Minska ojämlikhet

Mål 10 handlar om vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen. Ett jämlikt samhälle minskar risken för konflikter och främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen.

PODD

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Trots stora vetenskapliga framgångar med att få fram vaccin mot covid-19 råder en kraftig global snedfördelning mellan vilka som får vaccinet.

Vaccinering mot covid-19 i USA.

NYHET

Fem bra saker som hände i juni

Norge och Tyskland kräver att företag tar ansvar för mänskliga rättigheter, indisk delstat förbjuder tvångsterapi för hbtqi-personer och en ny lag stärker kvinnors rätt att äga mark i Zambia. Här är fem bra saker som hände i juni.  

NYHET

Företagsledare dömd för mord på Berta Cáceres

Företagsledaren och den tidigare underrättelseofficeren David Castillo har av en domstol i Honduras dömts som medansvarig för mordet på miljö- och urfolksaktivisten Berta Cáceres. Åklagarmyndigheten säger att det kan finnas fler medskyldiga.

Berta Cáceres dotter, med samma namn, intervjuas på årsdagen av mordet.

OPINION – DEBATT

”Bakåtsträvande krafter riskerar att minska Sveriges bistånd”

I skuggan av coronapandemin ökar antalet människor som lämnar Gambia för Europa igen. Samtidigt vill flera rika länder minska sitt bistånd. Det går inte ihop. Bistånd behövs för att unga människor ska se en framtid i sina hemländer, skriver Gambiagrupperna.

Gambiafloden flyter fram i Makasutuskogen.

NYHET

Ädelstenen som göder Myanmars militärjunta

Militärjuntan i Myanmar tjänar miljardbelopp på utvinningen av jade. Organisationen Global Witness kan nu visa att korruptionen runt den dyrbara mineralen även kan knytas till militärjuntans ledare, general Min Aung Hlaing.

Polis bevakar arbetare vid jadegruva i Myanmar.

OPINION – DEBATT

RFSL: Bistå inte diktaturer att förtrycka hbtqi-personer

Det är anmärkningsvärt att svenska företag bidrar till att auktoritära ledare ges ökade möjligheter att övervaka och censurera grupper som redan lever under enormt förtryck. Det skriver RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

Deidre Palacios, RFSL:s förbundsordförande

NYHET

Biståndsorganisation kritiserar G7-ländernas föreslagna bolagsskatt

Biståndsorganisationen Oxfam välkomnar G7-ländernas besked om att införa en global bolagsskatt, men tycker nivån är för låg. ”Den är för lätt att kliva över”, säger Christian Hallum, skattespecialist på danska Oxfam Ibis. 

G7-ländernas finansministrar, EU:s ekonomikommissionär och cheferna för OECD, IMF, Världsbanken och Financial Stability Board (FSB) samlas utanför Lancaster House, i London, Storbritannien.

NYHET

Tre veckor med 3 000 polisiära övergrepp i Colombia

Protesterna i Colombia är inne på sin fjärde vecka. Lokala organisationer har registrerat närmare 3 000 övergrepp mot civilbefolkningen av polisen. Det svenska stödet till polisen står still, men har förlängts med två år.

"Våra kroppar är inte männens konsumtionsvaror", "Kvinnorna är inte krigsbyten" och "Varken våra kroppar eller marken är territorier som kan erövras", står det på unga kvinnors plakat i protest mot polisens sexuella övergrepp i Colombia. Sedan bilden togs har antalet offer för polisens sexuella våld ökat från 16 till 21.

NYHET

Virtuellt svenskt ministerbesök i politiskt oroligt Guatemala

I skuggan av pandemin har Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, gjort ett virtuellt besök i Guatemala. OmVärlden följde med när den svenska delegationen mötte lokala organisationer som varnade för ökat våld och utbredd korruption.

"Mig tystar ingen bomb eller batong, allra minst en jäkla polis. Ni stod för krutet, folket är elden", står det på ett plakat utanför parlamentet i Guatemala, vid en demonstration mot korruption, i november 2020.

NYHET

Flera biståndschefer avstår högre lön under pandemin

Biståndsorganisationernas chefslöner fortsätter att öka kraftigt, visar OmVärldens sammanställning. Samtidigt har tio chefer valt att inte höja sina löner under pandemin.

Generalsekreterarna Anna Ernestam, Helena Thybell och Louise Lindfors på SOS Barnbyar, Rädda Barnen och Afrikagrupperna är några av de biståndschefer vars löner förra året låg kvar på samma nivå som året innan.

11 träffar