Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Hälften av de ensam­kommande barnen försvinner inom EU

Nästan 18 300 barn försvann från den statliga omsorgen i Europa mellan 2018 och 2020. Ingen vet idag vart de befinner sig. Garyfallia Tsiara på International Rescue Committee anser att EU måste stötta Grekland bättre i asylhanteringen.

En tonårspojke som bor i ett flyktingläger på Lesbos där International Rescue Committee erbjuder stöd för både ensamkommande och familjer på flykt.

NYHET

Striden om toppjobbet på FN-organet har börjat

Nu har striden om vem som ska ta över toppjobbet som generaldirektör för ILO dragit igång. Nästa år ska FN:s arbetslivsorganisation byta chef och kandidaterna fiskar nu efter stöd, även från Sverige. 

Nu pågår striden om vem som ta över toppjobbet som ny chef för ILO.

NYHET

Rapport EBA: Valstödet måste moderniseras

En liten del av Sveriges demokratibistånd går till valstöd. I en ny rapport från Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) konstaterar utredarna att det är ett stöd som inte hängt med i utvecklingen och att omtag krävs. 

Val I Ghana 2020. En rapport från EBA pekar på att valstödet måste stärkas

NYHET

Första dom mot Suu Kyi väntas i slutet av november

Den första domen mot ledarna för partiet NLD i Myanmar väntas i slutet av november. Ledarna greps vid militärkuppen i våras. Men det är inte säkert att militären denna gång vinner på att låsa in Aung San Suu Kyi om de vill krossa oppositionen – tvärtom.

Protester i Myanmar när Aung San Suu Kyi fängslades. Nu väntar en dom

NYHET

2020 – det värsta året för demokratin i modern tid

Demokratiska stater kopierar taktiken som auktoritära regimer använder sig av och pandemin används som svepskäl för att pressa tillbaka demokratin larmar en ny rapport. Förra året beskrivs som det värsta under modern tid. 

Demokratin backar i allt fler länder, visar Ideas rapport.

NYHET

Statlig pensionsfond har kvar innehav i kärnvapen­bolag

Statliga pensionsfonden AP3 har innehav i 16 internationella kärnvapenbolag. Det enligt en ny kartläggning av Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK, ”Förvånande med tanke på att vi sedan 2019 har en lag som ska reglera denna typ av innehav”, säger Josefin Lind, generalsekreterare i SLMK.

Pensionsfonden AP3 äger aktier i 16 bolag med verksamhet inom kärnvapen.

NYHET

Pandemin har förvärrat villkoren för sanitetsarbetare

Sanitetasarbetare utan skyddsutrustning och rent vatten att tvätta sig i. Så ser situationen ut för många av de som arbetar med att hålla igång avloppen i världens fattiga länder. Förhållanden som försämrats under pandemin enligt WaterAid. 

liyasu Abbas öser upp avföring i Tudun Bojuwa-området i Nigeria. En av många sanitetsarbetare som arbetar utan skyddsutrustning.

NYHET

Terrorstämplade av Israel – mötte EU-parlamentariker

Israel har inte tagit tillbaka terrorstämplingen av sex civilsamhällsorganisationer i Palestina. Evin Incir, socialdemokrat i EU-parlamentet, har engagerat sig i frågan och förbereder en resolution att lägga fram i parlamentet nästa vecka. 

Evin Incir (i mitten) på besök i Palestina. Övriga är Ubai Aboudi (Bisan Center), Sahar Francis (Addameer), Susan Power (Al-Haq), Khaled Quzmar (DCI)

NYHET

Norge vill skära ned det humanitära biståndet

Den nya regeringen i Norge vill omprioritera biståndet så att mer går till klimat och matsäkerhet. Men mindre pengar ska gå till bland annat utbildning och humanitära insatser, vilket väckt stark kritik.

Den nya socialdemokratiska statsministern Jonas Gahr Støre föreslår stora förändringar i biståndsbudgeten.

1935 träffar