2. Ingen hunger

Mål 2 handlar om att staters skyldighet att ge sina medborgare tillgång till tillräcklig och näringsrik mat, bland annat genom att främja ett hållbart jordbruk med modern teknik och rättvisa distributionssystem.

OPINION – KRÖNIKA

Sätt press på Ryssland för att undvika svältkatastrof i Somalia

Rysslands avbrott av spannmålsavtalet kan knuffa Somalia över svältkatastrofens brant och utlösa den värsta hungersnöden sedan 2011. Då dog nära en kvarts miljon människor, skriver Viktor Lindelöw på plats i Somalia.

Viktor Lindelöw.

NYHET

Fler hungrar under Världshungerdagen

832 miljoner människor går hungriga varje dag. Den 16 oktober är det Världshungerdagen och svält är ett växande globalt problem.

Volontärer från en hjälporganisation delar ut mat i ett slumområde i New Dehli, Indien, den 12 mars 2022. Indien har som flera andra länder drabbats hårt av covid-19 och prisökningar och allt fler svälter.

NYHET

Akut läge i Somalia – svältkatastrof närmar sig

Det är en kamp mot klockan. Om inte omvärlden agerar kan en svältkatastrof motsvarande den i Etiopien under 1980-talet bli verklighet i Somalia. I dag, måndag, hålls ett högnivåmöte om vad som kan göras för att lindra vad som allt fler befarar kan bli en massvält. 

Läkare på ett sjukhus i Somalia behandlar nu allt fler barn för undernäring. Vid sidan om svälten sker även utbrott av mässling och kolera.

INTERVJU

”En person dör i hunger var 40:e sekund”

Afrikas horn står inför en svältkatastrof. Över 36 miljoner människor riskerar svält och fyra miljoner barn under fem är akut undernärda.  ”Jag är här för att folk svälter ihjäl och varje liv spelar roll”, säger Susan Otieno, landschef på ActionAid i Kenya. 

"Den största bördan ligger på kvinnor, men män vet inte det. Kvinnor stannar hemma och skyddar barnen, medan männen går till byn och äter Khat. De kommer sent på kväl-len och går tillbaka till byn på morgonen, så bördan ligger på mamman. Män vet inte om deras fruar har lyckats få lite mat, om barnen gick i skolan eller om boskapen mår bra. Allt detta är på henne." Amina i Somaliland som här hämtar vatten.

PODD

Avsnitt 149: Röster från Bokmässan

Det har varit ett händelserikt år inom biståndet. OmVärlden Podd träffade och tog tempen på profiler och organisationer på Bokmässan i Göteborg. Oron är påtaglig.

Sydafrika var ett tema under årets Bokmässa där många biståndsprofiler samlades.

NYHET

EBA-rapport: Jordbruk är lågt prioriterat i svenskt bistånd

Endast tre procent av Sveriges samlade bistånd går till jordbruksutveckling i låginkomstländer. ”Det har skett andra prioriteringar över tid och frågan är om trenden gått för långt”, säger Ivar Virgin, på Stockholm Environment Institute, en av rapportförfattarna.

Cirka tre procent av Sveriges bistånd går till jordbruksutveckling. Alldeles för lågt anser bland annat We Effect. Aulelia Leonidas i Tanzania livnär sig på jordbruk.

OPINION – DEBATT

”SD och M vill slakta biståndet – och notan ska betalas av de fattigaste”

Sverigedemokraterna och Moderaterna vill slakta biståndet för att finansiera skattesänkningar. Notan ska betalas av världens fattiga, hävdar Sara Kukka Salam och Jesper Enerot på Socialdemokrater för tro och solidaritet i en debattartikel.

Sara Kukka Salam och Jesper Enerot från Socialdemokrater för tro och solidaritet kritiserar Sverigedemokraternas och Moderaternas förslag att spara på biståndet.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

70 träffar