5. Jämställdhet

Mål 5 handlar om att jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.

NYHET

Rapport: Svenska modejättar brister i arbetet mot sexuellt våld

Våld och trakasserier mot kvinnor är ett välkänt problem på textilfabriker i Asien. Samtidigt fanns könsbaserat våld inte med i riskanalysen hos fem av sex modeföretag som föreningen Fair Action granskat. 

Åtta av tio sömmerskor i Bangladesh uppger att de har sett eller varit utsatta för våld eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

NYHET

Mothistorier tar plats på filmduken

Färre går på bio globalt, men Saudiarabien går emot strömmen. I dagarna pågår Tempo Filmfestival i Stockholm, och online, där världen får ta plats på filmduken. I en skakig omvärld får mothistorier ta allt större plats.

Hur ska dokumentärfilmer som skildrar en verklighet som ledare i auktoritära länder ogillar finansieras. Under Tempo Filmfestival, som pågår mellan 6 och 12 mars, visades film men det hölls även diskussioner om hur dokumentärfilmen ska stödjas.

OPINION – DEBATT

Digitalisering – hopp och hot för feminismen

I år fokuserar FN:s kvinnokommission på digitalisering och jämställdhet. Detta är ett område som både kan vara ett hopp och ett hot för feminismen, skriver UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin och styrelseledamoten Paulina Modlitba.

UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin och styrelseledamoten och den digitala experten Paulina Modlitba ser både för- och nackdelar med den ökande digitaliseringen.

NYHET

Fem bra saker som hände i februari

Minskad skövling av Amazonas, betald ledighet för svår mensvärk i Spanien och en effektiv medicin mot övervikt. Detta är några av de goda nyheterna som hände i februari.

INTERVJU

Bondeledare i Peru: ”Jag är inte rädd för att bli häktad”

De senaste två månaderna i Peru har präglats av stora demonstrationer där uppåt 60 personer dött. Lourdes Huanca, som är ordförande för en kvinnoorganisation, är nu på Sverigebesök och berättar om sin syn på sammandrabbningarna.

Lourdes Huanca, som är ledare för kvinnoorganisationen FENMUCARINAP, är nu på besök i Sverige för att tala om protesterna i Peru.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Utrikesdeklarationen: Billström undvek att tala om Turkiet

Handel och bistånd fortsätter att knytas allt närmare och ett starkt fokus på Nato och Ukraina. Men demokratin i Turkiet och Agenda 2030 togs inte upp i utrikesminister Tobias Billströms första utrikespolitiska deklaration i riksdagen. 

Utrikesminister Tobias Billström (M) läste upp den nya regeringens första utrikespolitiska deklaration i riksdagen den 15 februari 2023.

OPINION – DEBATT

”Vi kan stoppa kvinnlig könsstympning”

Vi vet vad som krävs för att stoppa kvinnlig könsstympning men behovet av insatser ökar, skriver Pernille Fenger, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA:s nordiska representationskontor.

NYHET

Fem bra saker som hände i januari

Mexiko inför en anti-röklagsstiftning, ebolautbrottet i Uganda är äntligen över och Chile stoppar gruvbygge för att rädda pingviner, valar och delfiner. Det är några av januaris goda nyheter.

Fem bra saker som hände i januari

114 träffar