6. Rent vatten och sanitet

Mål 6 handlar om att vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, och därmed också en förutsättning för människors hälsa och en hållbar utveckling. Tillgång till rent vatten och sanitet för alla är grundläggande för människors hälsa och utveckling.

OPINION – DEBATT

Klockan tickar – mer måste göras för att hantera antibiotikaresistens

Varje år dör minst 1,3 miljoner människor på grund av antibiotikaresistens. Det svenska EU ordförandeskapet har satt fokus på problemet men mer måste göras, kräver ReAct (Action on Antibiotic Resistance) och Läkare utan gränser.

Otto Cars och Anna Sjöblom på ReAct samt Läkare utan gränsers Peter Moberger och Mia Hejdenberg kräver att mer ska göras för att hantera problemen med antibiotikaresistens.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Syrienexpert: Värre humanitärt läge än under kriget

Innan jordbävningen var cirka 15 miljoner syrier beroende hjälp utifrån. Nu har situationen förvärrats ytterligare. ”Ett sämre humanitärt läge än under kriget”, säger Aron Lund, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Jordbävningen som drabbade både Turkiet och Syrien har lett ett sämre humanitärt läge än under kriget i Syrien, säger FOI:s analytiker Aron Lund.

NYHET

Fortsatt positiv syn på bistånd – men negativ syn på världen

Svenska folket tycker fortfarande att det är viktigt att ge bistånd, men trenden de senaste åren är att biståndsviljan minskar. Samtidigt har många svenskar en överdrivet negativ bild av världen och luddiga föreställningar om hur Sverige jobbar med bistånd, visar en enkät. 

Sidas generaldirektör Carin Jämtin framför skyltar om de globala målen. Kring hälften av de tillfrågade visste vad Agenda 2030 var.

NYHET

Somalia toppar lista över humanitära kriser

Somalia, Etiopien och Afghanistan är i turordning länderna där den humanitära situationen är värst i dag och även nästa år, enligt International Rescue Committee som listat de tio värsta kriserna i världen. 

Det är ont och mat och vatten efter flera års torka. I ett flyktingläger Baidoa (2019) förbereder en kvinna en måltid.

NYHET

De blir sjuka av vattnet i ”Amazonas Venedig”

De lever i, kring och på vattnet – men invånarna i Amazonas Venedig tillhör den tredjedel av jordens befolkning som saknar rent vatten och sanitet. Det utgör ett avgörande hinder för att de ska kunna ta sig ur sin fattigdom.

Vattenvägar i Iquitos i Belen, Peru. Foto:Shutterstock

NYHET

Miljoner i hunger efter översvämningar i Pakistan

De väldiga vattenströmmarna har dragit med sig allt i sin väg genom Pakistan. Forskare kan nu visa att den globala uppvärmningen är en av orsakerna bakom katastrofen, som på nytt aktualiserar frågan om vem som ska betala för klimatförändringarna. 

Pakistan har drabbats hårt av översvämningar på grund av de kraftiga regnen. I staden Hyderabad var gatorna fylla av vatten.

NYHET

Valet 2022: ”Ointresse för globala frågor i valrörelsen”

Kunskap finns men däremot inget intresse att lyfta frågorna om bistånd i valdebatten. Den bilden ger flera biståndsorganisationer. I vår sista artikel i serien om valet lyfter vi hur partierna svarat i enkäter som branschen gjort.

Det är jämt mellan blocken inför riksdagsvalet och den framtida biståndspolitiken kan komma att avgöras i regeringsförhandlingar. Flera biståndsorganisationer har gjort enkäter om hur partierna ser på biståndspolitiken.

NYHET

Vad gör ni i Jemen Rädda Barnen?

Efter vapenvilan inletts är det fortfarande stöd från det internationella samfundet som behövs i Jemen, enligt Ahmad Baroudi som är chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. OmVärlden frågade honom vad som egentligen händer i landet just nu.

Till vänster: Ahmad Baroudi, chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. Till höger: Attacker på skolor, sjukhus och den civila infrastrukturen påverkar barnen på olika sätt. Denna bild är från undervisning i sydvästa Jemen.

NYHET

Mekongfloden ska bli Asiens batteri – miljontals kan drabbas

Dammarna på Mekongfloden har vänt upp och ner på flodens ekologi och hotar miljontals människors försörjning. Nu försöker thailändska gräsrotsaktivister ta frågan till domstol.

Sangmanee Trijak, 60, har levt vid Mekongfloden hela sitt liv och sett förändringarna sedan dammarna byggdes. ”Det har blivit mindre liv i floden, färre krabbor, räkor, fiskar, allt.” säger hon.

26 träffar