10. Minska ojämlikhet

Mål 10 handlar om vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen. Ett jämlikt samhälle minskar risken för konflikter och främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen.

NYHET

UNDP-chefen i Afrika: Unga är kontinentens hopp

Afrika har drabbats hårt av klimatförändringar, konflikt och konsekvenser av en pandemi. Men det finns ändå hopp. OmVärlden träffade UNDP:s Afrikachef Ahunna Eziakonwa som anser att ur kris föds möjligheter för kontinenten. 

OmVärlden träffade UNDP:s Afrikachef Ahunna Eziakonwa som anser att ur kris föds möjligheter för kontinenten.

NYHET

Elevernas uppmaning: "Skriv mer om behoven av förändring”

Skriv om min resa från Gambia, ta upp demokratifrågorna och jag vill läsa mer om Afghanistan och Eritrea. Det var uppmaningarna från elever på Globala gymnasiet i Stockholm till OmVärlden under ett skolbesök som kom att handla om demokrati, journalistik och pressfrihet. 

Eleverna på Globala gymnasiets språkintroduktion Yorsalem Gebru, Pooya Abirinia, Mia Vlajic, Musa Suso Lamek Fisha Misghna och Masooda Mahmoudi berättar för OmVärlden vad de vill att svenska tidningar ska skriva mer om.

NYHET

Hårdför Pekingvän Hongkongs nya ledare

Han var en av dem som gjorde verklighet av Pekings hårt kritiserade säkerhetslag i Hongkong. Han ansvarade för polisen under de stora demokratiprotesterna. Nu utses John Lee till Hongkongs nya ledare.

Nu tar Kina ett allt hårdare grepp över Hongkong. Den kinesiska flaggan vajar intill Hongkongs flagga.

NYHET

Hbtqi-aktivister prisades

Priset som årets människorättsförsvarare gick i år till två hbtqi-aktivister Xheni Karaj från Albanien och Frank Mugisha från Uganda. 

Hbtqi-aktivister Frank Mugisha från Uganda och Xheni Karaj från Albanien fick Civil Rights Defender of the Year Award 2022.

INTERVJU

Alexandra Pascalidou ska leda UN Women Sverige

Alexandra Pascalidou valdes nyligen till ny ordförande för UN Women Sverige. "Det sprakar i huvudet och bubblar i hjärtat" säger hon om det nya jobbet.  

Alexandra Pascalidou är UN Women Sveriges nya ordförande. På agendan finns att börja med att upprätta en årlig manifestation den 25 november som är den internationella dagen för våld mot kvinnor.

NYHET

Kina och Nordkorea har värst censur på internet

Grunden för en fungerande demokrati är tillgång till ett internet som inte är censurerat. Men precis som demokratin krymper i världen så ökar även kontrollen av informationen över internet i många stater, visar en ny studie. 

Blickar in i mobilerna på tunnelbanan i Peking. Kina är tillsammans med Nordkorea det land som övervakar sina medborgare mest på nätet.

NYHET

”Nu startar vi en skrivtävling för alla på gymnasiet”

Nu drar OmVärlden tillsammans med The Hunger Project Sverige i gång en skrivtävling för landets gymnasister. Är du mellan 16 och 20 år kan du skicka in en essä eller argumenterande artikel som sedan kanske presenteras på Bokmässan i Göteborg.

Nu drar OmVärlden och The Hunger Project Sverige igång skrivtävlingen ”Världens agenda” för gymnasister mellan 16 och 20 år. Det vinnande bidraget ska presenteras på Bokmässan i Göteborg och kommer även att publiceras i OmVärlden.

NYHET

Nytt svenskt stöd till Afghanistan får inte diskriminera kvinnor

Flera av de tyngsta biståndsorganisationerna bjöds in till Sverige för att diskutera Sidas planerade storsatsningen på Afghanistan. Men stödet till landet blir svårt eftersom bankväsendet brakat sönder. 

Ett krav från Sida är att det stöd som ges till skolor endast får gå till skolor som både tar emot flickor och pojkar.

PODD

Avsnitt 139: Storbråket i världsfacket

Nya chefen på FN:s arbetsmarknadsorgan ILO måste börja sitt jobb med att hantera en gammal surdeg. Samtidigt håller världsfacket på att spricka efter ett internt bråk i och med Rysslands attack på Ukraina.

Oscar Ernerot, LO:s internationella chef berättar om slitningarna i världsfacket ITUC i avsnitt 139 i OmVärlden Podd.

OPINION – KRÖNIKA

Demokratin hotas när journalister övervakas

Ett trettital journalister i El Salvador har fått sina telefoner övervakade. Nu kräver Inter-amerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter att spionprogrammet Pegasus stoppas, skriver journalisten Victor Menjívar från El Salvador.

Victor Menjívar.

58 träffar