Dominik Stillhart är chef för internationella rödakorskommittén, ICRCs fältoperationer. Här på besök i en skola med internflyktingar i Tigray, i norra Etiopien.

Dominik Stillhart är chef för internationella rödakorskommittén, ICRCs fältoperationer. Här på besök i en skola med internflyktingar i Tigray, i norra Etiopien.

En miljon på flykt i Tigray

Internationella migrationsorganisationen (IOM) rapporterar att fler än en miljon människor befinner sig på flykt i Tigray, i norra Etiopien. Samtidigt larmar Röda Korset om de värsta sexuella övergreppen i en humanitär katastrof på mer än två decennier.

Den internationella migrationsorganisationen (IOM) har under mars månad kartlagt alla internflyktingar i Tigray och kommit fram till att ganska precis en miljon människor befann sig på flykt i regionen i slutet av mars. Nästan hälften av internflyktingarna befinner sig i staden Shire med omnejd.

Flyktingarna är utspridda på 178 platser i Tigray och angränsande regionerna Afar och Amhara. Enligt intervjuer med flyktingarna saknar de mat att äta, tak över huvudet, enklare köksutrustning, hälsovård, vatten och sanitet och skydd. Till 75 av de 178 platserna där flyktingarna gömmer sig undan de pågående striderna har det inte kommit någon nödhjälp alls.

Som OmVärlden tidigare rapporterat har inte de humanitära hjälporganisationerna full tillgång till hela Tigray, varför många internflyktingar inte kan nås. Organisationerna har tidigare talat om fler än 200 000 människor på flykt inom Tigray, men det handlar alltså om fem gånger fler.

Samtidigt slår Internationella rödakorskommittén (ICRC) larm om grova sexuella övergrepp i Tigray. Organisationens generaldirektör Robert Mardini sa i förra veckan att han tagit emot fruktansvärda vittnesmål om extrema sexuella övergrepp.

Uppgifterna bekräftar tidigare rapporter om hur de involverade parterna i konflikten använt sexuellt våld som vapen. ICRC vill inte gå så långt som att säga att övergreppen använts som vapen, men har fått uppgifterna från hälsovårdspersonal på plats.

– Jag har inte hört om så fruktansvärda vittnesmål på över två decennier inom det humanitära området, säger Robert Mardini till nyhetsbyrån AFP.

Robert Mardini har varit chef för ICRC:s insatser i bland annat Syrien och Jemen, men det han hört från Tigray överträffar även dessa konflikter. När OmVärlden ringer ICRC:s talesperson för Afrika, placerad i Kenya, Alyona Synenko, säger hon att rapporterna om sexuellt våld är mycket oroande.

– Sexuellt våld drabbar inte bara kroppen, utan får också psykologiska och samhälleliga konsekvenser. Det är viktigt att kunna ge de utsatta hälsovård och krisstöd, vilket tyvärr saknas för de flesta kvinnor i Tigray. Många kliniker är förstörda eller plundrade. Kvinnor som söker vård kan få gå i flera dagar, och när de kommer fram finns inget krisstöd, utom möjligen i Mekelle och Shire, säger Alyona Synenko.

Enligt ICRC pågår det fortfarande strider runt om i Tigray och säkerhetssituationen är fortsatt dålig. Då det är svårt att nå alla delar av regionen finns en stor oro bland de humanitära hjälporganisationerna för de människor som ännu inte fått hjälp.

Så sent som den 12 april rapporterade Läkare utan gränser om hur uniformerade soldater passerat en busstation i staden Adwa och sköt mot folk. Minst tolv personer ska ha skadats svårt. Enligt vittnen bar soldaterna eritreanska uniformer.

Det var först i mars i år som Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed erkände att eritreanska soldater fanns på plats i Tigray, vilket sedan bekräftades av regimen i Eritrea som lovat att ta hem sina soldater. Så har ännu inte skett.

Som OmVärlden tidigare rapporterat har FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och Etiopiens människorättskommission har inlett en utredning om övergrepp under den nu över fem månader långa konflikten i Tigray.

Erik Halkjaer

Mer läsning