Joshua Wong trädde fram som en av Hongkongs främsta demokratikämpar redan under paraplyrevolutionen 2014. Han tänker inte ge upp inför Fastlandskinas föreslagna säkerhetslag.

Joshua Wong trädde fram som en av Hongkongs främsta demokratikämpar redan under paraplyrevolutionen 2014. Han tänker inte ge upp inför Fastlandskinas föreslagna säkerhetslag.

Joshua Wong: Den nya lagen kommer att locka fler demonstranter

Med en ny säkerhetslag vill Kinas makthavare tysta kritiker i Hongkong, fruktar många. OmVärlden har pratat med Joshua Wong, 24 år, en av Hongkongs demokratirörelses mest kända ledare.

Publicerad:

Vad innebär den här nya lagen för Hongkong?

– Den visar hur ”ett land, två system” har undergrävts till att bli ”ett land, ett system”. Hongkong är inte längre Asiens finansiella centrum, det är bara en stad under Pekings direktstyre, säger Joshua Wong på telefon till OmVärlden.

Joshua Wong var bara 14 år när han startade proteströrelsen Scholarism mot Fastlandskinas inflytande över läroplanen i Hongkongs skolor. Scholarism blev sedan en av organisationerna som låg bakom protesterna 2014, mer kända som paraplyrevolutionen.

År 2014 utsågs Joshua Wong av tidningen Time magazine till en av världens mest inflytelserika tonåringar. Tidskriften Fortune har utnämnt honom till en av världens stora ledare.

Joshua Wong har suttit i fängelse vid flera tillfällen för att ha deltagit i demonstrationer som inte haft myndigheternas godkännande, i samband med protesterna 2014. Han är också generalsekreterare för det politiska partiet Demosisto.

Vad kommer lagen att innebära för till exempel yttrandefrihet?

– Det är ingen tvekan om att den nya lagen om nationell säkerhet riktar in sig på yttrandefriheten. Det kommer att drabba inte bara aktivister och dissidenter, utan också journalister, religiösa ledare och civilsamhällets organisationer. Och om de kinesiska lagarna för att stoppa omstörtande aktivitet börjar gälla även i Hongkong skulle vem som helst här kunna gripas bara för att kritisera president Xi Jinping, säger Joshua Wong.

Hongkong blev kinesiskt 1997, när omrdået lämnades över från Storbritannien. Kina lovade att Hongkong skulle vara självstyrande inom ramen för ”ett land, två system”, som betydde att Hongkong fick behålla sin särart, med egna lagar, demokrati och yttrandefrihet.

Allt fler hävdar att ”ett land, två system” långsamt håller på att urholkas. På senare år i en allt snabbare takt.

Håller du med om att detta är ett historiskt steg som Fastlandskina nu tar?

– Ja, och nu håller tiden på att rinna ut för Hongkong. Om vi kan fortsätta vår kamp beror väldigt mycket på om vi klarar att hålla proteströrelsen kvar ute på gatorna, men också på hur omvärlden agerar och om de sätter press på Kina.

Hur är känslan bland de unga i proteströrelsen?

– Hongkongborna är nog en aning chockade och förvånade att Peking tar detta beslut just nu under utbrottet av covid-19, men det visar bara hur Peking drar nytta av pandemin. Vi noterar också att sättet som Peking gör det här, är genom att gå förbi den lokala lagstiftande makten i Hongkong. Demokratiskt valda politiker i Hongkong får inte ens rösta eller ha en åsikt om det här onda förslaget, säger Joshua Wong.

Från Fastlandskinas håll har makthavarna framhållit att lagen är skapad endast för att hindra dit dem som hotar rikets säkerhet. Kritiker menar att lagstiftningen är ämnad att sätta stopp till exempel för sådana som Joshua Wong.

Varför tror du att makthavarna i Fastlandskina gör det här nu?

– Jag tror att de hoppas att medan världen slåss mot en global pandemi, så ska de kunna köpa sig mer tid genomföra detta. Men vi kommer inte att sky några medel – må det vara fackstrejk eller skolbojkott eller massmobilisering – för att sätta press på Peking.

Vad har ni för chanser att stoppa lagen?

– Inte ens när två miljoner människor gick ut på gatorna i somras kunde vi föreställa oss att det lagförslag som vi kämpade mot då skulle dras tillbaka fullständigt, men det gjorde det. Så vi kommer att göra vårt bästa för att hålla protesterna i rörelse och försöka få världen att förstå att vägen framåt för Hongkongbor inte kan vara att bli lojala till Peking. Jag tror att den här nya lagen kommer att göra att fler är intresserade av att delta i protester.

Så du tror inte att Hongkongborna kommer att backa?

– Nej.

Vad säger du om det kritiserade användandet av våld som delar av proteströrelsen står för?

– Människor kan ha olika åsikter om de metoder som en del demonstranter använder, men det viktigaste är att oavsett metoder så ska vi inte behöva acceptera att Hongkongbor grips av kinesiska säkerhetsstyrkor och ställs inför rätta i Kina istället för i Hongkong. När Peking kör över Hongkongs rättssystem har principen om rättssäkerhet och oberoende rättssystem brutits. Och det är vår värsta mardröm.

Hur skulle du säga att din hemstad har förändrats under din livstid?

– Jag föddes ett år innan överlämnandet och införandet av ”ett land, två system”. Sedan dess har vi sett hur demokratirörelsen angripits. Under paraplyrevolutionen 2014 blev det ”ett land, ett och ett halvt system”. Den här nya lagen betonar ännu mer ”ett land, ett system” och det är ett hemskt scenario. Men vi ger aldrig upp, vi står upp och slåss.

Moa Kärnstrand

Mer läsning

Hana Al-Khamri, journalist och nu författare av en bok om hennes tid på en kvinnoredaktion i Saudiarabien.

”Det råder total könsapartheid i Saudiarabien”

Hana Al-Khamri, är en 34 årig journalist som bor i Sverige och växte upp i Saudiarabien där hon arbetade på en kvinnoredaktion. Om detta och om kampen som kvinnliga saudiska journalister för skriver hon om i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” som släpps den 15 oktober. OmVärlden träffade henne för ett samtal.