Elon Musk öppnar upp för en donation till WFP. Men kräver bevis på hur pengarna skulle användas för att stoppa världshungern.

Elon Musk öppnar upp för en donation till WFP. Men kräver bevis på hur pengarna skulle användas för att stoppa världshungern.

Elon Musk tvekar om donation för att stoppa världshungern

Förra veckans Twitter-konversation mellan Elon Musk och David Beasley, chef för FN:s matprogram WFP, väckte hoppet om en donation på 6 miljarder dollar för att stoppa världshungern. Men Elon Musk är kritisk till WFP:s transparens och kräver tydliga bevis för hur pengarna skulle användas.   

Det var i förra veckan som världens just nu rikaste man, Tesla-grundaren Elon Musk, svarade på en tweet riktad till David Beasley, chef för FN:s matprogram, WFP. Svaret kommer efter att Beasley i en intervju med CNN vädjat till världens miljardärer om ekonomiska donationer för att stoppa världshungern.

David Beasley bad om en donation på totalt 6 miljarder US dollar, som enligt WFP-chefen skulle kunna hjälpa de 42 miljoner människor som befinner sig i akut svält.

”Det är människor som bokstavligen kommer att dö om vi inte hjälper dem”, sa han till CNN.

David Beasley har även tidigare uttalat sig i frågan. I en intervju med OmVärlden i oktober förra året bad han världens miljardärer att bidra med pengar till att stoppa hungern.  

– Jag begär inte att de ska skjuta till pengar varje år, men just nu när problemen är så stora och när miljontals liv står på spel borde de även låta en del av vinsterna gå till hungriga människor, sa han till OmVärlden i fjol.

I förra veckan svarade Elon Musk på David Beasleys vädjan på Twitter. Han skriver att han är beredd att sälja Tesla-aktier och donera motsvarande 6 miljarder US dollar direkt, förutsatt att WFP i samma tråd på Twitter kan beskriva exakt hur summan ska användas för att stoppa världshungern.

Skärmdump.
Skärmdump.

Vidare kräver Teslagrundaren att WFP:s redovisning ska göras i öppen källkod, "så att offentligheten exakt kan se hur pengarna används".

David Weasley svarade i samma tråd att han kan försäkra Elon Musk om att WFP har systemen på plats för transparens och redovisning med öppen källkod. "Ditt team kan granska och arbeta med oss ​​för att vara helt säkra på det."

Anne Poulsen, chef för WFP i de nordiska länderna, säger till OmVärlden att transparens är helt avgörande för FN:s matprogram.

– Det är helt avgörande för det förtroende som våra partners visar oss. Inte minst våra viktiga regeringspartners, där Sverige är en av våra främsta givare. Alla våra konton är offentliga handlingar. Detsamma gäller alla WFP:s oberoende utvärderingsrapporter, revisioner och årsrapporter – både globalt och över hela landet, säger Anne Poulsen.

Hon hänvisar till de finansiella rapporter som finns tillgängliga på WFP:s hemsida med dokumentation som går tillbaka 10 år.

Vad skulle det innebära för WFP:s arbete om Elon Musk faktiskt donerade 6 miljarder US dollar?

– De 6 miljarder dollar som brådskande begärts av WFP:s chef David Beasley skulle komma till räddning för de 42 miljoner människor som nu står på randen av svält. Summan skulle kunna fortsätta att förse dem med livräddande humanitärt livsmedelsbistånd under ett år framöver. De pengarna kommer att täcka en näringsrik måltid om dagen, vilket är det grundläggande behovet för att överleva, under de kommande 365 dagarna, säger Anne Poulsen.

Elon Musk har ännu inte gett något besked till WFP om han kommer att genomföra en donation till FN-organet. Bara under de senaste sex månaderna har Tesla-aktien stigit med 88 procent på börsen och enligt tidningen Forbes har Elon Musk en samlad nettoförmögenhet på 309 miljarder dollar. Det gör honom till världens just nu rikaste, tätt följd av Amazons grundare Jeff Bezos som har en andraplats på listan.

I dagarna har han även på Twitter låtit folk rösta på om han ska sälja aktier i sitt bolag för att kunna betala skatt. Det skulle i så fall röra sig om 185 miljarder kronor.

Mer läsning

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect, Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan, Charlotta Norrby, generalsekreterare SMR och Lena Ingelstam, generalsekreterare Diakonia skriver tillsammans med ytterliggare åtta andra under debattartikeln där de kräver att civilsamhället får plats vid bordet när toppmötet för katastrofriskreducering hålls i maj.

"Människor som drabbas hårdast av katastrofer måste vara en del av lösningen”

Alltför få länder ger civilsamhället en plats vid bordet när åtgärder för att förebygga och minska katastrofer diskuteras. Därmed utelämnas viktig kunskap och det katastrofriskreducerande arbetet tappar relevans och kvalitet. När toppmötet för katastrofriskreducering hålls i maj måste Sverige kliva fram och kräva att fler stater inkluderar civilsamhället.