Unicef leverar nödhjälp till Läkare utan gränser och Röda Korset i Tigray, i Etiopien.

Unicef leverar nödhjälp till Läkare utan gränser och Röda Korset i Tigray, i Etiopien.

Etiopien är farligast i världen för hjälparbetare

Hittills i år har 23 hjälparbetare dödats i Etiopien. I inget annat land i världen är det lika farligt att vara biståndsarbetare, säger FN. Morden sker i den konfliktdrabbade norra regionen Tigray.

FN rapporterar att de registrerat att elva hjälparbetare från biståndsorganisationen Relief Society of Tigray (REST) har dödats under sommaren. I och med detta räknar databasen Aid Worker Security Base till att 23 hjälparbetare dödats hittills i år i Etiopien.

I och med talibanernas offensiv i Afghanistan, under våren, ökade antalet civila offer i det centralasiatiska landet, och så även våldet mot hjälparbetare. Hittills i år har 17 biståndsarbetare dödats i Afghanistan.

Medan den väpnade konflikten i Afghanistan för tillfället kraftigt minskat i intensitet, efter talibanernas maktövertagande den 15 augusti i år, fortsätter konflikten i Tigray, i norra Etiopien. Den har även spillt över till grannregionerna Afar och Amhara.

– Vi är återigen skakade av nyheten om våld mot vara hjälparbetare. Våra humanitära kollegor jobbar natt och dag för att leverera humanitär hjälp och skydd av de civila som påverkas av den här konflikten. Att upprätthålla deras säkerhet och ge dem obehindrat tillgång till människor i nöd, i enlighet med internationella mänskliga rättigheter och humanitär lag är kritiskt för att kunna distribuera livräddande stöd, säger Grant Leaity, tillförordnad koordinater för FN:s humanitära insatser i Etiopien, i ett uttalande.

Hittills är 2021 det dödligaste året för hjälparbetare sedan 2018, enligt Aid Worker Security Base. FN och flera internationella hjälporganisationer har sedan Tigraykonfliktens början vädjat de stridande parterna om säker tillgång till två miljoner nödställda.

Den svenska ambassadens biståndsråd, Åsa Andersson, säger till OmVärlden att "det stora hindret är att komma in i området". FN:s generalsekreterare varnade nyligen för att Etiopien står inför en humanitär katastrof.

Mer läsning