Norma Andrade, får Edelstampriset 2022. För hennes kamp att få slut på kvinnomord i Mexico

Norma Andrade, får Edelstampriset 2022. För hennes kamp att få slut på kvinnomord i Mexico

Edelstampristagaren kämpar mot femicid i Mexico

Norma Andrades 17-åriga dotter mördades för 20 år sedan. Då bestämde hon sig för att arbeta mot femicid i Mexico, mord av kvinnor enbart för att de är kvinnor. Nu belönas hon med Edelstampriset. 

Efter 48 timmar av resande till ett Stockholm i snökaos säger Norma Andrade att hon känner sig lite förvirrad och samtidig mycket stolt över Edelstampriset.

– Men trots glädjen för priset gör det ont i mig eftersom mitt engagemang för alla de kvinnor som bortförs och mördas beror på att min egen dotter dödades för tjugo år sedan, säger Norma Andrade.

Det var efter den händelsen i hennes hemstad Ciudad Juárez som hon bestämde sig för att viga sitt liv till att förändra tillvaron för kvinnor i Mexico där våld mot kvinnor, inte minst i Ciudad Juárez, är vanligt förekommande. I Mexico och även andra länder i Latinamerika slutar detta våld ofta i mord – femicid. 

Över tusen mördade kvinnor

I Mexico mördades 1 015 kvinnor förra året enbart för att de är kvinnor, det kan vara i relationer, av män som blir avvisade eller i samband med prostitution eller sexutnyttjande. Året innan var det 977 dödade kvinnor. 

Norma Andrade säger att det är siffror som gör henne deprimerad. Att det gått tjugo år sedan hennes dotter Lilia Alejandra García Andrade dödades och inget har förändrats.

– Det tillkom en lag 2003 som skulle skydda kvinnor, innan dess var det tre kvinnor per dag som mördades, nu är det elva kvinnor per dag och det trots lagen. Nästan inga fall och anmälningar leder till att någon grips eller döms, det finns en straffrihet som ger fel signaler till dessa våldsmän som kan fortsätta mörda. 

Männen har all makt

Enligt Norma Andrade ligger grundproblematiken i en kultur där männen bestämmer allt och anser att de har makt över kvinnor. Hon lägger även en stor skuld hos politiker som inte har viljan eller modet att göra förändringar

– De har inte skapat några program för att skydda kvinnor som är utsatta. Trots att det finns lagar finns inga program för att skydda.

Organisationen Nuestras hijas de Regreso a Casa, NHRC, som Norma Andrade startade arbetar till stor del med opinionsbildande i Mexico men också med att på plats i delstaten Chihuahua hjälpa mödrar att ta reda på vad som hänt med deras döttrar. 

– Vi besöker områden med prostitution och sexhandel. Om vi tror att kvinnorna dödats så letar vi överallt, och så hjälper vi med den juridiska delen också.

Det är ett utsatt arbete i ett land där våld och mord är vanligt förekommande. Organisationen retar många och i december 2011 gick det så långt att Norma Andrade blev beskjuten på gatan med fem skott. Ett skott i handen, två i armen och tre i axeln. Ingen person blev gripen.

Hon flyttade till Mexico City av säkerhetsskäl men även där, två månader efter beskjutningen i Ciudad Juárez kom en man fram och knivskar henne i ansiktet och på halsen. Även denna gång ingen gripen eller dömd. Efter den incidenten reagerade många internationella organisationer och den mexikanska regeringen såg till att hon fick livvaktsskydd, vilket hon fortfarande har. 

Det finns inte heller någon gripen för mordet på hennes dotter.

– Tre män är misstänkta och för en man finns DNA-bevis, han är identifierade men inte dömd. Jag tolkar det som att någon vill skydda honom, säger Norma Andrade.

Pris till de som saknar röst

Edelstampriset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam som räddade liv under Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973.

Caroline Edelstam, dotter till Harald Edelstam, säger att Norma Andrade får årets pris för att hon talar för de många kvinnor som saknar röst och vars fall aldrig har lösts.

– Rättvisan måste segra; den systematiska straffriheten i Mexiko och det faktum att vissa stater fortfarande inte särskiljer femicid som separata brott från mord, är mycket oroväckande, säger Caroline Edelstam.

Mer läsning