5. Jämställdhet

Mål 5 handlar om att jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.

PODD

Avsnitt 153: Fotbolls-VM:s mörka baksida

Fotbolls-VM skulle bli Qatars väg in i finrummet. Men nu pratas det istället om brott mot mänskliga rättigheter och döda migrantarbetare. Byggnads Johan Lindholm, journalisten Martin Schibbye och skribenten Ekim Çaglar talar om sport och politik i senaste avsnittet av OmVärlden podd. 

NYHET

Edelstampristagaren kämpar mot femicid i Mexico

Norma Andrades 17-åriga dotter mördades för 20 år sedan. Då bestämde hon sig för att arbeta mot femicid i Mexico, mord av kvinnor enbart för att de är kvinnor. Nu belönas hon med Edelstampriset. 

Norma Andrade, får Edelstampriset 2022. För hennes kamp att få slut på kvinnomord i Mexico

NYHET

Attackerna mot MR-försvarare fortsätter – oroande mönster

Mord, övergrepp och attacker på MR-försvarare i världen ökar. Att stå upp för mänskliga rättigheter är att sätta sitt liv på spel. ”Det är ett mycket oroande mönster.”

Attackerna har blivit flera vittnade deltagarna på ForumsCivs seminariumet ”Human rights defenders risking their lives” den 18 november unde MR-dagarna i Örebro.

OPINION – DEBATT

”Den nya regeringen gör jämställdhetsarbetet en björntjänst”

Utrikesminister Tobias Billström slopar den feministiska utrikespolitiken samtidigt som jämställdheten i världen backar, skriver Ulrika Grandin på UN Women Sverige och Petra Tötterman Andorff på Kvinna till Kvinna.

NYHET

Ny dom utökar rätten till abort i Indien

Indiens högsta domstol har nu bekräftat varje kvinnas rätt till abort upp till 24 veckor in i graviditeten oavsett civilstånd. Domen hyllas av kvinnorättsaktivister i landet.

En gravid kvinna gör en ultraljudsundersökning. En ny dom gör att alla kvinnor i Indien nu har rätt till abort fram till vecka 24.

NYHET

De får Right Livelihoodpriset 2022

Årets pris går till de som kan visa att en systemförändring är möjligt, uppger Right Livelihood då de meddelade vilka som skulle få ta emot priset 2022. Pristagarna kommer från Somalia, Ukraina, Venezuela och Uganda.

Fartuun Adan och Ilwad Elman, mor och dotter får, tillsammans med tre andra pristagare, tilldelas årets pris.

97 träffar