Lisa Kakar med sitt diplom från Global Swede-utmärkelsen.

Lisa Kakar med sitt diplom från Global Swede-utmärkelsen.

”Vi är rädda att förlora allt”

Lisa Kakar och hennes systrar har kämpat länge för att flickor och kvinnor ska få rätt att cykla, gå i skolan och röra sig ensamma i hemlandet Afghanistan. Nu ser hon framför sig hur fredssamtalen kan rasera deras arbete.

Publicerad:

Lisa Kakar är 26 år och född och uppvuxen i Afghanistans huvudstad Kabul. Våren 2020 tog hon sin masterexamen i internationell affärsverksamhet vid Luleå tekniska universitet och fick ta emot Global Swede-utmärkelsen av utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Lisa Kakar bekräftar den bild som Svenska Afghanistankommitténs ordförande Kajsa Johansson målar upp av att civila rättigheter kan stå på spel när talibanerna och Afghanistans regering ska förhandla om fred.

– Min familj bor kvar i Kabul och de har alltid haft inställningen att en dag ska freden komma. Men nu berättar de för mig att för varje dag blir situationen i Kabul allt värre. Det skrämmer alla. Mina föräldrar vågar inte låta mina systrar gå ut själva längre. De litar inte på samhället. Och hela tiden kommer det löften från regeringen om att det ska bli bättre.

Så det finns ett löfte om fred?

– Ja, och alla vill ha fred. De är så trötta på strid. Men i verkligheten så har våldet fortsatt efter mötet i Qatar och det har fått människor att diskutera mycket om vad som kommer att hända.

Tror du att talibanerna och regeringen kommer att inleda fredsförhandlingar?

– Om du frågar mig personligen, så tror inte att talibanerna någonsin kommer att gå med på en uppgörelse. Deras villkor matchar inte det samhälle som Afghanistan är i dag. Det är inte samma land som det var för några år sedan utan har utvecklats på många sätt. Jag tror att det kommer att finnas hårda villkor från talibanerna, som varken regeringen eller folket kan acceptera.

Lisa Kakar berättar om en sångerska som nyligen ställde en fråga i lokal afghansk tv. Hon undrade om hon skulle kunna fortsätta sjunga om talibanerna får sin vilja igenom i ett fredsavtal. En person knuten till talibanerna svarade.

– Han sa att om du följer våra regler så kommer du som kvinna att få mer respekt än den du har nu. Det visar hur talibanerna vill dra tillbaka kvinnors frihet i Afghanistan. Och jag, som kvinna, är så rädd för detta. Speciellt nu när vi har fått större rättigheter. Flickor kan gå i skolan. Så var det inte tidigare när flickor inte fick utbilda sig alls. Nu kan de till och med gå på universitetet, de kan jobba och ha egna kontor eller till och med egna företag. Jag är rädd att om talibanerna får makt så kommer de att säga att kvinnor bara ska vara hemma igen.

Men är regeringen beredd att ge efter för talibanerna?

– Ja, jag tror det, för de vill gärna få till en fred med dem. Det kan man se till exempel genom att de gått med på att släppa talibanska fångar.

När du pratar med dina systrar i Kabul om detta, vad säger de då?

– Min ena syster driver en organisation och publicerade det första feministiska magasinet i Afghanistan. Hon är precis som jag orolig att förlora allt och kommer talibanerna tillbaka så kommer hon inte att kunna arbeta eller röra sig själv på stan. Hon brukar säga att vi aldrig får låta detta hända.

Moa Kärnstrand

Mer läsning

Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan fick människor över hela världen att reagera. I London demonstrerade tusentals den 28 augusti 2021 mot kvinnors försämrade villkor.

Avsnitt 133: I talibanernas Afghanistan

Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? De frågorna diskuteras i OmVärlden podds sista avsnitt före jul.