Det är nu, i detta kommunalval, som det avgörs om det nationella valet 2023 kommer att vara ett fritt val, anser Vuthy Eang.

Det är nu, i detta kommunalval, som det avgörs om det nationella valet 2023 kommer att vara ett fritt val, anser Vuthy Eang.

”Democrazy” val närmar sig i Kambodja

Oppositionen pressas hårt i Kambodja där Hun Sen styr med järnhand. Nu närmar sig lokalvalen som spås bli en temperaturmätare på demokratin i landet som styrts av en och samma ledare i 37 år. Vissa kallar det för Democrazy.

De senaste månaderna har det skett en rad gripande av oppositionella i Kambodja. Övervakningen har ökat och flera har misshandlats. 

– Regeringspartiet använder de metoder de behärskar bäst, nämligen våld, säger Naly Pilorge på den kambodjanska människorättsorganisationen Licadho.

Kommunalvalet, den 5 juni, närmar sig och den politiska temperaturen stiger. 

I dag styrs Kambodja av partiet Cambodian peoples party (CPP) och ledaren Hun Sen som blev premiärminister 1985. Han har med andra ord suttit vid makten i 37 år, vilket gör att han är den i världen som lett sitt land längst. 

Men ett uppstickarparti – Candellight Party– ser just nu ut att ha en stark medvind i det kommande kommunalvalet.

– Det här partiet har blivit en samlingspunkt för de som vill ha en förändring, säger Naly Pilorge som tillsammans med Vuthy Eang från organisationen Equitable Cambodia som nyligen besökte Sverige för att träffa svenska riksdagspolitiker och informera om läget i Kambodja. 

Förlitar sig på export

Ingen tror att Candellight Party har någon chans att vinna. Den stora frågan är i stället hur starkt stöd de ska få och hur den sittande regeringen ska hantera ett läge där oppositionen växer. På kort tid har de lyckats registrera mer än 20 000 kandidater till kommunalvalet.

De senaste årtionden har Kambodja rört sig upp och ned på demokratiskalan.

Landet exporterar kläder och textilvaror till väst som ställt krav på demokratisk utveckling. Stora svenska företag, som H&M, köper kläder från Kambodja som också är med i Global deal. Ett svenskt initiativ för att skapa ett bättre och mer demokratiskt arbetsliv. Även EU har haft förhoppningar och slutit avtal som inneburit tullfri export.

De senaste åren har dock regimen i Kambodja alltmer allierat sig med Kina. Det lilla demokratiska utrymme som fanns tidigare har beskurits. Under våren har denna utveckling accelererat. 

Svenska V-dem på Göteborgs universitet anses vara ett av världens främsta på att mäta demokratisk utveckling. Enligt deras bedömning tillhör ingår Kambodja de 10 procent av länderna i världen med minst demokrati. Landet hamnar därmed i samma grupp som Kina, Nordkorea, Eritrea och Saudiarabien.

Flera politiker fängslades

För oppositionen har det varit en tuff vår. Nu sitter minst 38 oppositionspolitiker fängslade, för ett par veckor sedan fängslades ett tiotal fackliga greps i samband med en strejk på ett kasino och minst 150 företrädare för Candellight Party har förbjudits att ställa upp i kommunalvalet, uppger Licadho.

I december förra året ställdes även ett 60-tal politiker från det tidigare oppositionspartiet CNRP inför rätta för uppvigling. Domen väntas falla först efter valet. 

Det Hun Sen och hans maktparti är oroliga för är att årets kommunalval ska bli en upprepning av det förra lokalvalet som hölls 2017. 

Då lyckades oppositionspartiet CNRP samla ett oväntat starkt stöd och fick cirka 400 av 1600 platser som valet handlade om. 
Det blev en ögonöppnare för regeringspartiet som plötsligt såg sin makt hotad inför det nationella valet året efter. Efter det valet upplöstes det stora oppositionspartiet, anhängare och oppositionsledaren Kem Sokha greps. Den efterträdande oppositionsledaren, Sam Rainsy, såg sig tvungen att gå i exil.

Repressionen mot oppositionen var stenhård. Men något förvånande har nu Candlelight Party växt fram som ett nytt alternativ. 

Naly Pilorge och Vuthy Eang ser med spänning fram emot utfallet.

– Regeringspartiet kommer inte att tillåta att partiet får för stort stöd. Då kommer de att agera. Det är nu, i detta kommunalval, som det avgörs om det nationella valet 2023 kommer att vara ett fritt val, säger Vuthy Eang som på Equitable Cambodia jobbar med frågor som rör markfrågor och landgrabbing.

Deras bedömning är att om partiet endast får kring två till tre procent av rösterna är det möjligt att staten inte agerar. Blir stödet större, mellan sju och tio procent, så har staten ett svårt beslut framför sig. Ska de försöka stoppa oppositionen och riskera omvärldens fördömande eller låta det vara och därmed riskera att en utmanare i nästa års parlamentsval växer fram? 

– Men det är inte bara regeringen som då måste fatta ett svårt beslut. Väljarna som vill ha en ny regering måste också bestämma om de ska rösta eller inte. På pappret kommer det att finnas över 40 partier som deltar i det nationella valet men i praktiken finns det bara ett parti, regeringspartiet, som kan vinna. Ska man rösta då, frågar sig Naly Pilorge.

Beroende av omvärlden

I år efter år har medier rapporterat om hur utrymmet för civilsamhället i Kambodja minskat. Men frågan är om det inte finns en gräns för hur dåligt det kan bli? Finns det över huvud taget något utrymme kvar alls för en opposition? 

– Ja, svarar både Naly Pilorge och Vuthy Eang då OmVärlden träffar dem i en hotellobby i Stockholm. 

Det beror, hävdar de, på att eliten i Kambodja förstår beroendet av en global ekonomi.

Som alla andra behöver Kambodja råmaterial, teknik och en mänga andra varor som produceras i andra länder. Dessutom vill de sälja sina varor och ledarna inser riskerna med att helt förlita sig på Kina. Just nu har  Kina dessutom gjort stora nedstängningar för hindra en ny våg av covid-19 ska sprida sig.

En annan faktor är att Kambodja får stora intäkter från textilindustrin och det är en exportvara som främst kan säljas till väst, inte till Kina som har stora textilindustrier själva. 

– Det är en fasad som i Kambodja kallas Democrazy. Några få organisationer inom oppositionen tillåts existera, några få oberoende medier likaså. Men så fort de växer så riskerar de att stängas ned och ledarna kan gripas, säger Naly Pilorge.

Kambodja

Befolkningen uppgår till cirka 17 miljoner invånare och huvudstaden heter Phnom Penh. På pappret är landet en demokrati och det hålls regelbundna val men regeringen, som leds av Hun Sens parti CPP, är auktoritär. Samtidigt är korruptionen utbredd och landet är ett av världens minst demokratiska, enligt Vdem och Freedom House som mäter demokratisk utveckling. 

Landet har präglats av en jordbruksekonomi men de senaste årtionden har textilindustrin utvecklats och Kambodja får inkomster från att exportera till många västländer. Den ekonomiska utvecklingen har gått snabbt och ekonomin har, enligt Världsbanken, växt i genomsnitt 7,7 procent per år mellan 1998 och 2019, vilket gjort det till en av de snabbaste växande ekonomierna i världen. Coronapandemin fick dock stora effekter och 2020, krympte ekonomin med 3,3 procent. Medellivslängden i Kambodja har ökat från 58 år 2000 till 70 år 2020.

Källa: Världsbanken

Mer läsning