"Jag skulle aldrig våga resa till vissa länder i Asien"

Denna vecka gör FN ett besök i Xinjiang-provinsen för att ta reda på sanningen bakom de kinesiska omskolningslägren. Samtidigt riktas uppmaningar till svenska riksdagen att klassa det som pågår i provinsen som ett pågående folkmord. 

Jo, den kinesiska staten ser mig som en terrorist, konstaterar Dolkun Isa då han träffar OmVärlden på ett hotell i Stockholm i slutet av förra veckan.

– Jag skulle aldrig våga resa till Thailand eller flera länder i Asien. Kinas långa armar når till många länder. Ni vet ju själva hur det kan gå.

Han syftar på den svenska förläggaren Gui Minhai som under en semesterresa till Thailand, 2015, plötsligt försvann för att därefter ställas inför rätta i Kina.

Dolkun Isa säger att han nu vågar resa inom Europa men att det kan vara knepigt om han ska ta sig till Australien eller andra länder då han kan vara tvungen att byta flyg i länder med goda relationer till Kina.

Det som fångat de kinesiska myndigheternas intresse är hans långa engagemang för uigurerna. Förra året återvaldes han dessutom som ordförande för World Uyghur Congress (WUC) som är en organisation för de uigurer som gått i exil. Organisationen har sin bas i Tyskland, München, och det är även där som Dolkun Isa bor. 

Hans väg till Europa började med att han 1988 organiserade en studentdemonstration i Ürümqi som är huvudstaden i Xinjiang-provinsen. Protesten mot Kinas agerande i regionen sågs inte med blida ögon och han lämnade landet. Det kinesiska myndigheterna hävdar att han är medlem i en militant uigurisk motståndsorganisation och därför klassas som terrorist.

Dolkun Isa själv förnekar dock detta. Han tror att de kinesiska myndigheterna vill stoppa honom för att ge sin bild av Kina.

– Det pågår ett folkmord där i det tysta. Det är inte som kriget i Ukraina nu där Ryssland släpper bomber och mördar och vi kan se det utspelas framför oss genom filmer och i nyheterna. I Kina sker det på det ett annat sätt, i det tysta. Vi vet inte hur många som dött där. Det är inte på samma sätt som i Ukraina men resultatet är detsamma. Människor dör, säger han. 

Träffade svenska politiker

Förra veckan var han i Sverige och träffade riksdagsledamöter från de flesta partierna. Han vill att riksdagen här ska klassa det som sker i Xinjiangprovinsen som ett folkmord.

– De har man gjort i nio andra parlament, säger han och räknar upp  USA, Kanada, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Tjeckien, Irland, Litauen och Frankrike.

– Det är därför vi är här, för att sätta press på Sverige och de andra skandinaviska länderna. 

Han säger att han känner till att det är val i Sverige i höst men hoppas att riksdagen efter det kan ta ställning. Hans resa till Sverige sammanfaller också med att FN i dag gör ett sex dagar långt officiellt besök i Xinjiang.

FN-besök i Kina

I dag, den 23:e maj, landar Michelle Bachelet, FN:s höga kommissionär för mänskliga rättigheter, i Kina för att diskutera uigurernas situation. Det är en resa som planerats sedan 2018 och först nu kan genomföras. Resan är ett sätt att lyfta att FN ser allvarligt på läget. 

Det kinesiska myndigheterna har hela tiden försvarat sig med att de inte gör något fel. Att lägren är till för att utbilda och hitta en väg ut ur fattigdomen. Efter många år välkomnas nu Michelle Bachelet, men det kinesiska myndigheterna är noga med att beskriva det som "ett vänligt besök". 

Det har fått Dolkun Isa och flera med honom att oroas för att FN kommer att mötas av en falsk fasad. Han fruktar att Kina ska använda besöket för att försöka tona ned kritiken. 

Det kinesiska myndigheterna anklagas för att ha frihetsberövat 1,8 miljoner uigurer, varav många låsts in i omskolningsläger. Det finns en rad rapporter som pekar på att den muslimska minoriteten uigurer sätts i tvångsarbete och övergrepp och klassas ofta som terrorister för att det utöver sin tro eller protester.

”Personer dömdes till flera års fängelse för saker som att ha ätit på en halalrestaurang” förklarade Amnestys policyansvarige, då organisationen förra året släppte rapporten Like We Were Enemies in a War där flera uigurer vittnade om tortyr, hot och hjärntvätt i lägren.

Samtidigt som det finns många rapporter om brott mot mänskliga rättigheter så upplever Dolkun Isa att många länder är rädda för att kritisera Kinas agerande. Det finns också ett ekonomiskt intresse från många länder att hålla sig väl med ett land som har en potentiell marknad med 1,4 miljarder kunder. Dessutom behöver internationella företag varor till sina textilindustrier och en växande solcellsmarknad köper delvis sina komponenter från tillverkare i Xinjiang.

Uiguriska kvinnor syr kläder i Hotan, i Xinjiangprovinsen i Kina./Shutterstock

Svensk modejätten H&M är ett av företagen som fått känna på det ekonomiska konsekvenserna av att lyfta frågan om mänskliga rättigheter.

Förra året uttryckte H&M en oro för att den bomull de köpte från Xinjiang kunde varit framställts under tvångsarbete. Kritiken ledde till en bojkott mot det svenska företaget som tvingats stänga ett 60-tal butiker i landet. Redan i mitten av förra året hade H&M förlorat motsvarande 650 miljoner kronor på sin kritik, enligt affärstidningen Wall Street Journals bedömning. Men bojkotten har fortsatt och summan är i dag troligen betydligt större än så.

– Det kostade H&M mycket men om människor dör… ska man om vi kan förändra systemet med sanktionerna, ska vi inte göra det då? Kriget i Ukraina har visat att det är viktigt med moral i affärer och att man inte bör blir för beroende av länder med auktoritära regimer.

Folkmord

Folkmord – genocide på engelska – infördes som juridiskt begrepp genom antagandet av FN:s folkmordskonvention 1948. Definitionen är att aviskten är att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp. Gärningar som räknas till folkmord är: att döda medlemmar av gruppen, tillfoga svår kroppslig eller själslig skada, påtvinga levnadsvillkor som är avsedda att leda till fysisk undergång, förhindra barnfödslar och med våld föra bort barn från gruppen. I avsaknad av en permanent internationell domstol för brott mot mänskligheten, folkmord och krigsförbrytelser har tillfälliga tribunaler upprättats 

2020 inrättades en folktribunal – The Uyghur Tribunal – i Storbritannien för att utreda det påstådde brotten om folkmord. I december 2021 kom tribunalens dom som var att Kina gjort sig skyldig till folkmord samt brott mot mänskligheten i och med systematiska övergrepp mot den muslimska minoriteten i landet. 

Xinjiang är en autonom region i nordvästra Kina där det bor drygt 20 miljoner människor. Hälften av befolkningen tillhör den minoritetsgruppen uigurer där många är muslimer. 

Källor: FN-förbundet, The Uyghur Tribunal 

Mer läsning