5. Jämställdhet

Mål 5 handlar om att jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.

NYHET

Ändrad abortlag i USA kan få globala konsekvenser

Om aborträtten slopas i USA kan det få globala konsekvenser. Anti-abortrörelsen jobbar gränsöverskridande och nu står abortfrågan och väger i många länder.

Polen är ett av länderna där abortlagstiftningen blivit allt hårdare den senaste tiden, men det har skett under stora protester och flera demonstrationer. I staden Krakow, den 22 oktober 2020, skedde en av många demonstrationer för kvinnors rättigheter. Nu befarar vissa att en förändrad aborträtt i USA kan få globala konsekvenser.

OPINION – DEBATT

”En investering i kvinnors och barns hälsa är en investering i fred”

Många låginkomstländer kommer tvingas fördubbla sina sjukvårdsutgifter för att återgå till utgiftsnivån före pandemin. Det som krävs nu är därför att viktiga beslut tas för att undvika att kvinnors och barns hälsa nedprioriteras ytterligare, skriver styrelsen för Women in Global Health Sweden.

Sara Causevic, Chadia Wannous och Karolina Nyberger i styrelsen för Women in Global Health Sweden.

NYHET

Hbtqi-aktivister prisades

Priset som årets människorättsförsvarare gick i år till två hbtqi-aktivister Xheni Karaj från Albanien och Frank Mugisha från Uganda. 

Hbtqi-aktivister Frank Mugisha från Uganda och Xheni Karaj från Albanien fick Civil Rights Defender of the Year Award 2022.

INTERVJU

Alexandra Pascalidou ska leda UN Women Sverige

Alexandra Pascalidou valdes nyligen till ny ordförande för UN Women Sverige. "Det sprakar i huvudet och bubblar i hjärtat" säger hon om det nya jobbet.  

Alexandra Pascalidou är UN Women Sveriges nya ordförande. På agendan finns att börja med att upprätta en årlig manifestation den 25 november som är den internationella dagen för våld mot kvinnor.

NYHET

Kina och Nordkorea har värst censur på internet

Grunden för en fungerande demokrati är tillgång till ett internet som inte är censurerat. Men precis som demokratin krymper i världen så ökar även kontrollen av informationen över internet i många stater, visar en ny studie. 

Blickar in i mobilerna på tunnelbanan i Peking. Kina är tillsammans med Nordkorea det land som övervakar sina medborgare mest på nätet.

NYHET

”Nu startar vi en skrivtävling för alla på gymnasiet”

Nu drar OmVärlden tillsammans med The Hunger Project Sverige i gång en skrivtävling för landets gymnasister. Är du mellan 16 och 20 år kan du skicka in en essä eller argumenterande artikel som sedan kanske presenteras på Bokmässan i Göteborg.

Nu drar OmVärlden och The Hunger Project Sverige igång skrivtävlingen ”Världens agenda” för gymnasister mellan 16 och 20 år. Det vinnande bidraget ska presenteras på Bokmässan i Göteborg och kommer även att publiceras i OmVärlden.

NYHET

Bistånds­organisationer: Allvarligt om tio miljarder tas från budgeten

Biståndspengar ska gå till att bekosta flyktingmottagande. Några exakta summor är ännu inte fastslagna, men det rör sig om mellan åtta till tio miljarder. OmVärlden har frågat några organisationer och experter hur de tror att det kommer att påverka biståndet.

Avräkningar av biståndet i Sverige kan få allvarliga konsekvenser för hungern i världen, varnar vissa bedömare.

PODD

Avsnitt 139: Storbråket i världsfacket

Nya chefen på FN:s arbetsmarknadsorgan ILO måste börja sitt jobb med att hantera en gammal surdeg. Samtidigt håller världsfacket på att spricka efter ett internt bråk i och med Rysslands attack på Ukraina.

Oscar Ernerot, LO:s internationella chef berättar om slitningarna i världsfacket ITUC i avsnitt 139 i OmVärlden Podd.

INTERVJU

Efter stormen på Amnesty – klart med ny generalsekreterare

Efter en stormig tid på Amnesty Sverige tog Anna Johansson tillfälligt över som generalsekreterare. Nu är det klart att det är hon som ska leda organisationen permanent i en tid då kampen för mänskliga rättigheter blivit en allt tuffare utmaning.

Nu är det klart att Anna Johansson tar över som generalsekreterare för Amnesty Sverige.

58 träffar