14. Rena hav

Mål 14 handlar om att skydda världens hav och säkerställa hållbar användning av havsbaserade resurser och ekosystem. Hur människan hanterar haven är avgörande för mänskligheten som helhet och för att balansera effekterna av klimatförändringarna.

NYHET

Fem bra saker som hände i mars

FN har enats om att skydda djuphaven, Honduras legaliserar dagen efter-piller och i Namibia minskar konflikterna mellan människa och lejon genom ny teknik. Det är några av de goda nyheterna från mars.

Fem bra saker som hände i mars 2023.

NYHET

Fortsatt positiv syn på bistånd – men negativ syn på världen

Svenska folket tycker fortfarande att det är viktigt att ge bistånd, men trenden de senaste åren är att biståndsviljan minskar. Samtidigt har många svenskar en överdrivet negativ bild av världen och luddiga föreställningar om hur Sverige jobbar med bistånd, visar en enkät. 

Sidas generaldirektör Carin Jämtin framför skyltar om de globala målen. Kring hälften av de tillfrågade visste vad Agenda 2030 var.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

PODD

Avsnitt 145: En ny berättelse om oceanen

I boken ”Oceankänslan” berättar Isabella Lövin om hur utfiskning går att koppla till klimatförändringar och om hur utvecklingsfrågor och klimatfrågan hänger samman. Men också om behovet av en ny berättelse – och vad denna kan vara.

Utfiskning och klimatförändring hänger ihop. I OmVärlden podd berättar Isabella Lövin om sin nya bok ”Oceankänslan”.

NYHET

Halvvägs igenom Agenda 2030 – målen har haft liten effekt

Den 30 juni 2022 är vi halvvägs igenom arbetet med Agenda 2030. En ny studie om målens framgång visar att det är en lång väg kvar. FN:s 17 mål om en bättre värld endast haft en minimal påverkan på det politiska beslutsfattandet.

FN antog Agenda 2030 för sju år sedan. Nu har halva tiden fram tills målen ska vara uppfyllda gått, år 2030.

INTERVJU

Världsbankschef: "Ett kolkraftverk om dagen måste stängas i Asien”

Världsbanken spelar en allt större roll i utvecklingspolitiken. Under Stockholm+50 var bankens operativa chef Axel van Trotsenburg i Sverige för att disktura klimatfrågor och finansiering. OmVärlden träffade honom.  

Världsbankens operativa chef Axel van Trotsenburg besökte Sverige under Stockholm+50.

NYHET

Givare samlas för att stoppa oljekatastrof i Röda havet

En gammal oljetanker utanför Jemens kust riskerar att läcka. En katastrof värre än den som skedde med oljetankern Exxon-Valdez i slutet av 1980-talet i Kanada hotar Röda havet. FN samlar in pengar för att ta bort oljan ur tankern, Sverige är ett av länderna som bidragit.  

Oljetankern FSO Safer riskerar att när som helst läcka ut olja, vilket kan få allvarliga konsekvenser för Röda havet.

NYHET

Forskare: Klimatfrågan kan ena i orostider

I juni är Sverige värd för klimattoppmötet Stockholm+50. Men går det att fokusera på klimatet med ett pågående krig i Ukraina? Ja, kriget gör det snarare ännu mer nödvändigt, hävdar forskare.

Extinction Rebellion protesterar i London den 9 april 2022 mot användandet av fossila bränslen. Vissa forskare tror att klimatfrågan kan bli ett forum för möte mellan länder nu när oron i världen är stor.

OPINION – DEBATT

"Alla barn ska få uppleva sin femårsdag"

Varje dag dör fler barn av diarré än av krig och våld. Och precis som i krig dör dessa barn helt i onödan.

Malin Flemström, vd The Hunger Project Anna Nilsdotter, generalsekreterare WaterAid.

16 träffar