Läkare utan gränser har upprättat 36 vårdplatser för Ebola på sjukhuset i Mubende, Uganda.

Läkare utan gränser har upprättat 36 vårdplatser för Ebola på sjukhuset i Mubende, Uganda.

Desinformation ökar risken för ebola i Uganda

Världshälsomyndigheten, WHO, bedömer att risken för att smittas av ebola i Uganda nu är mycket hög. Ett problem är att många ute i landsbygden inte vill tro på informationen.

Den 20 september rapporterades det första fallet av ebola i Uganda i år. Sedan dess har sjukdomen fortsatt att öka i en oroande takt. Folkhälsomyndigheten i Uganda rapporterar att det finns 131 bekräftade fall av ebola och 46 dödsfall. 49 personer har tillfrisknat från sjukdomen.

Efter att ebola bekräftats i huvudstaden Kampala bedömer WHO att smittorisken har ökat, både i Uganda och andra länder i regionen. Risken för smitta bedöms mycket hög på nationell nivå och hög på regional nivå, ett steg högre i hotnivå jämfört med tidigare bedömning. Den globala risken bedöms låg.

Desinformation ett problem

OmVärlden har pratat med Sam Taylor, talesperson på Läkare utan gränser, som är på plats i Mubende, Uganda.

– Vi åker ut till samhällen och informerar om ebola. De flesta är mottagliga för informationen men det finns fortfarande människor i olika områden som är ovilliga att tro på att ebola är ett verkligt hot. De vill inte erkänna eller acceptera ebola. Desinformation är ett problem, säger Sam Taylor.

Läkare utan gränser samarbetar med regeringen i Uganda för att bygga ebola-anläggningar i distrikten med bekräftade utbrott. Sam Taylor lyfter att en av styrkorna med Uganda jämfört med andra länder som har haft ebola-utbrott är att de har ett relativt robust hälsosystem. I byarna finns hälsoposter och medicinsk personal.

– Infrastrukturen i Uganda är bra så människor kan enkelt ta sig till hälsoinrättningar. En påtaglig skillnad med utbrottet här är att vi kan spåra smittan. Vi har en tavla där vi följer smittspårningen och nästan alla smittade går att länka till näste man. Det är när det dyker upp många smittofall som inte går att länka till någon som det blir riktigt otäckt. Så är inte fallet här, säger Sam Taylor.

Sex av Ugandas grannländer har höjt sin beredskap för att minimera risken för spridning. Bland dessa är Burundi, Demokratiska republiken Kongo, Kenya, Rwanda, Sydsudan och Tanzania.

Vaccin
Ebola-varianten som sprids i landet tillhör ”Sudan”-stammen. Idag saknas ett licensierat vaccin för ”Sudan” men tre kandiderade vaccin existerar och ska testas på 150 personer.  

– Det kommer att ta veckor, även månader, att testa ett nytt vaccin. I det här läget vet vi inte om antalet smittade kommer att öka drastiskt eller plana ut, säger Sam Taylor.

Det första fallet av varianten i Uganda har spårats till en man som rymt från ett isoleringscenter i Mubende för att söka hjälp hos en traditionell läkare. Han ska därefter ha rest till sina släktingar i huvudstaden. Släktingarna rapporterade inte hans tillstånd och mannens identitet blev känd först när han dog.

I huvudstaden Kampala har sex barn från tre olika skolor smittats. Alla barnen tillhörde samma familj där 13 familjemedlemmar var smittade. Skolministeriet i Uganda har valt att hålla skolorna öppna men för att stoppa spridning har examensfester för låg- mellan- och högstadieelever förbjudits.

Mer läsning

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd.