Oleksandra Matviichuk, ordförande i ukrainska organisationen Center for Civil Liberties (CCL)

Oleksandra Matviichuk, ordförande i ukrainska organisationen Center for Civil Liberties (CCL)

”Vladimir Putin kommer förr eller senare att dömas för krigsbrott”

Oleksandra Matviichuk, ukrainsk advokat och en av Right Livelihood-pristagarna är säker på sin sak. Den ryska presidenten kommer att stå till svars för de krigsbrott hans krig orsakat. Hon arbetar för att en tribunal i linje med Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget skapas. 

Vi talas vid över zoom samma dag som Oleksandra Matviichuk fått sin utmärkelse  men kanske är det andra tankar som far i hennes huvud. Hon berättar att hon på morgonen samlade in fakta efter en raketattack i staden Dnipro där ryska raketer under natten skadat åtminstone 13 personer och dödat tre, varav ett barn.

– Så ser mina dagar ut och jag kan inte vänja mig vid det, säger Oleksandra Matviichuk som arbetat med mänskliga rättigheter i tjugo års tid.

Det enda positiva just nu säger hon är solidariteten som finns, internationellt och inom landet. Många riskerar sina liv för att hjälpa varandra, oavsett om man känner varandra eller inte.

Hon är ordförande för organisationen Center for Civil Liberties,  CCL grundat 2007 för att stärka mänskliga rättigheter och demokrati i Ukraina och Euroasien. Den första stora prövningen för organisationen kom 2014 under Majdanrevolutionen då tusentals ukrainare gick ut på gatan för att störta förre presidenten Viktor Janukovytjs styre. 

– Det var en tid man kunde tappa tron på lagen eftersom den inte fungerade. För oss var det viktigt att var på plats och visa att blir du hotad, misshandlad eller till och med dödad så kommer vi att dokumentera och avkräva ansvar. Det gjorde det lättare för folk att kämpa vidare, säger Oleksandra Matviichuk.

För henne är också februari 2014 tidpunkten då kriget mot Ryssland började även om den stora attacken skedde i februari i år.

– Putin är inte rädd för Nato, det han är rädd för är frihet och demokrati. När den auktoritära regimen kollapsade i Ukraina insåg Putin att kampen började. 

19 000 fall av krigsbrott

Från huvudstaden Kiev och andra platser i landet samlar CCL dokumentation av krigsbrott. Och någon brist på varan är det inte: 19 000 fall är till dags dato registrerade. Akterna innehåller attacker mot skolor, sjukhus, sexuella övergrepp, tortyr, deporteringar och rena mord på civila, bland annat den omtalade i Izium där massgravar upptäckts. Krigsbrott som ryska soldater erkänt i samtal med anhöriga.

Oleksandra Matviichuk poängterar att även krigsbrott utförda av ukrainska soldater dokumenteras, men att den stora majoriteten utförs av ryska soldater. 

– Det råder ingen tvekan över att Ryssland systematiskt använder grymma övergrepp i sin krigföring med målet att bryta ner det ukrainska motståndet. 

Oleksandra Matviichuk. poängterar många gånger att ansvariga måste stå till svars och hennes och CCL:s arbete är att hitta en strategi som kan användas. 

En ny Nürnbergtribunal

– Vårt mål är att en internationell tribunal som tar upp dessa krigsbrott och massmord likt Nürnbergtribunalen som skedde efter nazisternas fall i andra världskriget. De som är högst ansvariga måste ställas till svars. Folk som drabbas behöver inte enbart hjälp med att bygga upp sina hem och sina liv, de vill även se att rättvisa är möjlig även om det kommer ta tid.

Hon anser att kriget som pågår inte förs mellan två länder utan två system – ett totalitärt och ett demokratiskt. De övergrepp som sker nu prövas i internationella rätter, som the International Criminal Court (ICC). Där är dock inte Ukraina medlem och president Zelensky har inte ratificerat Romstadgan för Internationella brottsmålsdomstolen.

– Vi har försökt övertyga regeringen om att vi ska vara medlemmar. Men de svarar att de är rädda för att om vi ratificerar så kommer ICC inte att kunna gripa ryssar eftersom Ryssland inte  samarbetar med ICC, och att istället enbart ukrainare anklagade för krigsbrott kommer att gripas. Men det är en falsk föreställning, säger Oleksandra Matviichuk. 

Tror hon då att Vladimir Putin kommer att dömas?  

- Ingen tvekan, om Putin överlever och inte som Hitler tar sitt liv, så kommer han stå inför rätta. Kanske låter jag naiv, men av historien vet vi att många ledare tror att de är säkra, men förr eller senare står de inför rätta. 

 

Mer läsning