10. Minska ojämlikhet

Mål 10 handlar om vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen. Ett jämlikt samhälle minskar risken för konflikter och främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen.

PODD

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd. 

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

NYHET

Mothistorier tar plats på filmduken

Färre går på bio globalt, men Saudiarabien går emot strömmen. I dagarna pågår Tempo Filmfestival i Stockholm, och online, där världen får ta plats på filmduken. I en skakig omvärld får mothistorier ta allt större plats.

Hur ska dokumentärfilmer som skildrar en verklighet som ledare i auktoritära länder ogillar finansieras. Under Tempo Filmfestival, som pågår mellan 6 och 12 mars, visades film men det hölls även diskussioner om hur dokumentärfilmen ska stödjas.

OPINION – DEBATT

Digitalisering – hopp och hot för feminismen

I år fokuserar FN:s kvinnokommission på digitalisering och jämställdhet. Detta är ett område som både kan vara ett hopp och ett hot för feminismen, skriver UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin och styrelseledamoten Paulina Modlitba.

UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin och styrelseledamoten och den digitala experten Paulina Modlitba ser både för- och nackdelar med den ökande digitaliseringen.

NYHET

FN-praktikanter protesterade

Oavlönade praktikanter utnyttjas av företag och internationella organisationer. I veckan genomförde FN-praktikanter en proteststrejk mot dåliga arbetsvillkor.

Den 20 februari protesterade oavlönade FN-praktikanter i Genève mot att att de inte får ersättning.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Demokratirapport: ”EU måste bli mer ödmjukt”

Populismen växer och EU-länder som Ungern och Polen blir alltmer auktoritära. När EU sedan predikar demokrati i omvärlden uppfattas det lätt som dubbelmoral, slår en ny rapport fast.

EU, som själv har stora interna problem, bör bli mera ödmjuka då de för upp demokratifrågor utanför unionen, konstaterar en ny rapport.

NYHET

I fattigdomens spår – fler vill hyra ut sina livmödrar till barnlösa par

Surrogatmödraskap är en växande miljardindustri. Antalet kvinnor som ser det som en lösning på sin egen, och familjens, fattigdom ökar. I flera länder i Latinamerika annonserar unga kvinnor om att de är beredda att ”hyra ut” sin livmoder.

NYHET

Fem bra saker som hände i januari

Mexiko inför en anti-röklagsstiftning, ebolautbrottet i Uganda är äntligen över och Chile stoppar gruvbygge för att rädda pingviner, valar och delfiner. Det är några av januaris goda nyheter.

Fem bra saker som hände i januari

NYHET

Tre frihetskämpar får dela på Olof Palmepriset

Människorättsförsvarare från Ukraina, Iran och Turkiet uppmärksammas och prisas då 2023 års Olof Palmepris delas ut i Konserthuset i Stockholm den 1 februari.

Feministen och psykologen Marta Chumalo från Ukraina och den turkiska människorättsförsvararen Eren Keskin får tillsammans med den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi dela på Olof Palmespriset 2023.

NYHET

Liberalerna gläds åt sänkt bistånd till Palestina

”Hundratals miljoner ska inte gå till den genomkorrupta palestinska maktapparaten” menar Liberalernas Fredrik Malm som hyllar det nu sänkta biståndet. Men i själva verket är det, enligt uppgifter till OmVärlden, endast 7,4 miljoner kronor som går till den palestinska myndigheten.

Fredrik Malm, Liberalernas tidigare talesperson i biståndsfrågor, välkomnar minskningen av biståndet till Palestina.

129 träffar