Sida satsar på lånegarantier för att öka länders investeringar i utbildning.

Sida satsar på lånegarantier för att öka länders investeringar i utbildning.

Ekonomiska garantier ska ge bättre utbildning

Sida ger en lånegaranti på drygt 2,8 miljarder kronor för att länder ska kunna ta förmånliga lån för att satsa på utbildning. Detta är den största satsningen på utbildning hittills, uppger myndigheten.

Tillsammans med Storbritannien och Nederländerna erbjuder Sverige nu garantier som gör att lägre medelinkomstländer kan ta förmånliga lån för att öka kvaliteten inom utbildning. 

Garantierna kommer i en tid då det blivit dyrare att låna och utvecklingsbankerna har minskat den andel av lån som går till utbildning. Dessutom har andelen av det samlade biståndet som går till utbildning minskat från 13 till 10 procent under de senaste 20 åren, uppger Sida.

För att de fattiga länderna behöver satsa mer om de ska nå FN:s mål 4 (God utbildning för alla) fram till 2030.

– Vi behöver hitta nya vägar för att öka kvaliteten i utbildningen och det gör vi nu genom att finansiera denna stora lånegaranti, säger Per Magnusson, utbildningsexpert på Sida, i ett pressmeddelande.

Garantin, på 2,8 miljarder kronor, ska erbjudas ett 50-tal länder som får låna från utvecklingsbankerna till förmånliga ränta. Om länderna betalar tillbaka så blir det inga kostnader alls för Sverige.

Mer läsning

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd.