Marinsoldaten Miles Lagoze lät kameran rulla när han filmade åt USA:s marinkår i Afghanistan 2011 och 2012. Resultatet är dokumentärfilmen Combat Obscura som ger en annan bild av kriget i Afghanistan.

Marinsoldaten Miles Lagoze lät kameran rulla när han filmade åt USA:s marinkår i Afghanistan 2011 och 2012. Resultatet är dokumentärfilmen Combat Obscura som ger en annan bild av kriget i Afghanistan.

En oretuscherad inblick i USA:s krig i Afghanistan

Dokumentären ”Combat Obscura” visar tidigare okänt videomaterial från kriget i Afghanistan. – Det är en blandning av rädsla och missförstånd som gör att många oskyldiga människor dör, säger Miles Lagoze.

Publicerad:

I en inledande scen väntar de amerikanska soldaterna på ett luftangrepp på en byggnad. Plötsligt hörs en smäll och kameran vänds mot ett annat hus i närheten och en soldat ropar: ”Herrejävlar! Det där är fel byggnad.”

”Combat Obscura” är en film full med sådana scener som vänder upp och ner på den retuscherade och professionella bild av kriget i Afghanistan som den amerikanska militären själv förmedlar.

Regissör är marinsoldaten Miles Lagoze som arbetade som kameraman för den amerikanska militären i Afghanistan åren 2011 och 2012. Lagoze lät kameran rulla mellan mer uppstyrda och ordnade tagningar och fångade en annan bild av krigets verklighet. Det är det tidigare opublicerade videomaterialet som nu utgör dokumentärfilmen ”Combat Obscura”.

– Filmen visar hur de här ungdomarna i fält tar beslut, utan översyn, med livsavgörande konsekvenser, säger Miles Lagoze i en intervju med Now This.

Ett återkommande tema i filmen är kulturell förvirring och de missförstånd som ständigt uppstår i språkförbistringar eller ren okunskap om lokalsamhället.

– Det är en blandning av rädsla och missförstånd som gör att många oskyldiga människor dör, säger Miles Lagoze.

Under kriget i Afghanistan har 2351 amerikanska soldater och omkring 40 000 afghanska civila dödats.

Axel Kronholm

Mer läsning

Militärkuppen i Sudan uppmärksammades över hela världen. Utanför 10 downing street i London krävde demonstranter att den brittiska regeringen skulle stödja demokratiaktivisterna.

Ovisst med biståndet till Sudan

Sudan återgår till ett militärt styre efter att premiärminister Abdalla Hamdok avgått. Protesterna för att införa ett civilt styre fortsätter i landet som hamnat i en djup humanitär kris. FN:s sammankallar nu till möte mellan olika aktörer i Sudan.