46 miljoner människor i världen lever idag under slavliknande förhållanden. Människohandel, tvångsarbete, skuldslaveri och tvångsäktenskap är olika former av så kallat modernt slaveri.

46 miljoner människor i världen lever idag under slavliknande förhållanden. Människohandel, tvångsarbete, skuldslaveri och tvångsäktenskap är olika former av så kallat modernt slaveri.

10 länder som använder slavar i sin produktion

Det finns 46 miljoner människor i världen som tvingas till slaveri och över hälften av världens länder riskerar nu att använda slavarbete i sina produktionskedjor. Här är de tio länder som löper störst risk för modernt slaveri.

Publicerad:

Trodde du att slaveriet försvann under 1800-talet? Det stämmer inte. Idag är slavarbete mer osynligt och finns oftast längst ned i produktionsleden. Människor som syr kläder, jobbar i mineralgruvor eller säljs som fruar. 115 av 198 länder riskerar att använda slavarbetare i sin produktion. Många multinationella företag är beroende av material och råvaror från länder där slavarbete används och bidrar därmed till det moderna slaveriet. Få företag kan kontrollera hela produktionskedjan.

1. Nordkorea

Nordkorea är det enda land i världen där slaveri ännu inte förbjudits. 50 000 nordkoreaner har skickats utomlands av staten för att jobba, bland annat till fabriker i Kina. Detta genererar stora pengar åt Nordkorea medan arbetarna lever under slavliknande förhållanden.

Det har även rapporterats att det sker människohandel med nordkoreanska flickor som säljs som fruar till andra länder.

2. Sydsudan

I Sydsudan lever närmare 140 000 människor under slavliknande förhållanden. Det största antalet är kvinnor och flickor som kidnappas och utnyttjas sexuellt.

3. Sudan

Kidnappning och människohandel är en av de främsta bidragande faktorerna till att det finns nästan en halv miljon förslavade i Sudan. På grund av laglöshet och interna konflikter är det svårt att motverka slaveriet.

4. Demokratiska Republiken Kongo

Demokratiska Republiken Kongo (DR Kongo) har länge haft problem med interna konflikter och antalet människor i modernt slaveri är nästan uppe i 900 000. Landet har stora problem med att barn tvingas till arbete i mineralgruvor och används som soldater i strider. DR Kongo är världens största tillverkare av kobolt - en oumbärlig vara för mobiltillverkare.

5. Syrien

Den sedan länge pågående konflikten i Syrien är anledningen till att tvångsarbete och skuldslaveri eskalerat i landet. Landet har även ett ökat problem med att barn gifts bort för pengar.

6-10.

Ytterligare fem länder som använder sig av slavarbete i sin produktion är Jemen, Eritrea, Somalia, Pakistan och Irak.

Läs mer om det moderna slaveriet här.

Mer läsning