Auke Lootsma, som är UNDP:s chef i Jemen besökte Stockholm för att presentera FN-organets nya rapport.

Auke Lootsma, som är UNDP:s chef i Jemen besökte Stockholm för att presentera FN-organets nya rapport.

UNDP-chef: ­ U-sväng möjlig i krigshärjat Jemen

Jemen är för tillfället ett av världens värsta länder att födas i. Var nionde minut dör ett barn under fem år och förra veckan rasade blodiga strider. Ändå finns en chans att vända utvecklingen, tror  Auke Lootsma, UNDP:s Jemenchef.

Publicerad:

Han har precis avrundat sin frukost och ska strax till Fotografiska museet i Stockholm för att presentera den tredje delen i en rapportserie om situationen i Jemen då OmVärlden träffar honom.

I snart sex år har  Auke Lootsma arbetat som chef för FN:s utvecklingsorgan, UNDP, i landet som beskrivs som den största humanitära katastrofen i världen. 

– Varje gång man ser ett barn dö av undernäring påverkas ens själ djupt, säger Auke Lootsma. 

Vattenbrist, sjukdomsutbrott och kraftiga prisökningar gör livet svårt för befolkningen som uppgår till 30 miljoner invånare.

I år har ett barn under fem år dött var nionde minut på grund av konflikten som bröt ut 2014. 377 000 har mist livet sedan kriget började och 15,6 miljoner människor befinner sig nu i extrem fattigdom.

– Du kan hitta allting i affärerna. Det finns mat, men många har inte råd att köpa den, berättar Auke Lootsma strax innan han ska presentera rapporten tillsammans med den svenska utrikesministern Ann Linde (S).

Det är en komplicerad konflikt. Befolkningen är splittrad. 

De shiamuslimska huthirebellerna lutar sig mot Iran och regeringssidan, som är sunnimuslimer, får stöd av bland annat Saudiarabien. Samtidigt växlar lojaliteterna i ett utpräglat klansamhälle. De senaste veckorna har våldet eskalerat i samband med strider kring den viktiga oljestaden Marib i norra delarna av landet.

Trots det säger Auke Lootsma att han ändå tror att det snart kan bli ett fredsavtal.

– Jag tror trots allt att förutsättningar för det har ökat. Konflikten har pågått i drygt sex år och det står allt mer klart att det inte finns en militär lösning. Då kan dörrarna öppnas för samtal. 

I den senaste rapporten – Vägen till återhämtning – tecknas en bild av ett krigshärjat land. Men UNDP konstaterar även att en återhämtning kan ske snabbt om rätt åtgärder genomförs.

– Det ser mörkt ut men blir det ett fredsavtal är det möjligt att göra en skarp u-sväng. 

Vattenbristen är stor i landet. Foto: Shutterstock
Vattenbristen i Jemen är stor och många är beroende av att hjälp för att få tillgång till rent vatten. Foto: Shutterstock

Stort behov av stöd

I den senaste rapporten finns scenarier som visar hur Jemen skulle kunna bli ett medelinkomstland år 2050. Men det förutsätter att ett fredsavtal och att återuppbyggnaden flyter på.

Behovet av utomstående stöd är stort. Sverige har genom Sida gett ett humanitärt stöd till Jemen på två miljarder kronor mellan 2011 och 2020 och i år, 2021, uppgår stödet till 385 miljoner. Men betydligt mer behövs och det har varit svårt att få med andra länder. Världsbanken har tidigare bedömt att det behövs satsningar på mellan 20 och 25 miljarder dollar - motsvarande 200 till 250 miljarder kronor – de kommande fem åren för att klara en sådan helomvändning.

– Jag är helt säker på att den summan som Världsbanken uppgett inte är tillräcklig. Det är pengarna som krävs för att bygga upp infrastrukturen igen. Utöver det har vi kostnader för att hantera ett stort kolerautbrott och för att hantera de stora konsekvenserna av coronapandemin. 

Vill satsa på att stärka kvinnor

UNDP vill satsa på att stärka matproduktionen i landet, investera mer i förnybar energi samt stärka kvinnornas roll i de land som ligger i botten i flera jämställdhetsindex.

– Vi vet att om vi kan få in kvinnor på arbetsmarknaden så kan det få den ekonomiska återhämtningen att accelerera. Det därför en viktig och långsiktig åtgärd. 

Ett annat mål som FN:s utvecklingsorgan har är att sänka transportkostnaderna.

Att skicka förnödenheter till ett krigshärjat land där fartygen riskerar att bli kvar i veckor och till och med bombas är dyrt. 

– Kring hälften av det man köper maten för går till transportkostnader. Det är otroligt mycket pengar som i dag går till försäkringsindustrin i London.

Växte upp på en lastbåt

Auke Lootsma har jobbet som UNDP:s chef i Jemen i sex år, men har tidigare arbetet i flera andra oroshärdar; som Sudan, Rwanda och Ukraina. Men allting började på en liten lastbåt.

– Det första fem åren av mitt liv var jag på havet, säger han.

Hans pappa var sjökapten och hade därmed rätt att ta med sig familjen på båten där hans mamma fick jobb som kock.

Då han fyllde fem år mönstrade familjen, som kom från norra delarna av Nederländerna, av. Auke Lootsma gick i skolan och läste sedan utvecklingsekonomi på universitet i Amsterdam. Han fick sedan jobb på FN 1994 och skickades direkt till Rwanda där det pågick ett folkmord.

– Det ändrade mitt liv i grunden. Den grymhet som fanns och den förstörelse jag såg…men jag såg också att det alltid finns hopp och att man kan göra en stor skillnad. 

Det finns, enligt honom, vissa gemensamma nämnare mellan de konflikthärdar han arbetat i.

– Många av konflikterna har byggts upp långsamt. Det handlar om misskötta stater, människor som marginaliseras och socioekonomiska problem. Därefter uppstår en konflikt mellan olika delar av samhället. Vi skulle kunna göra något innan de urartar. 

Han tycker sig också se ett annat mönster i de länder han jobbat i. 

– Den andra sidan av myntet är att det finns en otrolig uthållighet i dessa länder. Det finns trots allt ett starkt hopp om att det kan bli bättre och även en strävan efter värdighet.  Ibland måste människor ta emot stöd, men ingen vill det egentligen. Alla vill kunna klara sig själva. 

Mer läsning

Militärkuppen i Sudan uppmärksammades över hela världen. Utanför 10 downing street i London krävde demonstranter att den brittiska regeringen skulle stödja demokratiaktivisterna.

Ovisst med biståndet till Sudan

Sudan återgår till ett militärt styre efter att premiärminister Abdalla Hamdok avgått. Protesterna för att införa ett civilt styre fortsätter i landet som hamnat i en djup humanitär kris. FN:s sammankallar nu till möte mellan olika aktörer i Sudan.