Ingen fattigdom

Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former och ge alla människor i världen chans till ett värdigt och tryggt liv.

NYHET

Prognos för 2022: Minskad fattigdom men ökande skillnader

Antalet extremt fattiga spås minska i år. Covid-19 pandemin har dock gjort att fattigdomsbekämpningen i världen tagit flera steg bakåt. Skillnaden mellan fattiga och rika länder tros öka då många unga lämnat sina utbildning i förtid.

En ung buddistisk munk i Myanmar gör sin läxa. Men under pandemin har många elever i fattiga länder hoppat av skolan vilket befaras öka skillnaden mellan fattiga och rika länder.

PODD

Avsnitt 133: I talibanernas Afghanistan

Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? De frågorna diskuteras i OmVärlden podds sista avsnitt före jul.

Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan fick människor över hela världen att reagera. I London demonstrerade tusentals den 28 augusti 2021 mot kvinnors försämrade villkor.

NYHET

IRC: Systemen för att lösa kriser och konflikter fungerar inte

Prognosen för den humanitära situationen under 2022 är fortsatt dyster. Den bedömningen gör International Rescue Committee, IRC, i rapporten Watchlist 2022. IRC anser att det finns ett antal allvarliga systemfel som förvärrar läget. 

Personal från International Rescue Committee tar reda på om kvinnan i Ghaibi Bala camp i Kabul uppfyller kraven för kontantstöd.

OPINION – DEBATT

”Klimatbiståndet får inte ske på bekostnad av utvecklingsbiståndet”

Klimatförändringarna har förödande konsekvenser för småskaliga bönder. Efter COP26 behöver Sveriges nya regering säkerställa att mer klimatfinansiering går till anpassning av låginkomstländers matproduktion, skriver Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect och Vi-skogen.

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect vill se ökat klimatbistånd från alla rika länder.

NYHET

Fem bra saker som hände i november

Gröna lyktor tänds i Polen för att hjälpa migranter, Ikea fasar ut all plast ur sina förpackningar och nya metoder mot malaria minskar förekomsten av smittan. Det är några av novembers goda nyheter.

Fyra latinamerikanska länder lanserar ett historiskt avtal för att skydda ett stort havsområde över gränserna

INTERVJU

UNDP-chef: ­ U-sväng möjlig i krigshärjat Jemen

Jemen är för tillfället ett av världens värsta länder att födas i. Var nionde minut dör ett barn under fem år och förra veckan rasade blodiga strider. Ändå finns en chans att vända utvecklingen, tror  Auke Lootsma, UNDP:s Jemenchef.

Auke Lootsma, som är UNDP:s chef i Jemen besökte Stockholm för att presentera FN-organets nya rapport.

INTERVJU

WFP i Kabul: Afghanerna fasar för svält i vinter

En apokalyps väntar. Det är så afghanerna ser på de kommande vintermånaderna säger Mary-Ellen McGroarthy, landansvarig på World Food Programme, WFP, i Kabul. Det kommer att behövas 220 miljoner dollar i månaden för att hålla katastrofen borta.

Sharin med sitt barn på WFP:s försörjningsklinik i Herat i Afghanistan

NYHET

Norge vill skära ned det humanitära biståndet

Den nya regeringen i Norge vill omprioritera biståndet så att mer går till klimat och matsäkerhet. Men mindre pengar ska gå till bland annat utbildning och humanitära insatser, vilket väckt stark kritik.

Den nya socialdemokratiska statsministern Jonas Gahr Støre föreslår stora förändringar i biståndsbudgeten.

NYHET

Han byggde eget vattenkraftverk – och ordnade el till hela byn

I Malawi har bara fyra procent av befolkningen på landsbygden elektricitet. Men i byn Yobe Nkosi lyser glödlamporna – tack vare byns självlärda elingenjör, Colrerd Nkosi, som har byggt ett eget vattenkraftverk. Med ljus att läsa läxorna i stiger nu elevernas skolresultat.

Colrerd Nkosi med sitt vattenkraftverk som försörjer ett 30-tal hushåll. Generatorn är en ombyggd motor från en majströska.

40 träffar