Svält råder redan i områden i Kenya, Somalia och Etiopien anser International Rescue Committee. Foto: Dadaab flyktingläger i nordöstra Kenya.

Svält råder redan i områden i Kenya, Somalia och Etiopien anser International Rescue Committee. Foto: Dadaab flyktingläger i nordöstra Kenya.

”Det råder redan svält i östra Afrika”

Tre miljoner människor i Etiopien, Kenya och Somalia befinner sig i eller nära svält. Den bedömningen gör International Rescue Committee i ny rapport. ”Allvarligast är det för barn under fem år som inte får mjölk när boskapen dör”, säger Shashwat Saraf på IRC.

Det är en krisvarning som International Rescue Committee, IRC, skickar ut för matsituationen i östra Afrika – ett område som drabbats extremt hårt av uteblivna regn och till det krig och konflikter i Etiopien och Somalia. Uppskattningsvis 20 miljoner människor i regionen går hungriga varje dag och tre miljoner av dem är i eller nära svält, särskilt allvarligt är läget i Somalia. 

Officiellt talas det ännu inte om en svältkatastrof men Shashwat Saraf, chef för akutinsatser på IRC och stationerad i Nairobi, säger till OmVärlden att det bara är en tidsfråga. 

– Det är först när data finns framme på hur många människor som dött eller är på väg att dö som man deklarerar det som en svält. Men den informationen tar tid att sammanställa, i svältkatastrofen i  Somalia 2011 hade redan hälften av alla svältoffer dött innan man officiellt erkände att svält råder. 

Mjölkbristen dödar barn

Shashwat Saraf påpekar även att de styrande i Kenya och Etiopien av politiska skäl inte vill lyfta ämnet eftersom det skulle vara ett svaghetstecken för deras styre. Svälten i Somalia från oktober 2010 till april 2012 tog 260 000 människors liv, hälften barn under fem år 

Det som nu sker är något liknande. På grund av extrem torka med fyra uteblivna regnperioder har cirka en tredjedel av djuren i landsbygden dött eller slaktats i förtid på grund av brist på föda.  

- Utan kor, getter eller en kamel kan föräldrarna inte ge mjölk och livsviktigt protein till barnen, det är därför som de små barnen är de första offren i en hungerkatastrof, säger Shashwat Saraf.

De som bor på landsbygden i de torra eller halvtorra områden som drabbats lever på sin boskap och har inga andra födoalternativ att tillgå. Bristen på betesmarker tvingar familjer att lämna sina hembygder till mer urbana områden där det finns vatten, men där hamnar de ofta i konflikt med andra människor. 

-  Det dyker upp allt fler internflyktingar i behov av matransoner från hjälpsändningar. Folk letar efter olika jobb och vi ser mycket barnarbete. Framför allt är det unga flickor som far illa, säger Shaswat Saraf. 

Orsaken är klimatförändringarna

IRC har olika center i länderna där personal ordnar med sjukvård, kontantstöd och socialt stöd. Matförsörjningen står till största delen World Food Programme för. Orsaken till det akuta läget är den extrema torkan som pågått i över två år, den värsta på över 40 år. FN:s organ för meterologi WMO anser att torkan är en direkt effekt av klimatförändringarna. 

Det råder störningar i det som kallas La Niña-förhållanden där samspelet mellan varma hav och vindar kan leda till antingen häftiga regn eller som i östra Afrika till torka. 

– Folk här är vana vid att regn kan utebli ibland och man kan hantera det med att bygga upp förråd. Men ingen, inte ens de allra äldsta, har upplevt det som nu sker.  Det finns inget i lager och brunnarna är uttorkade. Nu börjar människor betrakta torkan som ett permanent tillstånd, säger Shashwat Saraf. 

Hjälpen går främst till Ukraina

IRC anser att världssamfundet till stor del ignorerat behoven i de hungerdrabbade områdena i Afrika på grund av konflikten i Ukraina. I rapporten konstaterar IRC att Ukraina fått 20 procent av den humanitära budgeten i världen men ser man till behovet borde det enbart vara fem procent. 

- Det tycks vara så att världssamfundets bara kan fokusera på en katastrof i taget och just nu är det Ukraina som gäller. Beslut som verkar handla mer om geopolitik än humanitära behov, säger Shaswat Saraf. 

Mer läsning