Tasneem Khalil, journalist i Malmö riskerar 10 års fängelse i Bangladesh

Tasneem Khalil, journalist i Malmö riskerar 10 års fängelse i Bangladesh

Bangladesh åtalar journalist i Sverige

Journalisten Tasneem Khalil har avslöjat korruption inom Bangaldesh militär och regering. Nu har en domstol i Dhaka utfärdat en arresteringsorder mot den Malmöbaserade journalisten.  Han har inte hotats i Sverige men hans mamma i Bangladesh trakasseras av myndigheterna. 

Publicerad:

I mitten av september väckte en åklagare i Bangladesh åtal mot den grävande journalisten Tasneem Khalil som sedan 2007 bor och verkar i Sverige. Khalil beviljades asyl i Sverige efter att han torterats av underrättelsetjänsten i Bangaldesh, och han driver idag nyhetsplattformen Netra News  som granskar korruption och maktmissbruk i Bangladesh. Han anklagas i domstolen för att ha brutit mot landets Digital Security Act som reglerar kommunikation på internet, men Tasneem Khalil har själv inte informerats om vad åtalet innefattar.

– Jag har inte fått någon direkt information om detta utan vet bara det jag läst i nyhetsmedier, där det sägs att jag kritiserat regeringen och uttalat mig kritiskt mot staten, säger han till OmVärlden.

Tasneem Khalil själv är övertygad om att åtalet motiverats av hans verksamhet med Netra News.

– Det är den enda självständiga journalistiska rösten som uppmärksammar korruption och övergrepp i Bangladesh. Det finns ingen kvar i landet som kan göra det vi gör. Regimen i Dhaka är inte vana vid detta, de har skapat ett skräckvälde där inga journalister vågar skriva om dem såsom vi gör på Netra News.

Blockerad i Bangladesh

Kort efter att nyhetssajten lanserades blockerades den i Bangladesh. Under flera års tid har pressfriheten i landet försämrats och Bangladesh ligger på 152:a plats av totalt 180 länder i Reportar utan gränsers jämförelse för 2021

Enligt Amnesty International satt 433 människor häktade i juli månad i år för brott mot Digital Security Act. I februari dog författaren Mushtaq Ahmed i fängelse där han satt åtalad för brott mot internetlagen.

Brittis Edman, policychef på Amnesty Sverige, säger att lagen strider mot mänskliga rättigheter.

– Den är vagt och svepande formulerad vilket gör att den kan användas för att tysta kritiker, och det är precis det vi ser ske. Över 1 000 människor har gripits för brott den här lagen sedan den tillkom 2018, och många av dem har utsatts för övergrepp i häktet. Över 100 journalister har anmälts till rättssystemet med den här lagen som grund. Det visar verkligen hur tufft det är att vara journalist eller människorättsförsvarare i Bangaldesh idag, säger hon.

Bangladeshiska myndigheter har tagit upp Tasneem Khalils arbete i kontakt med svenska utrikesdepartementet och ambassaden i Dhaka. Enligt UD:s presstjänst har man från svenskt håll hänvisat till Sveriges yttrandefrihet och tryckfrihetsförordning. 

Om han skulle dömas i Bangladesh riskerar Tasneem Khalil 10 års fängelse, men som svensk medborgare och ansvarig utgivare för en nättidning registrerad i Sverige är han inte orolig.

– Juridiskt kan de inte röra mig här. Men vi vet att myndigheter i Bangladesh har övervakat kritiker i exil i bland annat Frankrike och Storbritannien. Jag har dock inte mottagit några hot här ännu. Däremot trakasserar myndigheterna i Bangladesh min mamma som fortfarande bor där. Det är väldigt olyckligt och skrämmande, säger Tasneem Khalil. 

Sju män åtalade

Sammanlagt var de sju män som åklagaren väckte åtal emot den 12 september i Bangladesh, däribland serietecknaren Ahmed Kabir Kishore, som uppgett att han torterades av polisen i samband med att han greps. Han ska bland annat ha förlorat hörseln på ena örat efter polisens tortyr. 

Den 24 september hade statsminister Stefan Löfven möte med Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina i New York, i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling. Tasneem Khalil är kritisk till att den svenske statsministern legitimerar en auktoritär ledare på det viset.

– Sheikh Hasina är en blivande diktator som driver fängelser där författare dör och där serietecknare torteras. Hennes regim trakasserar nu också mig, en svensk journalist, och hans familj. Jag förstår verkligen inte hur svenska ministrar fortsätter att träffa Sheikh Hasina offentligt och låter sig fotograferas med henne. Det är äcklande.

UD vill inte kommentera

UD vill inte kommentera huruvida Tasneem Khalils fall togs upp under mötet med Sheikh Hasina i New York, men UD:s presstjänst svarar i ett mejl till OmVärlden att man ”följer noga utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter i Bangladesh och tar regelbundet upp frågor om mänskliga rättigheter och pressfrihet med bangladeshiska motparter såväl bilateralt som tillsammans med exempelvis EU.”

Polisanmälan

Efter publicering av denna artikel gjorde några representanter för styrande Awami-förbundet i Bangladesh en polisanmälan mot Tasneem Khalil i Sverige, rapporterar regimtrogen media i Bangladesh. 

Mer läsning