Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Fem miljarder mer till bistånd i regeringens nya budget

Enprocentmålet ligger fast även i regeringens budget för 2022 och prognosen är då cirka fem miljarder mer att fördela. Pandemin gör det än svårare att uppnå̊ de globala målen för hållbar utveckling, konstaterar regeringen. 

Finansminister Magdalena Andersson presenterar årets budget.

NYHET

Domstolsbeslut kan avkriminalisera abort i hela Mexiko

Ett historiskt beslut kallas det. Mexikos högsta domstol anser att kriminalisering av abort är emot konstitutionen och därför ska tillåtas. ”Kvinnor får nu förhoppningsvis makt att bestämma över sin egen kropp i Mexiko”, säger Hans Linde, ordförande i RFSU.

Aborträtt för alla människor, står det på skylten.

NYHET

Krav på att människorättskämpar i Belarus släpps fria

Frige genast sju människorättsaktivister som sitter i belarusiska fängelser. Det kravet ställer 23 människorättsorganisationer ett år efter att medlemmarna i Viasna började fängslas. 

Alex Bialiatski, en av de fängslade i människorättsorganisationen Viasna.

NYHET

Fyra miljöförsvarare mördas varje vecka

Miljöorganisationen Global Witness släpper en rapport som visar rekordhöga siffror av dödligt våld mot personer som försvarar sin mark, sitt vatten och övriga naturresurser. ”Priset för att begå dessa mord är inte så högt”, säger Pia Stavås Meier, regionchef i Latinamerika för We effect.

NYHET

”Talibanerna har vänt upp och ner på våra liv”

Shkula Zadran, tidigare afghansk ungdomsrepresentant i FN ser ingen ljus framtid för kvinnor i Afghanistan. Hennes liv är i fara och nu gömmer hon sig hemma och vågar inte gå ut. OmVärlden har samtalat med henne. 

NYHET

Lånegarantier ska rädda små energiföretag i Afrika

På grund av pandemin riskerar små lokala energiföretag som levererar solel att gå i konkurs. Sida har beslutat om att ge lånegarantier upp till 91 miljoner kronor som ska stötta lokala företag som tillverkar solcelldrivna minisystem.

Sida stöttar småenergiföretag i Afrika Söder om Sahara

NYHET

Pandemin slår hårt mot andra sjukdomar

En ny rapport från Globala fonden visar att coronapandemin haft en negativ effekt på kampen mot tuberkulos (tbc) och hiv i världen. Arbetet mot malaria i har drabbats i mindre utsträckning. 

Insatser mot malaria har inte påverkats så mycket av pandemin

NYHET

"De kommer att börja jaga journalister"

Den afghanska journalisten Najib Sharifi lämnade sin arbetsplats hals över huvud när talibanerna tog makten. När OmVärlden träffar honom två veckor senare, i Köpenhamn, har han fortfarande svårt att förstå vad som hände.

Taliban hindrar journalister i Mazar-e-Sharif från att bevaka kvinnor som protesterar mot den nya regimen.

NYHET

Skuggregering i Myanmar förklarar krig mot militärjuntan

Skuggregeringen i det kuppdrabbade Myanmar förklarar krig mot militärjuntan och uppmanar etniska grupper att ansluta sig. Lokala medier varnar för att strider nu är att vänta, men Myanmarkännaren Jenny Hedström tonar ner det hela.

Det väpnade motståndet mot militärjuntan i Myanmar växer.

NYHET

Ryktesspridning försvårar vaccinering i DR Kongo

Färre än 0,1 procent av befolkningen i Demokratiska republiken Kongo är vaccinerade, trots att landet tagit emot över 1,7 miljoner doser vaccin. "Mottagligheten för vaccinationskampanjen är mycket låg”, säger Joachim Beijmo, Sveriges biståndschef i landet. 

DR Kongo sticker ut i vaccinationsstatistiken. Enligt WHO är färre än 0,1 procent av befolkningen fullvaccinerade.

1878 träffar