FN:s säkerhetsråd möts digitalt för att debattera åtgärder för att hindra en global hungerkatastrof.

FN:s säkerhetsråd möts digitalt för att debattera åtgärder för att hindra en global hungerkatastrof.

30 miljoner lever på gränsen till svält - FN tillsätter grupp för att bekämpa hungern

Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres lever fler än 30 miljoner människor i närmare 40 länder på gränsen till svält. Han tillsätter nu en särskild grupp för att bekämpa en annalkande global hungerkatastrof.

Det var under ett möte i FN:s säkerhetsråd förra veckan som FN:s generalsekreterare, António Guterres meddelade att han har utsätt chefen för FN:s organ för samordning av humanitära insatser,UN Ocha, att leda en grupp för att förebygga svält. Britten Mark Lowcock ska leda gruppen som även kommer inkludera folk från FN:s livsmedelsprogram, WFP, och jordbruks- och livsmedelsorganisationen, FAO.

Ett par exempel på pågående livsmedelskriser i världen, som lyftes av säkerhetsrådet är Jemen där 70 procent av befolkningen är i behov av matbistånd, Demokratiska republiken Kongo där 19,6 miljoner människor riskerar att inte få tillräckligt med mat, Syrien med 12 miljoner människor som inte med säkerhet vet om de har mat för dagen och tre miljoner människor i Tigray, i norra Etiopien, som är i behov av mat från biståndsorganisationer.

Den brittiska biståndstidningen Devex återger också att säkerhetsrådet lyfte pågående hungerkriser i Burkina Faso, Sydsudan, Afghanistan och Centralafrikanska republiken. Och chefen för WFP, David Beasley återupprepade under mötet sin varning från förra året, att allt fler människor kommer behöva matbistånd i år. Detta utöver de 114 miljoner människor som WFP gav stöd till förra året, vilket var rekord.

António Guterres tog upp den låga viljan hos det internationella samfundet att bistå befolkningen i Jemen, vid en givarkonferens för landet, som Sverige och Schweiz höll i början av månaden. David Beasley vädjade till säkerhetsrådet att inte behöva tvingas välja vilka barn som ska få hjälp och vilka som ska få svälta ihjäl.

Erik Halkjaer

Mer läsning