Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Ny dom utökar rätten till abort i Indien

Indiens högsta domstol har nu bekräftat varje kvinnas rätt till abort upp till 24 veckor in i graviditeten oavsett civilstånd. Domen hyllas av kvinnorättsaktivister i landet.

En gravid kvinna gör en ultraljudsundersökning. En ny dom gör att alla kvinnor i Indien nu har rätt till abort fram till vecka 24.

NYHET

Forskare: Bättre kläder kan göra modet mer hållbart

Plagg av bättre kvalitet, som har längre livslängd och som tillverkas utifrån efterfrågan. Det kan vara svaret på hur modebranschen ska bli hållbar, hävdar Sara Harper, forskare i Borås, i en avhandling.

Högre kvalité, mindre produktionsserier och tillverkning närmare konsumenten kan underlätta för en omställning inom modeindustrin, visar en avhandling från Textilhögskolan i Borås.

NYHET

Fem bra saker som hände i september

Färre minor, fler bankkonton och en stor förhoppning om ett nytt effektivt malariavaccin. Det är några av de goda nyheterna från september.

Bara under 2020 rensades 135 583 landminor runt om i världen, vilket frigjorde stora arealer mark som kan användas för jordbruk.

NYHET

Elmotorcyklar revolutionerar taxibranschen i Rwanda

Uppstartsföretag med gröna visioner har fått upp ögonen för taximarknaden i Afrika. I Rwandas huvudstad Kigali rullar allt fler elmotorcyklar – och tusentals taxichaufförer står i kö för att byta ut sina bensinslukande fordon.

Emile Urimubenshi som är en av Kigalis drygt 22 000 motorcykeltaxichaufförer. Nu vill allt fler göra som honom och köra på el.

NYHET

Fler rädda barn enligt Rädda Barnens nya ordförande

Hotande klimatkatastrofer och ökad risk för krig. Många barn känner oro inför läget i världen hävdar psykologen Maria Schillaci som är Rädda Barnens nya ordförande.

Maria Schillaci är ny ordförande för Rädda Barnen.

NYHET

De får Right Livelihoodpriset 2022

Årets pris går till de som kan visa att en systemförändring är möjligt, uppger Right Livelihood då de meddelade vilka som skulle få ta emot priset 2022. Pristagarna kommer från Somalia, Ukraina, Venezuela och Uganda.

Fartuun Adan och Ilwad Elman, mor och dotter får, tillsammans med tre andra pristagare, tilldelas årets pris.

NYHET

Iranexpert om protesterna: ”Ett stråk av feminism”

”Död åt Amerika. På med slöjan". Det är nästan det enda den iranska staten har kvar att sälja och då måste de sälja det till 110 procent, hävdar Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet.

I hela världen sker solidariskt protester för kvinnors självbestämmanderätt i Iran, här utanför Irans ambassad i Bryssel.

NYHET

Tyst om Irans förtryck från svenska organisationer

Svenska organisationer som ofta betonar vikten av en feministisk utrikespolitik har hållit låg profil och knappt alls kommenterat de iranska kvinnornas kamp under de pågående protesterna. Det visar en genomgång av OmVärlden.

Protester utanför Irans ambassad I Bryssel

NYHET

Förnybar energi skapade 700 000 nya jobb

Solenergi är den snabbast växande sektorn på den globala arbetsmarknaden och Europa har gjort en kraftig utbyggnad av vindkraft. Antalet jobb inom förnybar energi ökar kraftigt.

Inspektioner av vindkraftsturbiner blir en allt vanligare arbetsuppgift då jobben inom förnybar energi fortsätter att öka.

NYHET

Miljoner i hunger efter översvämningar i Pakistan

De väldiga vattenströmmarna har dragit med sig allt i sin väg genom Pakistan. Forskare kan nu visa att den globala uppvärmningen är en av orsakerna bakom katastrofen, som på nytt aktualiserar frågan om vem som ska betala för klimatförändringarna. 

Pakistan har drabbats hårt av översvämningar på grund av de kraftiga regnen. I staden Hyderabad var gatorna fylla av vatten.

2166 träffar