Alexandra Pascalidou är UN Women Sveriges nya ordförande. På agendan finns att börja med att upprätta en årlig manifestation den 25 november som är den internationella dagen för våld mot kvinnor.

Alexandra Pascalidou är UN Women Sveriges nya ordförande. På agendan finns att börja med att upprätta en årlig manifestation den 25 november som är den internationella dagen för våld mot kvinnor.

Alexandra Pascalidou ska leda UN Women Sverige

Alexandra Pascalidou valdes nyligen till ny ordförande för UN Women Sverige. "Det sprakar i huvudet och bubblar i hjärtat" säger hon om det nya jobbet.  

– Jag har alltid tvingats kämpa för mina och andras mänskliga rättigheter, för flickors och kvinnors rättigheter och nu ska gör jag det i ett annat sammanhang. Jag har idéer så det sprakar i huvudet och bubblar i hjärtat, säger Alexandra Pascalidou. 

Alexandra Pascalidou har en lång meritlista. Hon är journalist, programledare, författare, dramatiker, skådespelare, föreläsare och en flerfaldigt prisbelönt människorättskämpe i Sverige. Hon har nu blivit vald till ny ordförande till UN Women Sverige och tillträdde sin nya roll lördagen den 2 april.

– Jag hittar min drivkraft när jag märker att det lilla jag gör faktiskt gör skillnad för vissa människor, och när jag ser att jag kan stärka systerskapen och solidariteten. 

Har jobbat utomlands tidigare

Alexandra Pascalidou berättar att hon har lärt sig allt hon står för i dag av det svenska civilsamhället och genom sitt ideella arbete. Gräsrotsrörelsen och civilsamhällets kollektiva kraft är två fenomen hon tror väldigt starkt på. 

 – Jag har jobbat med utsatta kvinnor i Gaza, Bosnien och Herzegovina och Georgien. Det här oavlönade arbetet ger en kunskap som inte går att köpa för pengar. Ambassadörskapet för kvinna till kvinna var rena universitetet. Nu lever vi i en väldigt turbulent tid. Det är pandemi, kriser och krig och vi behöver mer än någonsin gå samman och kämpa, i synnerhet när det gäller kvinnors rättigheter där vi ser en tillbakagång. 

Hon säger att hon alltid haft siktet inställt på att arbeta internationellt. Inte för att hon kommer från Rinkeby och pratar flera språk, utan för att frågorna hon arbetar med inte har några landgränser. 

– För mig är alla de här frågorna gränsöverskridande. Jag minns när jag skrev min första metoo-bok och turnerade för Nordiska ministerrådet och föreläste i alla nordiska länder. Vart man än kommer är det samma problematik. Misstänkliggörandet av offret och victim blaming. Och värst av allt är det alltid för fattiga kvinnor och minoriteter.

Möts av hot och hat

Vägen till ordförandeskapet i UN Women Sverige har varit lång. Alexandra har fått utstå en del hot och hat, inte minst från män. 

– Jag tänker inte på mina hatare och motståndare när jag kämpar. Jag tänker på det stora målet, att uppnå jämställdhet. Vi ser kvinnorättsförsvarare och vad de får stå ut med och det gör mig vansinnig. Jag ser på det som händer med stor sorg, men jag kommer inte ge det misogyna patriarkatet en lugn stund. De mörka krafterna ska inte få vinna.

Männen ser hon som viktiga aktörer i kampen för jämställdhet.

– Pappor, bröder, kusiner, makar, partners. De är allierade och avgörande i kampen för jämställdheten. UN Women har kampanjen #heforshe där män ska stå upp för jämställdhet. Är man en bra man köper man medlemskap till sig, sina döttrar och sin fru. Även till sina polare i bastun eller på golfklubben. Det är en bra början.

Vad vill du börja med att göra i din nya roll?  
– Jag vill börja med att upprätta en årlig manifestation den 25 november som är den internationella dagen för våld mot kvinnor. Den orangea dagen. Jag hoppas hela Sverige lyser upp i orange för att visa att vi vill sätta stopp för våldet mot kvinnor och flickor. Det är en global pandemi som vi än i dag inte har hittat ett vaccin mot. Det här attitydarbetet bör pågå året runt från skolor till arbetsplatser.

Alexandra ser fram emot fruktbara samarbeten med olika företag, intressanta personligheter och att sätta UN Women på kartan.

– Jag vill se till att vi stöttar framförallt kvinnor och flickor som bor i utsatta områden och länder. Där behövs vi mer än någonsin.

Mer läsning