Intervjuer

Omvärlden gör regelbundet fördjupande intervjuer med människor inom biståndet, den internationella utvecklingspolitiken, arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Vi har samlat dem här.

INTERVJU

Avgående biståndsministern: Det bästa låg fortfarande framför mig

Tisdag den 30 november lämnar Miljöpartiet regeringen. Det blir då Per Olsson Fridhs sista dag som biståndsminister efter bara tio månader på posten. OmVärlden når honom under packningen av kartongerna på utrikesdepartementet.

Biståndsminister Per Olsson Fridh har kartongerna packade. På tisdag lämnar han och de andra MP-ministrarna sina stolar.

INTERVJU

WFP i Kabul: Afghanerna fasar för svält i vinter

En apokalyps väntar. Det är så afghanerna ser på de kommande vintermånaderna säger Mary-Ellen McGroarthy, landansvarig på World Food Programme, WFP, i Kabul. Det kommer att behövas 220 miljoner dollar i månaden för att hålla katastrofen borta.

Sharin med sitt barn på WFP:s försörjningsklinik i Herat i Afghanistan

INTERVJU

”Många yazidiska kvinnor kommer inte att hittas”

Upp till 4 000 yazidiska kvinnor togs som sexslavar av IS, många av dem är fortfarande i fångenskap. I svenska dokumentärfilmen Sabaya har Hogir Hirori följt arbetet med att hitta och få dem fria. Filmen har premiär på Folkets bio den 19 november. 

Filmaren Hogir Hiroris film Sabaya har premiär i Sverige. OmVärlden lottar ut biljetter.

INTERVJU

”I princip all media är kriminaliserad i Belarus”

Många av Aliaksandra Dynkos kollegor är fängslade eller förbjudna att arbeta som journalister. Vi träffade henne i Stockholm för att tala om situationen för media i Belarus.

Aliaksandra Dynko leder RFE/RL:s grävande team i Minsk

INTERVJU

”En procent av BNI är ett golv inte ett tak”

Vänsterpartiet anser i stort att dagens svenska biståndspolitik är bra och relevant. Men Yasmine Posio, biståndspolitisk talesperson Vänsterpartiet, efterlyser mer fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och additionella klimatsatsningar. 

Vänsterpartiets biståndspolitiska talesperson Yasmine Posio vill se mer fokus på jämställdhet i biståndsbudgeten.

INTERVJU

”Det råder total könsapartheid i Saudiarabien”

Hana Al-Khamri, är en 34 årig journalist som bor i Sverige och växte upp i Saudiarabien där hon arbetade på en kvinnoredaktion. Om detta och om kampen som kvinnliga saudiska journalister för skriver hon om i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” som släpps den 15 oktober.

Hana Al-Khamri, journalist och nu författare av en bok om hennes tid på en kvinnoredaktion i Saudiarabien.

INTERVJU

”Sverige måste visa att en omställning är möjlig”

Fredrika Andersson är Sveriges representant för unga på klimatmötet COP26 i Glasgow. Mötet har tidigare flyttats fram och världen står inför ett momentum. ”Vi befinner oss i en klimatkris och världens makthavare måste agera nu”, säger hon till OmVärlden.

Fredrika Andersson, klimatrepresentant för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) på ungdomskonferensen Youth4Climate i Milano.

INTERVJU

Fackledare i Myanmar: Inget fack kan överleva juntan

Över hundra fackledare har satts i fängelse, många tvingats i exil och hundratusentals arbetare har förlorat jobben. De rättigheter som Myanmars anställda kämpat sig till sedan förra militärjuntan riskerar att gå om intet nu, varnar fackledaren Khaing Zar, på besök i Sverige.

Fackledaren Khaing Zar, på besök i Sverige.

INTERVJU

”Militären i Myanmar kommer inte släppa ifrån sig makten”

Författaren Helena Thorfinn är aktuell med sin tredje roman I munkens skugga. Den utspelar sig i Myanmar och tar avstamp i landets demokratiseringsprocess . ”Jag trodde att jag visste vilken typ av bok jag skulle skriva, men det ändrades efter vad som hände i Rakhine”, säger hon till OmVärlden.

Helena Thorfinn tror inte att Myanmar kommer öppnas upp för omvärlden inom en snar framtid.

258 träffar