Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Kaos på Twitter oroar MR-försvarare

De digitala plattformarna har varit en viktig oas för yttrandefriheten. Den osäkerhet som nu finns på Twitter kan få globala följder för yttrandefriheten, varnar organisationen Civil Rights Defenders.

Den 27 oktober 2022 promenerade världens rikaste man, Elon Musk, in på Twitters huvudkontor med ett handfat. Den osäkerhet som nu finns på Twitter kan få globala följder för yttrandefriheten, varnar organisationen Civil Rights Defenders.

NYHET

”Marshallplan” för Ukraina diskuteras

Samtidigt som kriget rasar för fullt i Ukraina börjar nu diskussionen om hur världen ska hjälpa till att återuppbygga landet. En fråga som svävar i luften är om det blir G7 eller EU som ska koordinera stödet.

En skola i staden Zhytomyr, i nordöstra Ukraina, bombades den 4 mars i år. Trots att kriget ännu pågår har diskussionen om hur världen ska samordna sina insatser för att återuppbygga landet.

NYHET

S överger enprocentsmålet för 2023

Socialdemokraterna har kritiserat M och SD för deras neddragningar av biståndet. Men när partiet nu lägger sin skuggbudget överger de enprocentsmålet för nästa år.

Mikael Damberg (S) vill i partiets skuggbudget satsa 2,5 miljarder mer än regeringen på biståndet. Men satsningen är lägre än enprocentsmålet som partiet tidigare stått bakom.

NYHET

Edelstampristagaren kämpar mot femicid i Mexico

Norma Andrades 17-åriga dotter mördades för 20 år sedan. Då bestämde hon sig för att arbeta mot femicid i Mexico, mord av kvinnor enbart för att de är kvinnor. Nu belönas hon med Edelstampriset. 

Norma Andrade, får Edelstampriset 2022. För hennes kamp att få slut på kvinnomord i Mexico

NYHET

Nicaragua sluter sig från omvärlden

I början av november hölls kommunval i Nicaragua, nästan på dagen ett år efter landets senast genomförda nationella val. Nu styr president Daniel Ortega och hans parti Sandinisterna i alla Nicaraguas 153 kommuner, i ett land där oppositionen fängslas och medierna stängs ner.

I Managua, Nicaraguas huvudstad, tog folket till gatorna redan 2018 mot president Daniel Ortega och hans ökade makt. I november 2022 vann han kommunalvalet i landets samtliga kommuner efter ett nationellt val som omvärlden kallat för fars.

NYHET

Attackerna mot MR-försvarare fortsätter – oroande mönster

Mord, övergrepp och attacker på MR-försvarare i världen ökar. Att stå upp för mänskliga rättigheter är att sätta sitt liv på spel. ”Det är ett mycket oroande mönster.”

Attackerna har blivit flera vittnade deltagarna på ForumsCivs seminariumet ”Human rights defenders risking their lives” den 18 november unde MR-dagarna i Örebro.

NYHET

Klimatpengar tycks långt borta på COP27

Oron växer bland utvecklingsländerna. Tvingas de lämna klimatmötet utan besked om pengar till de som drabbats hårdast av klimatkrisen? ”Människor börjar tappa hoppet”, säger Juliet Suliwa Kasito på Oxfam.

Flera utvecklingsländer är oroliga för att det inte ska bli någon fond för att hantera klimatkrisens skadeeffekter.

NYHET

Sverige ger nytt stödpaket till Ukraina

Sverige ska ge ytterligare stöd till Ukraina. Både militärt och humanitärt. Det militära stödet uppgår till tre miljarder kronor och det humanitära till 720 miljoner kronor.

Biståndsminister Johans Forssell presenterade den 16 november det nionde stödpaketet till Ukraina.

2202 träffar