Intervjuer

Omvärlden gör regelbundet fördjupande intervjuer med människor inom biståndet, den internationella utvecklingspolitiken, arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Vi har samlat dem här.

INTERVJU

Myanmars skuggminister: ”Nu slåss vi tillsammans”

Militärens grymma maktövertagande i Myanmar blir en möjlighet för etniska minoriteter och majoritetsbefolkningen att enas, tror skuggminister Lian Sakhong som nu bor i Sverige. "Nu arbetar vi på en ny konstitution", säger han till OmVärlden.

INTERVJU

”En borgerlig regering kommer behålla enprocentsmålet”

Liberalernas biståndspolitiska talesperson, Fredrik Malm, är säker på att en borgerlig regering efter nästa val skulle behålla enprocentsmålet. Inom biståndet förordar han också fler satsningar på demokrati och fattiga länders förmåga att driva in skatter.  

Fredrik Malm (L) önskar att han hade mer tid till biståndspolitik.

INTERVJU

Tidigare ambassadör i Mali kritisk till Sveriges insats

Diana Janse är nyss hemkommen som Sveriges ambassadör i Mali, ett land där militären tagit makten två gånger inom loppet av tio månader. Det är dags att Sverige funderar på sitt fortsatta engagemang i landet, säger hon till OmVärlden. 

I januari 2020 besökte Diana Janse de svenska FN-soldaterna i Mali.

INTERVJU

”Låt de unga måla ut sin framtid”

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, anser att Sveriges arbete med Agenda 2030 måste bli mer visionärt. ”Vi måste våga prata om att vi faktiskt vill skapa en bättre värld”, säger han till OmVärlden.

Svante Axelsson, generalsekreterare Fossilfritt Sverige

INTERVJU

Helena Antoni ansvarar för biståndet inom Moderaterna

Sedan i påskas är ett nytillskott i riksdagen ansvarig för Moderaternas biståndspolitik. Helena Antoni är kritisk till vad hon menar är ett utbetalningsmål med fokus på att spendera biståndspengar, när fokus borde ligga på resultat.

Med fötterna både i Sverige och USA tar den moderata riksdagsledamoten Helena Antoni mycket inspiration från amerikansk politik när hon debatterar bistånd och utvecklingspolitik i Sverige. 

INTERVJU

”Stater har samma ansvar att försvara våra rättigheter online som offline”

På Stockholm Internet Forum möts aktivister, beslutsfattare, biståndsgivare och företrädare för näringsliv och akademin i ett samtal om ett fritt, öppet och tillgängligt internet för alla, men det är långt ifrån verkligheten.

FN:s särskilda rapportör för föreningsfriheten, Clément Nyaletsossi Voule, har sedan han tillträdde posten 2018 fått kämpa för att föreningsfriheten även ska gälla på internet.

INTERVJU

"För att några ska kunna bli väldigt rika måste många hållas i fattigdom"

Årets mottagare av regeringens pris för mänskliga rättigheter, i Per Angers namn, har fått betala ett högt pris för sin kamp för att Sydafrikas fattiga ska få rätt till ett hem och en säker tillvaro. Många av Sibusiso Innocent Zikodes vänner har dödats och fått fly.

Sibusiso Innocent Zikode har vigt sitt liv åt att förbättra situationen för hemlösa och sluminvånare i Sydafrika. Nu får han Per Anger-priset.

INTERVJU

”Kvinnor är nyckeln till framgång inom biståndet”

Kristdemokraterna vill lyfta biståndsfrågorna inför nästa års val och utser en ny talesperson för biståndsfrågor, Gudrun Brunegård. Hon har inspirerats av eget biståndsarbete i Tanzania, men också av lokalpolitiken i Kalmar län. ”Det handlar om att sprida goda förebilder”, säger hon.

Med Gudrun Brunegård får Kristdemokraterna sin första renodlade biståndspolitiska talesperson.

INTERVJU

”Vi behöver bli fler som krokar arm”

Det har blivit en flygande start för jämställdhetsminister Märta Stenevi som en månad in på nya jobbet representerade Sverige på FN:s kvinnokommissions årliga möte. Hon ser starka krafter som motverkar jämställdheten i världen, men hoppas få kroka arm med USA.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi ser hur pandemin slår mot jämställdheten även i Sverige. 

INTERVJU

Sidas nya humanitära chef: ”Konflikter frodas och fattigdomen ökar”

Jakob Wernerman är ny chef för Sidas enhet för humanitärt bistånd. En utmanande roll när antalet kriser ökar och blir allt mer utdragna. ”Vi står inför en jätteutmaning där de begränsade resurserna ska täcka ett ökande behov”, säger han till OmVärlden.

Jakob Wernerman har nyss gjort sin första vecka som chef för avdelningen för Sidas humanitära bistånd när OmVärlden träffar honom på myndighetens kontor.

246 träffar