Lee Cheuk-Yan demokratiaktivist i Hongkong och leder den fackliga paraplyorganisationen HKCTU. Den 18 maj ställs han inför rätta för att bland annat ha organiserat protestmarscher.

Lee Cheuk-Yan demokratiaktivist i Hongkong och leder den fackliga paraplyorganisationen HKCTU. Den 18 maj ställs han inför rätta för att bland annat ha organiserat protestmarscher.

Demokratiaktivister inför rätta för protester i Hongkong

I skuggan av Hongkongbornas kamp mot coronaviruset ställs demokratikämpar inför rätta i en kraftfullt fördömd process. "Våra fall är hämnd mot proteströrelsen", säger fackledaren Lee Cheuk-Yan.

Publicerad:

Förra året, 2019, satte Hongkongborna ner foten mot ett ökande inflytande från Fastlandskina. Det började som protester mot ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

När protesterna inte fick gehör av de styrande i regionen växte kraven från demonstranterna till att bland annat innefatta förändringar i valsystemet. I dag har Hongkong ett system där den högste ledaren inte väljs av folket eller av folkvalda representanter.

Under 2019 drabbade demonstranter och polis samman och konflikten spreds i vågor ut i samhället. Många demonstranter greps under protesterna

Grep högprofilerade

Med demonstrationerna ökade oron över vad makthavarna i Beijing skulle kunna göra med regionen. Hongkong har varit en självstyrande del av Kina sedan området lämnades över från Storbritannien 1997.

Sedan kom coronakrisen och protesterna klingade av. Under våren 2020 har Beijingvänliga politiker i Hongkongs parlament, Legco, försökt driva igenom ändringar i säkerhetslagstiftningen.

Kritikerna menade att de föreslagna lagändringarna skulle öka Fastlandskinas makt över Hongkong. De var oroliga för att de styrande försökte urholka regionens grundlag medan världens ögon var riktade mot annat håll.

Protesterna satte igång igen. I april greps 15 prodemokratiska aktivister med hög profil. Bland andra Jimmy Lai, som driver den prodemokratiska tidningen Apple Daily och Martin Lee, jurist och tidigare parlamentariker som anses vara grundaren av regionens demokratirörelse.

Gripanden fick internationell kritik, bland annat från USA och Storbritannien. Det väckte också frågor kring vilken press makthavarna i Beijing egentligen sätter på Hongkongs ledande politiker.

”Olaglig samling”

Den 18 maj inleds rättegången mot flera av aktivisterna. De står anklagade för att vid olika tillfällen förra året ha organiserat och deltagit i protestmarscher som inte först fått tillstånd av myndigheterna. Bland annat demonstrationen den 18 augusti då en fjärdedel av Hongkongs befolkning, 1,7 miljoner människor, gav sig ut på gatorna.

Lee Cheuk-Yan, en av regionens mest kända aktivister och ledare för den fackliga paraplyorganisationen HKCTU, är en av de åtalade. Han släpptes mot borgen i väntan på rättegång.

Liksom flera av de andra som gripits är han i 60-årsåldern. Lee Cheuk-Yan säger till OmVärlden att rättsprocessen mot de icke-våldsamma aktivisterna är en hämndaktion mot proteströrelsen.

– Kinas kommunistparti vill visa Hongkongs invånare att de kommer att ge sig på all opposition, säger han.

Hot mot media

Särskilt uppseendeväckande är det att man även ställer företrädare för den fria pressen inför rätta, påpekar Lee Cheuk-Yan. Tidningsägaren Jimmy Lai åtalas för att olagligen ha planerat och deltagit i protester.

– Det är ett slag mot hur fri media rapporterat om demonstrationerna och ett hot mot den fria pressen, säger Lee Cheuk-Yan.

Som svar på de gripnas kritik har makthavarna i Beijing svarat att ”detta är ytterligare ett bevis på hur de är i maskopi med lokala bråkmakare, som borde fördömas av hela det internationella samhället”.

De åtalade riskerar upp till fem år i fängelse. Bland annat svenska LO har skickat brev till regeringen i Hongkong och uppmanat dem att dra tillbaka anklagelserna.

– Jag är stolt över att vara bland de 8 000 demonstranter som gripits hittills och de över 1 400 personer som åtalats, säger Lee Cheuk-Yan.

Moa Kärnstrand

Mer läsning