Jämställdhet

Mål 5 handlar om att jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.

OPINION – DEBATT

"En kvinna är inte någons ägodel!"

Hedersmord står för 25 procent av alla mord i Iran. Det på grund av en patriarkal kultur som råder i det iranska samhället.

Sarah Afrasiabi

INTERVJU

”Det råder total könsapartheid i Saudiarabien”

Hana Al-Khamri, är en 34 årig journalist som bor i Sverige och växte upp i Saudiarabien där hon arbetade på en kvinnoredaktion. Om detta och om kampen som kvinnliga saudiska journalister för skriver hon om i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” som släpps den 15 oktober.

Hana Al-Khamri, journalist och nu författare av en bok om hennes tid på en kvinnoredaktion i Saudiarabien.

OPINION – DEBATT

WHO-anställda måste lagföras för sextortion i Demokratiska Republiken Kongo

Det räcker inte med att anställda på WHO avskedas. Sverige med sin feministiska utrikespolitik och givare till WHO måste kräva att de ställs till svars för de korruptionsbrott och det genusbaserade våld de begått, skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

NYHET

Årets Right Livelihood-priser till miljö- och människorättskämpar

En kvinnorättsaktivist från Kamerun, en rysk miljökämpe, en ledare för ett urfolk i Kanada och en organisation som arbetar med miljöskydd i Indien. De är årets mottagare av Right Livelihood-priset 2021.

Organisationen LIFE, Marthe Wandou från Kamerun, ryske miljöaktivisten Vladimir Slivjak och urfolksledaren Freda Huson från Kanada är pristagarna i år.

NYHET

Domstolsbeslut kan avkriminalisera abort i hela Mexiko

Ett historiskt beslut kallas det. Mexikos högsta domstol anser att kriminalisering av abort är emot konstitutionen och därför ska tillåtas. ”Kvinnor får nu förhoppningsvis makt att bestämma över sin egen kropp i Mexiko”, säger Hans Linde, ordförande i RFSU.

Aborträtt för alla människor, står det på skylten. Demonstration i Puebla, Mexiko.

OPINION – KRÖNIKA

Talibanernas beska shariapiller

Frihet med begränsningar. Så säljer talibanerna in sin syn på kvinnors rättigheter, men OmVärldens krönikör Jahanara Nuri ser ingen mellanväg och frågar sig om de afghanska kvinnornas kamp för rätt- och friheter varit förgäves.

Jahanara Nuri ser åter hur Afghanistans kvinnor pressas tillbaka

NYHET

Fem bra saker som hände i juli

Sierra Leones parlament har röstat ja till att avskaffa dödstraff, New York blir den sjätte delstaten i USA att avskaffa barnäktenskap och Grönland stoppar all utvinning av olja och gas. Det är några av julis goda nyheter.

NYHET

Preventivmedel på nätet med hjälp av svenskt bistånd i Rwanda

Det östafrikanska techbolaget Kasha har med e-handel kunnat bistå tjejer i fattiga områden med preventivmedel, mensskydd och mediciner, i Rwandas huvudstad Kigali. En av investerarna är svenska Swedfund. 

Företaget Kasha levererar preventivmedel till kvinnor på motorcykel

27 träffar