Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Människorättslag antagen – efter försök till försvagning

EU-parlamentet har röstat igenom förslaget till en människorättslag för företag. Civilsamhällets oro att förslaget i elfte timmen skulle skrivas om till mindre kraftfullt slog inte in. ForumCiv: ”Vi är glada”. 

Nu ligger ett lagförslag klart hos EU som ska reglera företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter. På bilden migrantarbetare från Myanmar som arbetar i en thailändsk skofabrik.

NYHET

Fem bra saker som hände i maj

Getter används för bekämpning av skogsbränder, avskogningen i Amazonas har minskat och Chile kortar arbetsveckan från 45 till 40 timmar. Det är några av de goda nyheterna från maj.

Avskogningen i Amazonas har minskat och Chile kortar arbetsveckan från 45 till 40 timmar. Det är några av de goda nyheterna från maj.

NYHET

Flera organisationer tvekar om Twitter

De sociala medieplattformarna blir ett allt större dilemma för civilsamhället. Flera organisationer funderar över om det är värt att vara kvar på exempelvis Twitter.

Allt mer hat sprids på Twitter efter att Elon Musk tog över företaget. Nu överväger flera att lämna plattformen.

NYHET

EU-ländernas val – högre pensionsålder eller mer migration

Vill vi höja pensionsåldern med fyra år eller öka migrationen? Det är sådana konkreta frågor som debatten om migration borde handla om, säger en företrädare från Världsbanken som nu släppt sin stora migrationsrapport. 

Flera EU-länder stramar åt sina migrationspolitik samtidigt blir befolkningen i unionen allt äldre och födelsetalen minskar.

NYHET

”Menssmärtor är som en form av funktionsnedsättning”

Den 28 maj är det den internationella mensdagen. ”Det ska inte vara konstigare att ha mens än att ha feber för att få vara hemma från jobbet”, Kerstin Tóth Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

190 miljoner kvinnor lider av endometrios, vilket kan innebära svåra menssmärtor.

NYHET

Människorätts­lag upp till omröstning i EU

Det omtvistade förslaget om en människorättslag för företag i EU står nu inför omröstning i EU-parlamentet. Farhågorna växer i civilsamhället att parlamentet inte ska anta liggande förslaget utan att det osthyvlas ner. 

EU är på väg att klubba igenom en nu lag som ska få företag att värna mänskliga rättigheter. men flera organisationer är oroliga för att lagen ska urvattnas.

NYHET

Arbetare blir svårt sjuka av att polera ris

När ris skalas och poleras i fabriker i Asien står arbetare ofta utan skydd i dåligt ventilerade lokaler. Cirka hälften får problem i luftvägarna, som astma och fibros. 

Anställda lever farligt. När riset ska behandlas bildas damm som kan orsaka cancer och lungsjukdom.

NYHET

Ökat våld från militären i cyklondrabbade Myanmar

Cyklonen Mocha har skapat problem för motståndsstyrkorna iMyanmar efter en vår där militären tryckt på med ökat våld. En FN-rapport slår samtidigt fast att vapen från Ryssland och Kina flödar in till militärjuntan.

Militären i Myanmar sätter press på oppositionen.

NYHET

Diktaturer tar ett allt större grepp om världsekonomin

Samtidigt som demokratin backar i världen växer diktaturernas ekonomiska makt. I dag ligger den globala demokratin på samma nivå som 1986 och en ledande svensk expert varnar för att utvecklingen fortsätter att gå bakåt.

Rysslands Vladimir Putin möter Indiens Narendra Modi och Kinas Xi Jinping under G20 mötet i Osaka, Japan, 2019. De auktoritära ländernas andel av den globala ekonomin ökar, visar en rapport från V-Dem på Göteborgs universitet.

NYHET

Israelbesök tonades ned av UD

För första gången på 22 år är en israelisk utrikesminister i Sverige på officiellt besök. Det uppmärksammas stort i Israel men inte av UD. ”Svenska regeringen vill inte uppfattas som allt för nära denna israeliska regering”, säger Anders Persson, expert på Israels politik. 

Under måndagen den 15 maj träffade den israeliska utrikesministern Eli Cohen sin svenska kollega Tobias Billström på utrikesdepartementet i Stockholm. Det är 22 år sedan en israelisk utrikesminister blev bjuden att besöka Sverige.

2290 träffar