Elina Bengtson och Ebba Westergren vandrar för kvinnorna i Sydsudan.

Elina Bengtson och Ebba Westergren vandrar för kvinnorna i Sydsudan.

De vandrar från Umeå till Stockholm för Sydsudans kvinnor

Elina Bengtson och Ebba Westergren vandrar från Umeå till Stockholm för att uppmärksamma den humanitära krisen i Sydsudan. ”Vi vill göra skillnad för kvinnorna i Sydsudan och engagera fler att hjälpa till”, säger de till OmVärlden.

Publicerad:

Elina Bengtson, 20 år, och Ebba Westergren, 23, befinner sig strax utanför Gävle. De har hittills vandrat i fyra veckor från Umeå och hunnit ta sig hela 53 mil söderut. När OmVärlden ringer upp skiner solen och väderförhållandena är bra, men under gårdagen var det spöregn och åskoväder.

– Idag känns det mycket bättre och vi är glada att regnovädret passerat, säger Elina Bengtson.

De har en vecka kvar innan det långa vandringsprojektet som de valt att kalla ”Mil för mil” tar slut. I totalt fem veckor ska de vandra från Umeå så långt söderut de kan för att uppmärksamma den humanitära krisen i Sydsudan och i samarbete med organisationen PMU samla in pengar till att bygga fler vattenbrunnar i landet.

I Sydsudan tvingas många kvinnor vandra långa sträckor varje dag för att få tillgång till vatten. Ofta är det en farlig vandring där kvinnorna riskerar att utsättas för övergrepp.

– När vi fick höra om kvinnorna i Sydsudan som måste gå långa sträckor för att hämta rent vatten och som samtidigt riskerar att drabbas av övergrepp på vägen, kände vi att vi ville göra något för att hjälpa. Därför går vi en lång sträcka på Sveriges vägar för att minska sträckan kvinnorna i Sydsudan behöver gå på otrygga vägar för att hämta vatten, säger Elina Bengtson.

Sydsudan befinner sig i en svår humanitär kris efter flera år av konflikter och inbördeskrig som pågått sedan landet blev självständigt år 2011. År 2018 tecknades ett fredsavtal mellan stridande parter, men inbördeskonflikterna har fortsatt sedan dess.

Sydsudan är ett av världens värst drabbade länder av naturkatastrofer. Under senare år har området drabbats av flera stora skyfall till följd av klimatförändringarna, som lett till en allt svårare humanitär kris och till att vattentillgången blivit än mer kritisk.

Elina Bengtsons och Ebba Westergrens projekt handlar dels om att samla in pengar för att bygga fler vattenbrunnar, men också om att sprida kunskap om den humanitära krisen i Sydsudan som få känner till.

– Ingen av oss hade koll på Sydsudan innan, vi tycker det var så konstigt att man knappt hör något om en av världens största humanitära kriser. Vi har googlat mycket på Sydsudan och försökt hitta nyhetsartiklar, men det står knappt något om det. Vårt projekt handlar inte bara om pengarna och insamlingen till vattenbrunnarna, det handlar även om att fler ska få höra om Sydsudan och börja reflektera över de värden som vi i Sverige lätt tar för givet, säger Ebba Westergren.

Längs med den hittills fyra veckor långa vandringen från Umeå har de båda märkt av ett stort engagemang när de berättat om vandringsprojektet och om situationen i Sydsudan, både från följare i sociala medier och från personer som de träffat längs med vägen.

– Vi är glada att så många har engagerat sig. Det märker vi inte minst längs vägen att många blir peppade och förstår vad man kan göra. Det är precis det vi vill visa, att man kan göra skillnad och bidra till en positiv förändring, säger Elina Bengtson.

Insamlingsmålet är att få ihop 204 000 kronor under de fem veckor som Elina Bengtson och Ebba Westergren vandrar. Det skulle räcka till att bygga två vattenbrunnar i Sydsudan, eftersom en brunn kostar 102 000 kronor att bygga.

– Det är en bit kvar, men vi tror att det kommer gå, säger Ebba Westergren.

Hittills har 160 sponsorer valt att stötta projektet och för varje mil som Elina Bengtson och Ebba Westergren vandrar ökar den insamlade summan med ungefär 1 700 kronor.

Vad skulle det betyda för kvinnorna i Sydsudan om ni lyckas med insamlingsmålet och kan bygga två vattenbrunnar?

– Det skulle göra jättestor skillnad. Det finns pågående projekt på plats redan nu där vi har fått höra berättelser från kvinnor på plats som tidigare behövt gå i flera timmar för att hämta vatten. Nu tar det istället några minuter. Det är lätt att förstå vilken enorm skillnad det skulle göra i ens eget liv. Kvinnorna i Sydsudan har en stor samhällsbörda redan, så en sådan förändring skulle göra enorm skillnad för deras vardag, säger Elina Bengtson.

Instagram och Facebook kan man följa Elina Bengtsons och Ebba Westergrens projekt ”Mil för mil” och vandringen som pågår till den 17 juli.

Mer läsning