Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Halvvägs igenom Agenda 2030 – målen har haft liten effekt

Den 30 juni 2022 är vi halvvägs igenom arbetet med Agenda 2030. En ny studie om målens framgång visar att det är en lång väg kvar. FN:s 17 mål om en bättre värld endast haft en minimal påverkan på det politiska beslutsfattandet.  

FN antog Agenda 2030 för sju år sedan. Nu har halva tiden fram tills målen ska vara uppfyllda gått, år 2030.

NYHET

”Vi hade fyra gevär på 200 personer”

Småbarnsmamman Eh Eh, 29 år, är medlem av det väpnade motståndet. Det här är hennes berättelse om varför hon tog till vapen mot juntan i Myanmar.

I Yangon jobbade jag på universitetet men efter militärens kupp så bestämde jag mig för att göra motstånd, berättar Eh Eh.

NYHET

Här är de tio värsta länderna för facken

Fackliga aktivister har mördats på alla kontinenter och brutaliteten tilltar. I fyra av fem länder slås fackliga försök att teckna kollektivavtal ned med våld, visar en genomgång från av världsfacket Ituc som listar de tio värsta länderna för facken.

Offentliganställdas fack Kesk demonstrerar i staden Diyarbakır 2018. Men att visa sitt missnöje är farligt i Turkiet som, enligt en ny rapport, är ett av världens tio värsta länder för fackligt aktiva.

NYHET

USA-beslut kan påverka aborträtten i världen

På midsommarafton meddelade Högsta domstolen i USA att de häver lagen som varit en garanti för aborträtten i landet sedan 1973. Nu ökar oron att det även kommer slå hårt mot aborträtten globalt.

Demonstranter i Washington protesterade den 3 maj 2022 för rätten till abort efter att planerna om en förändrad abortlagstiftning läckt ut. På Midsommarafton kom Högsta domstolen i USA med sitt besked som gör det möjligt för delstater att förbjuda abort. Vissa befarar att det kan få konsekvenser utanför landets gränser.

NYHET

Stora utmaningar för Colombias nya vänsterpresident

Colombia blev nästa land i Latinamerika att rösta fram en vänsterpresident i och med att den före detta gerillamedlemmen Gustavo Petro vann valet. Men stora utmaningar väntar, den nya presidenten saknar majoritet i parlamentet.

NYHET

Unga afrikaner är oroliga inför framtiden

Pandemin, klimat och politisk instabilitet har bidragit till en oro för framtiden för Afrikas unga. Nästan nio av tio tror att det blir svårt att hitta ett välbetalt jobb. Det finns även ett växande missnöje mot att utländska företag utvinner kontinentens råvaror, visar en ny undersökning. 

Unga afrikaner oroar sig över möjligheten att få jobb, visar en ny undersökning,

NYHET

Sida ökar humanitära stödet med 375 miljoner

Läget är fortsatt mörkt för världens livsmedelsförsörjning då krig, torka och ökade spannmålspriser hotar tillgången till mat världen över. Närmare 193 miljoner människor har inte tillräckligt att äta, vilket är än ökning på 40 miljoner från föregående år. 

Svenska biståndsmyndigheten ökar nu sitt humanitära stöd.

NYHET

Mänskliga rättigheter i Turkiet: ”Ett becksvart mörker”

Brott mot de mänskliga rättigheterna är vardag i Turkiet. Organisationen Human Rights Foundation of Turkey listar varje dag övergrepp som sker och kallar situationen under president Erdogans styre för ett becksvart mörker.

Den turkiska polisen agerar allt hårdare mot människorättsaktivister och anmälningarna om övergrepp ökar, uppger människorättsorganisationer.

NYHET

Afghanska kvinnor tar emot Anna Lindhpriset

2022 års Anna Lindh pris går till den afghanska utbildningsaktivisten Jamila Afghani och journalisten Najwa Alimi som i dag deltar i en prisceremoni på Medelhavsmuseet i Stockholm. 

Najwa Alimi och Jamila Afghani tilldelas årets Anna Lindhs pris.

NYHET

FN-organ ska fokusera på bättre arbetsmiljö

Ett stort genombrott. Så beskriver flera FN:s arbetslivsorgan ILO:s beslut om att uppgradera två konventioner som ökar fokuset på en bättre arbetsmiljö. Men några kännbara straff finns inte för de länder som struntar i ILO:s konventioner.

ILO avslutade årets möte den 11 juni. Ett av besluten var att uppgradera två konventioner, vilket jan få konsekvenser för arbetsmiljön i hela världen.

2093 träffar