Sibusiso Innocent Zikode har vigt sitt liv åt att förbättra situationen för hemlösa och sluminvånare i Sydafrika. Nu får han Per Anger-priset.

Sibusiso Innocent Zikode har vigt sitt liv åt att förbättra situationen för hemlösa och sluminvånare i Sydafrika. Nu får han Per Anger-priset.

"För att några ska kunna bli väldigt rika måste många hållas i fattigdom"

Årets mottagare av regeringens pris för mänskliga rättigheter, i Per Angers namn, har fått betala ett högt pris för sin kamp för att Sydafrikas fattiga ska få rätt till ett hem och en säker tillvaro. Många av Sibusiso Innocent Zikodes vänner har dödats och fått fly.

Publicerad:

Det har gått 15 år sedan Sibusiso Innocent Zikode grundade rörelsen Abahlali baseMjondolo, i en kåkstad i den sydafrikanska staden Durban. Han hade kommit till kåkstaden efter att han inte längre hade råd att fortsätta studera vid universitetet i Durban, dit han flyttat från landsbygden.

I kåkstaden saknade invånarna i de fallfärdiga skjulen allt. Det fanns inget vatten, ingen elektricitet, ingen sophämtning och inget avlopp.

Samtidigt var Durban en annan stad, med en vacker och rik hamn där de med pengar levde gott. Orättvisorna gjorde att Sibusiso Innocent Zikode ville agera.

– Vi hade trott att allt skulle bli bättre i det nya Sydafrika. Vi föreställde oss att vårt land skulle bli vad Nelson Mandela kallade en regnbågsnation, där alla har samma möjligheter och tillgång till allt, säger Sibusiso Innocent Zikode, i dag 46 år, på videolänk från Sydafrika.

Sibusiso Innocent Zikode och hans vänner insåg att den fortfarande ganska nya demokratin inte alls fungerade som de ville. De sociala och ekonomiska klyftorna var fortsatt stora.

Kämpar för boende

Deras försök att göra något åt situationen möttes med våld och polisbrutalitet, säger Sibusiso Innocent Zikode. Ändå kämpade de vidare.

Rörelsen Abahlali baseMjondolo har i dag 82 000 medlemmar. Den granskar korruption och maktmissbruk, kämpar för demokrati och sätter ljuset på hur de som bor i kåkstäder far illa och utsätts för våld. Man försöker nå ut i media med problemen, driva frågor i rätten och organisera människor så att de kan utnyttja styrkan av att vara många.

– Miljontals människor i Sydafrika är i dag hemlösa eller saknar ett anständigt hem. Kåkstäderna har fortfarande brist på avgörande saker som vatten och sanitära anläggningar, säger Sibusiso Innocent Zikode.

Arbetslösheten är enorm. Sjukdomar sprids och riskerar att spridas, inte minst i dessa tider av pandemi. I kåkstäderna finns ingen möjlighet att varken hålla handhygien eller att hålla avstånd. För Zikodes organisation är boendefrågan särskilt central.

– Vår grundlag säger att staten ska göra allt den kan för att se till att alla har någonstans att bo. Men vi är fortfarande hemlösa och saknar mark, det är så politikerna vill ha det. För att några få ska kunna bli väldigt rika måste många hållas i fattigdom.

Enligt Sibusiso Innocent Zikode vräks människor under våldsamma omständigheter. Boende och rätten till mark är en infekterad fråga i Sydafrika och regionen runt omkring.

Under kolonialtiden och apartheid togs mark från svarta invånarna som de sen inte fått tillbaka. Abahlali baseMjondolo verkar för att de ska få vad de har rätt till och har lyckats få upp frågan på dagordningen.

– Enligt det afrikanska sättet att tänka nekas du möjlighet att vara en del av ekonomin om du nekas mark. Det handlar inte bara om att ha någonstans att bo.

Många har dött

Sibusiso Innocent Zikode säger att Per Anger-priset väcker många känslor. Priset har fått honom att blicka tillbaka på många år av kamp. Han tänker på alla de vänner som han förlorat längs vägen. 18 medlemmar av hans rörelse har mördats för sitt engagemang.

– Vi har betalat ett väldigt högt pris för att komma hit där vi är i dag. Jag påminns om all smärta och lidande som väldigt många tvingats utstå, säger han.

Själv har han fått sitt hem förstört, i perioder levt i rädsla för att straffas för sitt arbete och vid ett tillfälle tvingats lämna Sydafrika av säkerhetsskäl. Att organisationen skulle bli så stor som den är idag, trodde han inte, varken i fråga om antalet människor, inflytande eller hur kraftig dess röst har blivit i det sydafrikanska samhället.

– Jag känner ödmjukhet och tacksamhet över att få priset. Det kommer att ge mig personligen en viss känsla av trygghet men jag tror att det också kommer att skänka mer legitimitet åt vår kamp.

Per Anger-priset är ett internationellt pris för humanitära och demokratifrämjande insatser som instiftades av Sveriges regering 2004. Pristagare utses av en jury som utses av Forum för levande historia.

Sibusiso Innocent Zikode tar emot Per Anger-priset 21 april vid en digital ceremoni i Stockholm. Han nominerades till priset av Afrikagrupperna. Juryns motivering lyder: Trots utsatthet och hot mot hans person lyfter Sibusiso Innocent Zikode fram orättvisor mot samhällets mest marginaliserade medborgare. Genom hans kamp ökar omvärldens förståelse för vad rätten till bostad och mark betyder.

Mer läsning

Hana Al-Khamri, journalist och nu författare av en bok om hennes tid på en kvinnoredaktion i Saudiarabien.

”Det råder total könsapartheid i Saudiarabien”

Hana Al-Khamri, är en 34 årig journalist som bor i Sverige och växte upp i Saudiarabien där hon arbetade på en kvinnoredaktion. Om detta och om kampen som kvinnliga saudiska journalister för skriver hon om i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” som släpps den 15 oktober. OmVärlden träffade henne för ett samtal.