Intervjuer

Omvärlden gör regelbundet fördjupande intervjuer med människor inom biståndet, den internationella utvecklingspolitiken, arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Vi har samlat dem här.

INTERVJU

Pojken som ville rädda världen är tillbaka i regnskogen

Marcus Haraldsson var ett av barnen som engagerade sig i kampanjen Barnens Regnskog. Nu, drygt 30 år senare, har han tagit reda på vad som hände med regnskogen i Costa Rica och har samlat det i en bok.

Marcus Haraldsson skrev boken om om hur skolelever, politiker och världsledande forskare fann varandra i ett syfte som var större än de själva. Tillsammans har de lagt grunden för en grön omställning som nu har blivit ett globalt föredöme.

INTERVJU

”Som vit medelålders man bidrar jag inte till mångfald”

Det har varit interna bråk och stökigt på Diakonia. För snart ett år sedan avgick den förra generalsekreteraren. Nu föreslås att Mattias Brunander, som i dag är biträdande generalsekreterare, ska ta över posten. 

Mattias Brunander föreslås blir generalsekreterare för Diakonia.

INTERVJU

”Jag tappade tron på Gud efter att min syster mördats”

Hennes syster mördades för över tjugo år sedan. För Malú García Andrade tog livet en ny riktning och nu tar hon emot den svenska regeringens Per Anger-pris. 

Malú García Andrade tilldelas Per Anger-priset 2023.

INTERVJU

Bondeledare i Peru: ”Jag är inte rädd för att bli häktad”

De senaste två månaderna i Peru har präglats av stora demonstrationer där uppåt 60 personer dött. Lourdes Huanca, som är ordförande för en kvinnoorganisation, är nu på Sverigebesök och berättar om sin syn på sammandrabbningarna.

Lourdes Huanca, som är ledare för kvinnoorganisationen FENMUCARINAP, är nu på besök i Sverige för att tala om protesterna i Peru.

INTERVJU

”Det enda talibanerna bryr sig om är att kontrollera kvinnorna”

Nya boken Afghanerna är författaren och journalisten Åsne Seierstads återkomst till Afghanistan. Hon är pessimist om landets framtid och förstår inte den besatthet talibanerna har kring kontrollen av kvinnor. 

Åsne Seierstad berättar om sin nya bok Afghanerna.

INTERVJU

”Kriget avgörs på slagfältet”

Elva månader har gått sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det finns inga tecken på att kriget får ett slut i närtid. Det säger Palmecentrets Östeuropaexpert Inga Näslund som har en lång erfarenhet av arbete i Ukraina, Belarus och Ryssland. 

Det är svårt att förhandla med ett land som ljuger och bryter mot allt de säger, uppger Palmecentrets Inga Nästlund.

INTERVJU

Swedfund investerar i klimatet – men inte i kärnkraft

Nya jobb i utvecklingsländer och förnybar energi står i fokus. Men får bistånd gå till kärnkraft och hur hanteras korruptionsfrågor? Vi träffade Maria Håkansson som är vd på Swedfund, svenska statens utvecklingsfinansiär. 

Maria Håkansson, vd på Swedfund.

INTERVJU

”Fel tid att minska hjälpen till Somalia”

Torka, svält och pandemi. Somalia har drabbats hårt och nu är det helt fel tid att minska biståndet. Abdifatah Diriye Ahmed, chef för den motsvarigheten till  Folkhälsomyndigheten, skickar den signalen till den svenska regeringen.

Regnperioderna har uteblivit de senaste fem åren. Torkan är svår, pandemin är fortfarande ett problem och dessutom har det skett flera utbrott av mässling, sa Abdifatah Diriye Ahmed chef för Somali National Institute of Health, då han träffade OmVärlden.

INTERVJU

”Feminismen har alltid fått kämpa mot konservativa rörelser”

Motståndet mot aborträtten växer. Geeta Devi Pradhan på Plan International ser ändå ljust på framtiden för kvinnors och flickors rättigheter. "Detta är bara ett steg bakåt, snart tar vi två framåt" säger hon i intervju med OmVärlden.

Rätten till abort och andra sexuella och reproduktiva rättigheter har varit på agendan under året. OmVärlden träffade Geeta Devi Pradhan, global chef för jämställdhet och inkludering på Plan International för att prata om rättigheter som tillkommer och tas bort i en värld där konservativa rörelser växer sig starkare.

290 träffar