Alishah Farhang i backen i St. Moritz, Schweiz, i jakt på Afghanistans första vinter-OS.

Alishah Farhang i backen i St. Moritz, Schweiz, i jakt på Afghanistans första vinter-OS.

Afghanistans första skidåkare visar ny bild av landet

I dokumentären ”Where the light shines” får vi följa Afghanistans första professionella skidåkare i deras försök att ta sig till vinter-OS.

Publicerad:

Fyra timmar tar det att vandra upp för berget. Att skida ner tar fyra minuter. Det var förutsättningarna när Sajjad Husaini and Alishah Farhang skulle lära sig utförsåkning i sin hemstad Bamian, cirka 13 mil nordväst om Kabul.

– Folk trodde att pojken hade blivit tokig när han höll på och halkade runt i snön sådär, berättar Sajjads mamma i dokumentärfilmen ”Where the light shines”, som följer de två unga männens resa från Afghanistans bergstoppar till Europas skidbackar.

Deras mål är att bli de första idrottarna att representera Afghanistan i vinter-OS. Sajjad och Alishah får möjlighet att träna i St. Moritz, Schweiz. Samtidigt som de möter västvärldens överflöd och frestelser i Europa behöver de uppfylla sina förpliktelser till familjerna hemma i Afghanistan och följer med fasa nyheterna om självmordsattackerna i hemlandet.

Nya generationers drömmar

Regissör för filmen är den Pulizerpris-belönade fotografen och filmmakaren Daniel Etter som säger till OmVärlden att han vill visa på hur mångfacetterat Afghanistan är, att det mitt bland krig och instabilitet också finns hopp och glädje. Genom filmen visar han även vilka stora skillnader som finns mellan generationerna i landet.

– Ta Alishas pappa som exempel, han lever fortfarande som många generationer före honom med att bruka jorden och sträva efter att se sina barn giftas bort. Han har skaffat sig en radio, men när han ska till staden promenerar han flera timmar för att ta sig dit. Hans son, däremot, talar flytande engelska, hänger på Instagram och har rest till Italien, Schweiz, Tyskland och Korea. Hans drömmar ser helt annorlunda ut, men begränsas av gamla normer och traditioner.

Kvinnor lär sig skida

I hemstaden Bamian grundas Bamian Ski Club där barn och ungdomar som vill följa i Sajjad och Alishahs skidspår får lära sig skida. Fatima Nazari är själv skidåkare från trakten och berättar att efter två år är det redan 24 flickor som är med och lär sig åka, vilket är ovanligt.

– En del människor säger att kvinnor i Afghanistan inte kan arbeta att vi inte kan lämna husen, utan att halshuggas, säger hon i filmen, men konstaterar att antalet tjejer som vill lära sig åka skidor ökar.

Kvinnliga skidåkare i tävlingen Afghanistan Ski Challenge som anordnas av Bamian Ski Club. Foto: Journeyman Pictures

Daniel Etter berättar att skidåkandet öppnat upp ett sällsynt utrymme för män och kvinnor att göra saker ihop, men tror inte att sport i sig är någon genväg till jämlikhet.

– Sport kan vara en frigörelse för individer som Fatima, och en inspiration för unga flickor, men det krävs grundläggande förändring i många delar av samhället för att förändra rollen för kvinnor i Afghanistan.

Fler sidor av Afghanistan

Med filmen hoppas han att folk ska förstå att Afghanistan har många sidor, många fler än vad som syns på tevenyheterna i väst.

– Det är inte bara våld, instabilitet och fattigdom. Det är också de enkla sakerna, vänner och utflykter, en dag vid sjön eller uppe i bergen. Och i slutändan spelar det ingen roll var vi är födda, vi uppskattar fortfarande samma saker. Det som skiljer oss åt är omständigheterna vi föds in i och vilka privilegier vi får eller inte får, säger han.

”Where the light shines” har premiär den 3 september och kan ses på olika streamingtjänster, bland annat Google Play och iTunes.

Mer läsning

Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan fick människor över hela världen att reagera. I London demonstrerade tusentals den 28 augusti 2021 mot kvinnors försämrade villkor.

Avsnitt 133: I talibanernas Afghanistan

Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? De frågorna diskuteras i OmVärlden podds sista avsnitt före jul.