- Utsläppen är ett brott som vi betalar ränta på, säger Farzana Faruk Jhumu, aktivist från Bangladesh

- Utsläppen är ett brott som vi betalar ränta på, säger Farzana Faruk Jhumu, aktivist från Bangladesh

”Kalla det inte hjälp – det här är vår rättighet”

Bangladeshiska aktivisten Farzana Faruk Jhumu, 23 år, är på COP26 för att sätta ljus på hur hennes land förloras bit för bit när temperaturen stiger.

Publicerad:

Hur länge har du varit här?

–Jag kom 1 november med Greenpeacebåten Rainbow Warrior från Liverpool. Jag flög dit från Bangladesh huvudstad Dhaka där jag bor.

Hur märker ni av klimatförändringarna i Bangladesh?

–Vid kusten utanför Dhaka syns klimatförändringarna varje dag. Nu när vi står här och pratar så är det stora översvämningar och människor har varit tvungna att flytta. De blir tvungna att ta sig in till storstaden Dhaka, det är det enda de kan göra. Men när de gör det så förlorar de sin känslomässiga anknytning och sin mark där de vuxit upp. Det är inte deras fel, det är klimatförändringarna. I Bangladesh har vi en av världens högsta andel internflyktingar. 

Hur mycket pratar din regering om klimatförändringarna?

–Eftersom vi är ett av de länder som redan är så påverkade av klimatförändringarna så leder vår premiärminister forumet för världens mest utsatta länder. Hon pratar alltid om problemen med klimatförändringar. Men det handlar bara om klimatet och vi glömmer alla de sociala problem som kommer med klimatförändringarna. Som migration, tillgång till okej mat och sådant. De olika departementen samarbetar inte så det blir inte så mycket resultat som skulle behövas.

Vad säger du om att rika länder inte hjälper fattiga med så mycket klimatfinansiering som de lovat?

–Jag tycker inte om ordet ”hjälp”, när det är de som står för utsläppen som orsakat den situation vi är i nu. De begår ett brott. Vi betalar ränta för deras utsläpp genom alla problem vi får. Egentligen borde de betala ränta på alla pengar de misslyckats med att ge oss. Men det pratar ingen om. Vi behöver inte er ”hjälp” – det här är vår rättighet.

Hur tycker du att den finansiella situationen ska lösas?

–Vårt krav är att börja med att stryka våra länders skulder. Vi ska inte betala. Sedan ska de rika länderna betala för förluster och skador orsakade av klimatförändringarna – även känslomässiga och kulturella förluster och skador. Vi förlorar bitar av vår kultur varje dag på grund av klimatförändringarna. De pengarna ska fortsätta att komma.

Vad tycker du om de besked som kommit från COP-mötet så här lång?

–Så här långt är det mycket besvikelse. Särskilt för länder som mitt, ett lågt liggande land. För oss är 1,5-gradersmålet så otroligt viktigt, varje liten gradhöjning gör att vi förlorar mark. Beslutet att stoppa avskogning är bra, det behövs regler. Men vi tycker att det blir fel när ledare från det globala norr ska tala om för oss hur det ska göras. Länder som Storbritannien och USA kallar sig själva klimatledare, när de i själva verket bränner kol.

Mer läsning