Sharin med sitt barn på WFP:s försörjningsklinik i Herat i Afghanistan

Sharin med sitt barn på WFP:s försörjningsklinik i Herat i Afghanistan

WFP i Kabul: Afghanerna fasar för svält i vinter

En apokalyps väntar. Det är så afghanerna ser på de kommande vintermånaderna säger Mary-Ellen McGroarthy, landansvarig på World Food Programme, WFP, i Kabul. Det kommer att behövas 220 miljoner dollar i månaden för att hålla katastrofen borta.

Det har gått nästan tio månader sedan Mary-Ellen McGroarthy kom till Afghanistan i oktober 2020. Med undantag för en vecka har hon varit på plats och följt hur landet påverkats av covid, av talibanernas övertagande av makten och inte minst torkan i landet som minskat skördarna med runt 30 procent.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva att barn skulle hamna i extrem undernäring men vi är i det läget just nu, och jag fasar för vintern som kommer när familjer som redan går på knäna ska få ihop till mat och bränsle, säger Mary-Ellen McGroarthy till OmVärlden när vi talas vid på en digital länk.

Bedömningen av WFP är att 23 miljoner människor i Afghanistan lever i det som kallas food insecurity och 8,7 miljoner av dem ett steg från svält. Det sistnämnda är enligt Mary-Ellen McGroarthy en nivå då hushållen knappt kan få fram ett mål mat om dagen. Hon säger att hon varit runt i landet, i Khandahar, i Herat, i Mazar-e Sharif och på plats sett svårigheterna.

- Kvinnorna berättar att de inte äter på flera dagar eftersom de ger maten till sina barn, de berättar om att deras män som blivit av med jobben, och att de själva inte har någon inkomst från städjobb och tvätt som de haft tidigare.

Säljer flickor till giftermål

Situationen innebär att familjer är i ett läge där man desperat försöker få ihop åtminstone ett basmål av mat per dag, och det genom att sälja sina husgeråd, mattor och kläder. Unicef har även rapporter om att unga flickor säljs till giftermål.

– Vi får även oroande rapporter om att unga män radikaliseras, säger Mary-Ellen McGroarthy.

Ekonomin säger hon befinner sig total kollaps. Löner har inte betalats ut, den afghanska valutan har tappat i värde, mat- och bränslepriser har stigit, folk är arbetslösa när affärer och fabriker stängt. Till det då även en långvarig torka som lett till att spannmålslagren är knappa och för många familjer redan tömda. 

– Jag är riktigt orolig för vintern, det är extremt kalla vintrar här. Föreställ dig att inte ha mat till barnen och inte bränsle till värme i huset. Det vi fokuserar på nu är att få in mat i höglandsområden innan de stängs av på grund av snö. Jag har som tur var ett gäng tuffa förare som mot alla odds tar sig fram nu mot områden som riskerar att stängas, säger Mary-Ellen McGroarthy.

Kontakt med talibanerna

Hon säger att WFP hittills inte haft problem med talibanstyret. 

- Redan när jag kom hit 2020 kontrollerade talibanerna 65 procent av landet så vi kände till dem och de kände till oss. Vi får access till områden och min bild är att talibanerna uppskattar våra insatser. En fördel nu är att vi inte rör oss i ett område där konflikt råder. 

Finansieringen för 2021 är till stor säkrad genom en appeal i september då WFP fick in 200 miljoner dollar, nu behövs medel för 2022.

- Ska vi kunna hålla en miniminivå som täcker i alla fall hälften av livsmedelsbehovet måste vi ha 220 miljoner dollar per månad (totalt för ett år omräknat till svenska kronor cirka 20 miljarder).  Jag har idag inga löften eller garantier för att vi har de pengarna. Det finns ett system där vi nu kan låna upp pengar för att fylla på lagren, men de pengarna ska återbetalas. 

Är du frustrerad över situationen? 

-  Jag är mer rädd än frustrerad. Kommer inte pengarna in står vi inför en situation att behöva göra val, val av familjer av samhällen, av familjer och individer att göra dessa val mellan , det är det mest skrämmande jag kan tänka mig, säger Mary-Ellen McGroarthy.

 

Mer läsning