaströmmen rekord. Nästan 6900 miljarder kronor skickades till medel- och låginkomstländer. Trenden är att överföringarna ökar men kriget i Ukraina har fått en dämpande effekt. 

800 miljoner människor världen över är beroende av pengar som skickas hem från gästarbetare. Allt mer pengar skickas, men Rysslands attack på Ukraina har fått en dämpande effekt.

NYHET

Hungerlarm: Fler barn behandlas för undernäring i Nigeria

Läkare Utan Gränser har sett en stark ökning i antalet undernärda barn som skrivs in på klinikerna i Nigerias delstat Borno. Det är mer än 50 procent fler som behandlas i år än under samma period förra året.

Fatima Umer håller sin son Ibrhaim Mohammad som behandlas för undernäring på sjukhuset Nilefa Kijis som drivs av Läkare utan gränser i staden Maiduguri i Nigeria. Till vänster sitter Fatimas dotter Zara Mohammed.

NYHET

Två månader innan valet – KD ändrar sin biståndspolitik

Kristdemokraterna ändrar sin biståndspolitik två månader innan valet. Bland annat vill partiet att det ska bli svårare att göra avräkningar och använda biståndspengar för att finansiera flyktingmottagande.

Gudrun Brunegård, Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson var på plats i Almedalen där hon pratade om partiets nya biståndspolitik.

NYHET

Halvvägs igenom Agenda 2030 – målen har haft liten effekt

Den 30 juni 2022 är vi halvvägs igenom arbetet med Agenda 2030. En ny studie om målens framgång visar att det är en lång väg kvar. FN:s 17 mål om en bättre värld endast haft en minimal påverkan på det politiska beslutsfattandet.

FN antog Agenda 2030 för sju år sedan. Nu har halva tiden fram tills målen ska vara uppfyllda gått, år 2030.

NYHET

Sida ökar humanitära stödet med 375 miljoner

Läget är fortsatt mörkt för världens livsmedelsförsörjning då krig, torka och ökade spannmålspriser hotar tillgången till mat världen över. Närmare 193 miljoner människor har inte tillräckligt att äta, vilket är än ökning på 40 miljoner från föregående år. 

Svenska biståndsmyndigheten ökar nu sitt humanitära stöd.

NYHET

Sverige ökar sitt matstöd till Etiopien

På grund av ökade priser på spannmål och fortsatt konflikt i Etiopien har regeringen beslutat att ge ytterligare 40 miljoner kronor till FN:s livsmedelsprogram WFP i landet. David Beasly, chefen för WFP, varnar att matsituationen i världen just nu är den värsta sedan andra världskriget. 

En man bär iväg på matsäckar som levererats till flyktinglägret Kule i Gambela, Etiopien, 2014. Nu riskerar landets att drabbas av svår svält igen och Sverige ökar därför sitt stöd till FN:s matprogram WFP med 40 miljoner kronor.

NYHET

Regeringen minskar avräkningen

Regeringen har beslutat att minska avräkningen av biståndet med 1,3 miljarder kronor. Det är ett välkommet steg, men det räcker inte kommenterar Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

I april kom biståndsminister Matilda Ernkrans (S) med besked om att regeringen skulle göra avräkningar på biståndet med 9,2 miljarder kronor. Nu är beskedet att avräkningarna blir 7,9 miljarder istället.

83 träffar