Emile Urimubenshi glider ljudlöst in på grusvägen intill en av Kigalis hårt trafikerade genomfartsleder. Han hoppar av sin motorcykel, växlar några ord med den unga mannen som snabbt lossar fordonets gula batterilåda och ersätter den med en ny.
Inom loppet av några minuter är taxichauffören redo att plocka upp nya kunder.
– Jag byter batteri fyra eller fem gånger om dagen. På så sätt vet jag att jag aldrig riskerar att bli stående, säger Emile Urimubenshi som är en av Kigalis drygt 22 000 motorcykeltaxichaufförer.
För åtta månader sedan bestämde han sig för att byta sin bensindrivna hoj för en elektrisk – och nu sparar han motsvarande 500 kronor om dagen bara i bränslekostnader.
– En annan fördel är att jag slipper servicekostnader och oljebyte. Tidigare spenderade jag 5 000 rwandiska franc [50 kronor] varje vecka bara på olja.

Finns det några nackdelar?
– Nej, inte vad jag har upptäck. Den är stabil och klarar backarna bra. Men det är bränslekostnaden som var avgörande för mig.
I dag rullar nu en mängd elmotorcyklar på gatorna i Rwandas huvudstad Kigali. Tillverkaren Ampersand, ett uppstartsföretag som har tagit in investeringar på drygt 40 miljoner kronor för att bygga elmotorcyklar för den afrikanska marknaden. De har för tillfället 550 elmotorcyklar och en väntelista på 8 000 kunder.
– Ordet sprids om att det finns pengar att spara, säger Brady Grimes som är sälj- och marknadsföringsansvarig på Ampersand.
– Taxiyrket är den näst största sektorn efter lantbruk här i Afrika, om man ser till antalet yrkesverksamma. Bara i Östafrika finns uppskattningsvis fem miljoner motorcykeltaxichaufförer. Tänk dig att fem miljoner människor som har möjlighet att öka sina inkomster med 40 procent och dessutom köra på ren energi. Det är vår vision!

Utbredningen av elfordon i Afrika är fortfarande i sin linda. I Sydafrika, det land som har kommit längst, är endast omkring tusen av totalt 12 miljoner bilar eldrivna. I Egypten finns en politisk ambition att tillverka 20 000 elfordon per år från 2023, och i länder som Ghana, Rwanda, Kenya Mauritius och Seychellerna har man halverat importskatten för eldrivna fordon för att skynda på utvecklingen. En uppsjö av uppstartsföretag, som Ampersand, har etablerat sig på marknaden med fokus på kollektivtrafik och taxifordon.
Ampersand, som finansieras av bland annat det franska oljebolaget Total, har satsat på ”mackar” där förarna kan byta ut ett tomkört batteri mot ett fulladdat. Kostnaden för att fulladdat batteri är knappt hundra kronor.
I dag finns tolv bytesstationer i Kigali och ytterligare fem i Kenyas huvudstad Nairobi. I dag är efterfrågan på Ampersands motorcyklar betydligt större än vad bolaget klarar av att leverera, berättar Brady Grimes.
Enligt siffror från African Energy Commission (AFREC) står transportsektor för 12 procent de totala växthusgasutsläppen i Afrika. Surret av motorcyklar är en del av gatubilden i de flesta afrikanska städer, och bara i Kigali är mer än hälften av fordonsflottan tvåhjulad.
– Jag tror att det är fullt realistisk att vi kommer att se mellan 20 och 30 procent elektriska motorcyklar inom loppet av några år. Det är en enorm förändring som inte bara kommer att lyfta chaufförerna utan även avsevärt minskar klimatavtrycket, säger Brady Grimes.
Svaga elnät hindrar utvecklingen
Infrastrukturella utmaningar som svaga elnät, dåliga vägar och en brist på offentliga laddstationer sätter käppar i hjulen för utbredningen av elfordon i Afrika. Ständiga strömavbrott är vardagsmat i många länder, och enligt AFREC är den genomsnittliga tillgången till el i Nigeria – en av kontinentens snabbast växande ekonomier – endast tolv timmar per dag. Få afrikanska länder har, till skillnad från i Europa, lagstiftat om att helt fasa ut fossildrivna fordon.
