Organisationen LIFE, Marthe Wandou från Kamerun, ryske miljöaktivisten Vladimir Slivjak och urfolksledaren Freda Huson från Kanada är pristagarna i år.

Organisationen LIFE, Marthe Wandou från Kamerun, ryske miljöaktivisten Vladimir Slivjak och urfolksledaren Freda Huson från Kanada är pristagarna i år.

Årets Right Livelihood-priser till miljö- och människorättskämpar

En kvinnorättsaktivist från Kamerun, en rysk miljökämpe, en ledare för ett urfolk i Kanada och en organisation som arbetar med miljöskydd i Indien. De är årets mottagare av Right Livelihood-priset 2021.

Publicerad:

Som alltid har juryn som delar ut Right Livelihood-priset sett till att sprida utmärkelsen över olika fält och geografiska områden.  

– Årets Right Livelihood-pristagare visar att hållbar förändring bygger på att människor går samman. I kampen mot en allt värre klimatkris, mäktiga företagsintressen samt terrorism tydliggör de att solidaritet och engagemang är nyckeln till en bättre framtid för oss alla, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood.

Priset som instiftades 1980 av Jakob von Uexkull ska utdelas till personer som "på ett tappert sätt levt efter principen att varje person ska ha ett ärligt yrke som till fullo respekterar andra människor och den naturliga världen, samt ta ansvar för våra handlingars konsekvenser och bara använda en rättvis del av jordens tillgångar".

Pristagarna i år är: 

Marthe Wandou, jurist, kvinnorätts- och fredsaktivist från Kamerun som arbetat med att förebygga och bekämpa sexuellt våld mot barn, i synnerhet flickor. Genom sin organisation Action Locale pour un Développement Participatif et Autogéré (ALDEPA), som hon grundade 1998, har Marhe Wandou gett holistiskt stöd till flickors välmående genom utbildning, psykosocial vård och juridisk rådgivning. Hittills har organisationen gett stöd till fler än 50 000 flickor. De har bland annat bidragit till att gradvis minska antalet barnäktenskap samt förbättra barns tillgång till utbildning.

Vladimir Slivjak, medgrundare och en av två ordföranden för Ecodefense, en av Rysslands ledande miljöorganisationer. Under decennier har han gått i bräschen för framgångsrika gräsrotskampanjer mot miljöskadliga aktiviteter. Han har bland annat lyckats mobilisera boende i de kolproducerande områden i Sibirien. Det är första gången som människor med lokal förankring opponerar sig mot den destruktiva kolbrytningen.

Freda Huson är en kvinnlig ledare (Dzeke ze’) för Wet’suwet’en, ett urfolk i Kanada. Hon är en tongivande förespråkare för urfolks rätt att få tillbaka kontrollen över sina landområden, vilket inkluderar bestämmanderätt över infrastrukturprojekt som pipelines genom deras territorier. År 2010 flyttade hon in i en timmerstuga på sitt folks land i Talbeetskwa, längs Moricefloden i British Columbia. Sedan dess har hon fungerat som koordinator för Unist'ot'en, ett läger som numera omfattar ett center för människor som vill återfå kontakten med/till sitt land, och läka från det koloniala traumat. 

Legal Initiative for Forest and Environment  är en organisation som arbetar med miljöskydd i Indien genom juridik och i rättsprocesser. LIFE grundades 2005 av advokaterna Ritwick Dutta och Rahul Choudhary som ansåg att bristen på rättsliga prövningar av tvister med koppling till miljön var omfattande. En av LIFE:s tidiga framgångar var ett rättsfall mot det brittiska gruvföretaget Vedanta i delstaten Odisha. Indiens högsta domstol dömde att Vedantas planerade bauxitgruva inte fick tillstånd utan det lokala samhällets samtycke. Domen kom att bli prejudicerande.  

Årets fyra pristagare mottar en miljon kronor vardera. De kommer att hyllas vid en prisutdelning på Cirkus i Stockholm den 1 december.

Mer läsning

EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen

”Vaccinrättvisa är en geopolitisk nödvändighet”

Som Team Europe måste vi infria löftet om att stödja låg- och medelinkomstländer genom att dela med oss av över 250 miljoner doser före årets slut. Så här långt har EU-länderna endast delat med sig av ungefär 50 miljoner doser. Nu är det dags att fullgöra detta åtagande, skriver EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen.

Hana Al-Khamri, journalist och nu författare av en bok om hennes tid på en kvinnoredaktion i Saudiarabien.

”Det råder total könsapartheid i Saudiarabien”

Hana Al-Khamri, är en 34 årig journalist som bor i Sverige och växte upp i Saudiarabien där hon arbetade på en kvinnoredaktion. Om detta och om kampen som kvinnliga saudiska journalister för skriver hon om i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” som släpps den 15 oktober. OmVärlden träffade henne för ett samtal.