5. Jämställdhet

Mål 5 handlar om att jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.

NYHET

”Växande engagemang i Marocko för HBTQI-frågor”

Stockholm Pride är i full gång och staden lyser upp i regnbågsskrud. Deltar i veckans händelser gör aktivisten Ayouba El Hamri som ser ett växande engagemang för HBTQI-personers rättigheter i Marocko.

Ayouba El Hamri är aktivist och var med och grundade rörelsen Nassawiyat.

NYHET

Fem bra saker som hände i juli

Slovenien tillåter samkönade äktenskap, antalet noshörningar ökar i Nepal och i Kina har man tagit fram en metod för att odla ris med saltvatten.  Det är några av de goda nyheterna från juli.  

Sloveniens konstitutionsdomstol konstaterade i juli att landets lagar, som inte tillät samkönade äktenskap samt adoption, är oförenliga med konstitutionen.

NYHET

Valet 2022: Villkorat eller ej - frågan för demokratistöd

De flesta partierna vill behålla eller till och med öka demokratistödet. Den stora skiljefrågan är dock om stödet ska villkoras eller ej. Fram tills valet den 11 september tar OmVärlden upp ett biståndsområde i veckan. Denna gång handlar det om demokratistödet.

Idag har sju av åtta partier i riksdagen en partianknuten organisation.

NYHET

Högerpartier vill stoppa EU-förslag om människo­rättslag

EU-lagförslaget om företags ansvar för mänskliga rättigheter sågas av högern – och samtliga partier vill stoppa delar av förslaget. Nu skickar riksdagen bakläxa till EU-kommissionen. ”Ett läskigt läge”, hävdar Oxfam Sverige.

Det blir bakläxa till EU-kommissionen. Samtliga partier är kritiska till EU-kommissionens förslag till lag om mänskliga rättigheter, men M, KD och SD vill helt stoppa förslaget.

NYHET

Vad gör ni i Georgien Kvinna till Kvinna?

Abigail Booth arbetar som Regional chef för Kvinna till Kvinnas arbete i Ukraina och södra Kaukasus. OmVärlden frågade henne om hur Kvinna till Kvinna arbetar i Georgien och hur arbetet påverkas av kriget i Ukraina.

Till vänster: Abigail Booth, Regional chef för Kvinna till Kvinnas arbete i Ukraina och södra Kaukasus. Till höger en bild från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Anti Violence Network of Georgia (AVNG) och deras skyddade boende i Tbilisi. På bilden är Irma Basilashuili 33 år och hennes dotter. Irma ville bli journalist. Hon studerade på universitet när hon blev brudkidnappad av en 15 år äldre man från Sydossetien. Hon hade sett honom två gånger innan.

NYHET

Sverige ökar stödet till Globala fonden

Sverige ökar sitt stöd till den Globala fonden som jobbar med att bekämpa hiv/aids, tuberkulos och malaria. Det beskedet gav biståndsminister Matilda Ernkrans (S) under en presskonferens.

Biståndsminister Matilda Ernkrans uppger att Sverige ska öka satsningen till Globala fonden.

NYHET

I år blir vi åtta miljarder människor i världen

I mitten av november beräknas världens befolkning att nå åtta miljarder människor. Världens befolkning fortsätter att öka, men allt långsammare, och efter år 2086 är prognosen att vi blir färre människor. 

I år blir vi åtta miljarder människor, men befolkningsökningen går allt långsammare och 2086 minskar antalet människor, visar en ny prognos.

NYHET

Möt OmVärlden i Almedalen

Nu drar Almedalsveckan igång igen. OmVärlden är på plats och diskuterar biståndets roll inför valet samt arrangerar två seminarier som handlar om ondska och desinformation tillsammans med Föreningen för utvecklingsfrågor (Fuf). 

OmVärlden arrangerar tillsammans med Fuf två seminarier under Almedalsveckan 2022.

NYHET

Halvvägs igenom Agenda 2030 – målen har haft liten effekt

Den 30 juni 2022 är vi halvvägs igenom arbetet med Agenda 2030. En ny studie om målens framgång visar att det är en lång väg kvar. FN:s 17 mål om en bättre värld endast haft en minimal påverkan på det politiska beslutsfattandet.

FN antog Agenda 2030 för sju år sedan. Nu har halva tiden fram tills målen ska vara uppfyllda gått, år 2030.

78 träffar