Biståndsminister Per Olsson Fridh har kartongerna packade. På tisdag lämnar han och de andra MP-ministrarna sina stolar.

Biståndsminister Per Olsson Fridh har kartongerna packade. På tisdag lämnar han och de andra MP-ministrarna sina stolar.

Avgående bistånds­ministern: Det bästa låg fortfarande framför mig

Tisdag den 30 november lämnar Miljöpartiet regeringen. Det blir då Per Olsson Fridhs sista dag som biståndsminister efter bara tio månader på posten. OmVärlden når honom under packningen av kartongerna på utrikesdepartementet.

Publicerad:

Det blev en relativt kort tid som biståndsminister. Hur känns det?

– Jag står bakom Miljöpartiets beslut till hundra procent. Men jag är personligen förstås besviken. Det var inte tänkt att det skulle sluta på det här sättet. Mycket av det jag gjort är jag är stolt och glad över, men jag tror att det bästa låg framför mig. 

När du säger, bästa framför dig, vad tänker du specifikt på?

– Det är en omvälvande tid vi lever i globalt med snabbt förändrade villkor och stora humanitära behov, det är en pandemi som fortgår med dess konsekvenser och en klimatomställning som är mer akut än någonsin.  I denna den perfekta storm vi befinner oss i har det varit oerhört utmanande men också roligt att ta fram lösningar och driva på för förändring. Jag har trivts i den rollen, och på tio månader hinner man bara börja.

Hur har samarbetet varit inom regeringen när det gäller utvecklingsfrågor? 

- Bra. Sverige driver en integrerad utrikespolitik som går hand i hand med det vi gjort inom utvecklingspolitiken, med feministisk inriktning och tydligt klimatfokus. Vi (MP har innehaft biståndsministerstolen i sju år) har spelat en viktig roll för att biståndet genomsyrats av klimatperspektiv. Att vi styrt Sida mot att klimatintegrera mer av biståndet och att hela biståndsportföljen ska vara förenlig med Parisavtalet. 

Vad är det ni inte fått gehör för?
– Man vinner inte alla förhandlingar, men jag kommer inte gå in på vad det är.

Vem inom S ser du gärna som din efterträdare? 

– Det är en fråga som jag lämnar över till Magdalena Andersson att besluta. 

Oroas du över att biståndspolitiken på något sätt kommer att förändras när S tar över? 

– Inte i det omedelbara, vi har som sagt varit överens om det mesta, och det ligger kvar. Biståndet styrs ju långsiktigt och beslut bryts inte upp på kort sikt, så det känner jag ingen oro för. Men på längre sikt är biståndet utmanat. De högerkonservativa vill dra ner på biståndet, de vill frångå de biståndspolitiska principerna. 

Så du tror på en annan biståndspolitik med en borgerlig regering? 

– Det är jag helt övertygad om, vi skulle se en budget där biståndet får mindre och där man styr det mer mot nationella intressen, till exempel kopplat till utvisningar och annan nationell politik. Det är en farlig väg att gå. 

Vad är ditt viktigaste medskick till din efterträdare?

– Att hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och ha kompassriktningen stabil.

Mer läsning