Maria Ressa och Dimitrij Muratov, årets fredspristagare

Maria Ressa och Dimitrij Muratov, årets fredspristagare

Ett pris för det fria ordet

Maria Ressa, filippinsk journalist och redaktör som utmanat president Rodrigo Duterte och Dmitrij Muratov, chefredaktör på ryska tidningen Novaja Gazeta, är årets fredspristagare. De hyllas samstämmigt som ett bra val i en tid då yttrandefriheten begränsas allt mer. 

Årets fredspris till Nobels minne blev ett pris för det fria ordet, en utsatt grupp. Under 2020 dödades 50 journalister och den tragiska utvecklingen fortsätter.

- Vi önskar med detta pris att lyfta pressfriheten som ett viktigt bidrag till fred och försoning i världen, sade ordförande i norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen när priset offentliggjordes. 

Många hade spekulerat i att det skulle vara en organisation eller person kopplad till klimatrörelsen i år, men det blev i stället fokus på press- och yttrandefrihet. 

Maria Ressa, den ena av pristagarna är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon har grundat nyhetssajten Rappler.

Hon har avslöjat maktmissbruk, våldsbruk och växande auktoritarism i sitt hemland, Filippinerna. Som journalist och Rapplers chef har Maria Ressa visat sig vara en orädd försvarare av yttrandefrihet. Rappler har riktat kritisk uppmärksamhet mot Duterte-regimens kontroversiella, mordiska kampanj mot narkotika. Antalet döda i denna ”strid” är så högt att kampanjen liknar ett krig som förs mot landets egen befolkning. 

Ressa och Rappler har också dokumenterat hur sociala medier används för att sprida falska nyheter, trakassera motståndare och manipulera det offentliga samtalet.

Sex journlister dödade

Dmitrij Muratov har försvarat yttrandefriheten under allt svårare omständigheter i Ryssland. Sedan 1995 då han tillträdde som chefredaktör för Novaja Gazeta, den mest fristående tidningen i Ryssland. Sex av tidningens journalister har dödats. Den mest kända är Anna Politkovskaya som mördades i Moskva i oktober 2006. 

1993 var Muratov en av grundarna till den oberoende tidningen Novaja Gazeta. Sedan 1995 har han varit tidningens chefredaktör. Novaja Gazeta är den mest oberoende tidningen i Ryssland idag, med en starkt kritisk inställning till makt. Tidningens faktabaserade journalistik och professionella integritet har gjort den till en viktig källa i det ryska samhället som sällan nämns av andra ryska medier. Det rör sig om kritiska artiklar om korruption, polisvåld, olagliga gripanden, valfusk och ”trollfabriker” till användning av ryska militära styrkor både i och utanför Ryssland.

Novaja Gazeta är förstås även en redaktion som lever farligt i dagens Ryssland där regimen inte drar sig för att undanröja misshagliga individer. I mars i år utsattes redaktionen för en kemattack.  Priset är därför även en markering mot president Putin.

Modigt val

Erik Halkjear, tidigare chefredaktör på OmVärlden och ordförande för Reportrar utan gränser säger i en kommentar att han är gladare att Ressa och Muratov fått priset än om Reportrar utan gränser erhållit det 

- Jag tycker det är modigare att det går till individer istället för en organisation, det är två individer som sticker ut hakan och riskerar sina liv, säger Erik Halkjear. 

Även Urika Hyllert,ordförande i journalistförbundets förbundsstyrelse gläds över pristagarna. 

– Det här är ju verkligen en fantastisk dag för världens journalister. Det här är två stora förebilder, två fantastiska journalister som med risk för sitt liv står upp för det fria ordet och för yttrandefrihet. Det är också en viktig signal till både regimer, politiker och alla som motverkar det fria ordet, att oberoende journalistik är viktigt och en självklarhet. Det är en viktig signal och markering mot de som arbetar mot yttrandefrihet och pressfrihet, säger Ulrika Hyllert.

Mer läsning

Till vänster: Ahmad Baroudi, chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. Till höger: Attacker på skolor, sjukhus och den civila infrastrukturen påverkar barnen på olika sätt. Denna bild är från undervisning i sydvästa Jemen.

Vad gör ni i Jemen Rädda Barnen?

Efter vapenvilan inletts är det fortfarande stöd från det internationella samfundet som behövs i Jemen, enligt Ahmad Baroudi som är chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. OmVärlden frågade honom vad som egentligen händer i landet just nu.