Nyheter

Det senaste inom svenskt bistånd och internationell utvecklingspolitik. Här samlar vi OmVärldens nyheter.

NYHET

Fem bra saker som hände i januari

Mexiko inför en anti-röklagsstiftning, ebolautbrottet i Uganda är äntligen över och Chile stoppar gruvbygge för att rädda pingviner, valar och delfiner. Det är några av januaris goda nyheter.

Fem bra saker som hände i januari

NYHET

Tre frihetskämpar får dela på Olof Palmepriset

Människorättsförsvarare från Ukraina, Iran och Turkiet uppmärksammas och prisas då 2023 års Olof Palmepris delas ut i Konserthuset i Stockholm den 1 februari.

Feministen och psykologen Marta Chumalo från Ukraina och den turkiska människorättsförsvararen Eren Keskin får tillsammans med den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi dela på Olof Palmespriset 2023.

NYHET

Rysslandsexpert blir ny ordförande för EBA

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, har av regeringen utsetts till ny ordförande för Expertgruppen för biståndsanalys, EBA.

Torbjörn Becker vid Handelshögskolan i Stockholm tar över som ordförande för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA).

NYHET

Två år efter kuppen i Myanmar: En miljon har flytt sina hem

När två år gått sedan den blodiga kuppen i Myanmar växer oron för att militärens löften om fria val ska få omvärlden att acceptera ett läge där juntan behåller makten. 

Den 1 februari är det två år sedan kuppen i Myanmar. Militären har slagit ned demonstrationer med våld och drygt 2900 har dött.

NYHET

Kinas covidkaos riskfyllt för regimen i Peking

Peking höll stenhårt i sin nollcovid-politik. Men efter folkliga protester ändrade sig Kina tvärt och öppnade landet. Nu skenar smittan och sjukvården går på knäna. Kan priset bli att regimen ifrågasätts?

Kina öppnar igen efter covid-19-pandemin. Nu riskerar smittan att spridas, vilken kan bli en utmaning för regimen.

NYHET

Hjälparbetare hotas med åtal

Det är en farlig trend att hjälparbetare kriminaliseras för att ha undsatt flyktingar, varnar en advokat som företräder två volontärer som anklagades för brott efter att ha bistått migranter på grekiska ön Lesbos. I flera länder genomförs liknande brottsutredningar.

Migranter får hjälp då de landstiger på den grekiska ön Lesbos. Nu riskerar allt fler hjälparbetare att straffas för att de bistår personer i nöd.

NYHET

Ukrainas ambassadör: Vapen det bästa biståndet

Sverige ska fokusera mer på bistånd till Ukraina. På Sida jobbar myndigheten med att ta fram hur stödet ska se ut. OmVärlden frågade Ukrainas ambassadör i Sverige samt UNDP om vilka biståndsbehov som finns. 

trend att hjälparbetare kriminaliseras för att ha bistått flyktingar i nöd,

NYHET

Professionella fotbollsspelare ska få bättre villkor

Arbetsvillkoren för professionella fotbollsspelare behöver förbättras, ansåg FN som arrangerade ett möte. Ett avtal har tagits fram mellan spelarfacket FIFPRO och WLF som företräder de internationella fotbollsligorna.

FN:s arbetslivsorgan ILO tar nu upp fotbollsspelares arbetsvillkor.

NYHET

Liberalerna gläds åt sänkt bistånd till Palestina

”Hundratals miljoner ska inte gå till den genomkorrupta palestinska maktapparaten” menar Liberalernas Fredrik Malm som hyllar det nu sänkta biståndet. Men i själva verket är det, enligt uppgifter till OmVärlden, endast 7,4 miljoner kronor som går till den palestinska myndigheten.

Fredrik Malm, Liberalernas tidigare talesperson i biståndsfrågor, välkomnar minskningen av biståndet till Palestina.

2225 träffar