Evin Incir (i mitten) på besök i Palestina. Övriga är Ubai Aboudi (Bisan Center), Sahar Francis (Addameer), Susan Power (Al-Haq), Khaled Quzmar (DCI)

Evin Incir (i mitten) på besök i Palestina. Övriga är Ubai Aboudi (Bisan Center), Sahar Francis (Addameer), Susan Power (Al-Haq), Khaled Quzmar (DCI)

Terrorstämplade av Israel – mötte EU-parlamentariker

Israel har inte tagit tillbaka terrorstämplingen av sex civilsamhällsorganisationer i Palestina. Evin Incir, socialdemokrat i EU-parlamentet, har engagerat sig i frågan och förbereder en resolution att lägga fram i parlamentet nästa vecka. 

Publicerad:

Den 22 oktober i år meddelade Israels försvarsminister Benny Gantz att sex palestinska civilsamhällsorganisationer belagts med terrorstämpel av Israels regering. Skälet är enligt Israel att dessa har kopplingar till organisationen PFLP som betraktas som en terrororganisation av Israel, USA och EU.Terrorstämplingen har sedan dess fördömts av många, även Sveriges biståndsminister Per Olsson Fridh och Sveriges biståndsrådet Anders Paulsson som i OmVärlden deklarerade att man inte tänker dra in stödet till två av organisationer som får medel från generalkonsulatet. 

Evin Incir, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna har engagerat sig i frågan och under ett besök i Palestina nyligen träffade hon representanter för de palestinska organisationerna.  Efter dessa möten tog hon även initiativet att bjuda in två av organisationerna, Al-Haq och Addameer till EU-parlamentet i Bryssel.

Under tisdagen den 16 november träffade den socialdemokratiska gruppen de palestinska delegaterna, under onsdag är möten med Den gröna gruppen planerade. Inga andra politiska grupperingar i EU-parlamentet har hittills visat intresse av att tala med de palestinska företrädarna. 

Evin Incir förbereder en resolution som ska läggas fram i parlamentet om en vecka och där hon hoppas att man får ett fördömande av Israels agerande från EU-s håll. 

– Den israeliska regeringens anklagelser är helt grundlösa. Vi har från parlamentets sida krävt information, men hittills får vi bara svar att den israeliska säkerhetstjänsten (Shin Beth) anser att dessa organisationer har kopplingar till PFLP, men inga som helst bevis läggs fram. 

Tre israeliska journalister Yuval Abraham, Oren Ziv and Meron Rapoport, har läst den 74-sidiga rapporten från Shin Beth och de menar att det inte finns några substantiella bevis som tyder på kopplingar till PFLP.

Enligt Evin Incir kan nu dessa civilsamhällsorganisationer inte fortsätta sitt arbete som de gjort tidigare.

– De riskerar att få ägodelar och konton frysta, att inte ha lokaler kvar. De som fortsätter att samarbeta med organisationerna kan råka ut för olika konsekvenser, och de som arbetar i organisationerna riskerar fängslas, säger hon.

Hittills har dock ingen blivit fängslad.

Varför tror du att Israel vill tysta dessa organisationer? 

– Al-Haq är de som ligger bakom processen att Israel ska ställas för krigsrättsbrott i FN:s internationella brottsmålsdomstol ICC. Jag tror att det ligger bakom intensifieringen mot just den organisationen. Andra av de terrorstämplade organisationerna arbetar för att försvara fängslade palestinier och för att skydda palestinska hem från att bli konfiskerade, säger Evin Incir.   

I den nya israeliska regeringen, som är en bred koalition, sitter även två av Socialdemokraternas systerpartier, Labour och Meretz (sistnämnda det israeliska vänsterpartiet). 

– Jag har varit i kontakt med en av mina vänner i Israel som är aktiv i Meretz, hans fru är klimatminister i regeringen. De har höjt sina röster mot detta beslut som fattats men jag är besviken på att de hittills inte lyckats vara en motkraft mot de högerkonservativa i samma regering i denna fråga. Fast jag är inte så förvånad eftersom premiärministern (Naftali Bennet)  är högerkonservativ och f.d. ordförande för bosättarorganisation i Israel, säger Evin Incir.

Mer läsning