Philippe Lazzarini är general kommisarie på FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA.

Philippe Lazzarini är general kommisarie på FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA.

UNRWA-chefen: "Vi står på randen till ett stup"

Vi står vid ett vägskäl, på randen till ett stup. Det säger Philippe Lazzarini som basar över FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA, i en intervju med OmVärlden.

Bara några timmar efter Philippe Lazzarini mötte OmVärlden på Utrikesdepartementet i Stockholm skedde ett nytt terrordåd i Israel. På kvällen den 7 april rapporterar medier om hur en person öppnar eld på en bargata i Tel Aviv. Tre israeler dödas och nio skadades. Läget i regionen är nu mycket spänt.

– Det har varit flera tragiska incidenter, konstaterar Philippe Lazzarini strax innan attentatet.

Och för UNRWA är det ett stort problem. Organisationen bildades 1949, ett år efter utropandet av staten Israel. FN såg behovet av att hantera den flyktingsituation som uppstod i och med att palestinier tvingades att flytta.

Det behövdes utbildning, vård och förnödenheter för palestinierna. Tanken var att organisationen skulle upplösas då en politisk lösning kommit på plats. I dag , 73 år senare, känns en sådan fortfarande avlägsen. Lägren med palestinska flyktningar finns kvar. I Libanon, Syrien, Jordanien, Västbanken och Gaza. Och enligt generalkommissionär Philippe Lazzarini är situationen nu värre än på länge.

Motsättningarna växer. Samtidigt varnar han för att hans organisation, som har 28 000 anställda lärare, vårdpersonal och socialarbetare, håller på att kollapsa. 

– Vi är nära ett sammanbrott. Det är ingen tvekan om det. Vi är nu i läge där vi inte längre klarar av att hantera ökade kostnader.

Dagliga protester

Philippe Lazzarini säger att en del av frustrationen bland de palestinska flyktingarna riktas mot UNRWA som har fått sina lokaler vandaliserade. I Libanon där den ekonomiska situationen är mycket svår sker det dagligen protester utanför deras kontor.  

– Människor är i desperat behov av hjälp och de vänder sig till oss. Men när vi, på grund av vår finansiella situation, inte kan leverera så riktar de sin ilska mot oss. Vi kan tillfälligt tvingas stänga flera verksamheter av säkerhetsskäl, säger han. 

Organisationen finansieras av enskilda bidrag från olika länder. Den årliga budgeten uppgår till drygt 16 miljarder kronor, varav hälften är så kallat kärnstöd. EU, USA, Storbritannien och Sverige är de stora givarna. Förra året slöt Sverige ett avtal om att bidra med 2,1 miljarder kronor mellan 2022 och 2025 och besöket i Stockholm görs för att diskutera det fortsatta arbetet.

Under Donald Trump drog USA in sitt stöd till organisationen från augusti 2018 men med Biden har USA återupptagit inbetalningarna till stor del. Men samtidigt så har flera arabländer minskat sitt stöd. Världens blickar riktar sig nu mot Ukraina och andra krishärdar. Stödet till UNRWA har legat still.

– Vi har lika stora intäkter nu som för tio år sedan, säger Philippe Lazzarini.

Barn på en skolgård i Gaza city i april förra året. Unrwa står för utbildningen av 300 000 barn i Gaza.Foto: Mohammed Hinnawi.
Barn på en skolgård i Gaza city i april förra året. Unrwa står för utbildningen av 300 000 barn i Gaza.Foto: Mohammed Hinnawi/Unrwa

Samtidigt har kostnaderna ökat. Covid-19-pandemin, högra kostnader för drivmedel, löner och skenande priser på mat har gjort det allt svårare att upprätthålla verksamheten.  

– Vi är i farozonen nu. Vi står vid ett stup då vår finansiella kris fördjupas. Om vi knuffas över kanten kan vi inte betala vår personal längre. Då kan vi inte ha våra skolor öppna eller vårdcentraler.

Han säger att han är orolig för det vakuum som riskerar att uppstå.

– Ett sådant tomrum riskerar att fyllas av något som vi inte vill. Tänk på det, vad händer om vi inte kan utbilda nästan 300 000 pojkar och flickor i Gaza, vem kommer då att göra det? Vad kan det leda till?

Har svårt att se alternativ

I Israel och flera andra länder finns röster som ifrågasätter UNRWAS existens. Kritiker menar att stödet till palestinska flyktingar riskerar att bidra till att palestinier förblir flyktingar i generation efter generation.

Philippe Lazzarini säger att konflikten i Israel och Palestina är en av de längsta  vår moderna historia men att han har svårt att se det som att UNRWA bidrar till befästa situationen.

– Lösningen kan inte vara att låtsas om att problem inte finns. I frånvaron av en politisk uppgörelser finns, som jag ser det, inget alternativ till den service som vi erbjuder. Om någon annan ska ta över vår roll måste man fråga sig vem det är som ska göra det.

Philippe Lazzarini

Schweizaren Philippe Lazzarini började sitt jobb som generalkommissionär för UNRWA i februari 2020, strax efter coranpademins utbrott. Nedstängingarna gjorde att han hade svårt att lämna Libanon, där hans tidigare jobb som koordinatorer för humanitär hjälp för FN, fanns.

”Det tog mig fyra veckor att förhandla mig fram till en tillåtelse att åka från mitt gamla jobb i Beirut till vårt huvudkontor i Jerusalem med bil”.

Philippe Lazzarina är född 1964 men började sin internationella karriär på Internationella Röda Korset kommittén (ICRC) och har jobbat ibland annat Sydsudan, Jordanien, Gaza och Libanon.

 

När Unrwa startades 1949 fanns det 750 000 palestinska flyktingar. I dag är det 5,7 miljoner. 

 

 

Philippe Lazzarini varnar för att missnöjet mot UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, ökar.

 

Mer läsning