EU:s ministerråd har beslutat att skärpa sanktionerna mot Myanmar efter militärkuppen tidigare i år.

EU:s ministerråd har beslutat att skärpa sanktionerna mot Myanmar efter militärkuppen tidigare i år.

EU inför sanktioner mot militärens företag i Myanmar

EU skärper sanktionerna mot Myanmar, bland annat två av militären kontrollerade företag. Det är välkommet, säger Europaparlamentarikern Evin Incir (S), men säger till OmVärlden att mer måste göras.

EU:s ministerråd beslutade på måndagen att skärpa sanktionerna mot Myanmar efter militärkuppen tidigare i år, som följts av dödligt våld mot de fredliga protesterna. Hittills har hundratals människor förlorat livet.

Sanktionerna riktar sig mot tio individer och två företagskoncerner kontrollerade av militären, tatmadaw. Det handlar om bolagen Myanmar Economic Holdings Public Company Limited (MEHL) och Myanmar Economic Corporation Limited (MEC), som ska vara militärens största.

De två företagen har tentakler ut i en rad av de industrier som är viktiga för Myanmars ekonomi. Syftet med sanktionerna, skriver ministerrådet i ett pressmeddelande, är att påverka militärjuntans möjlighet att agera. Beslutet ”sänder en tydlig signal till militärens ledarskikt: att fortsätta på inslagen väg kommer bara att skapa mer lidande och aldrig legitimitet”.

Militären storspelare

– Det är bra att man tar det ledarskapet man nu gör från EU:s sida. Men jag skulle ha velat se mer agerande och snabbare agerande, säger svenska Europaparlamentarikern Evin Incir (S), som är engagerad i Myanmarfrågan.

Europaparlamentet antog redan i början av februari en resolution med krav på ministerrådet att bland annat agera och införa sanktioner. EU:s första runda av sanktioner gällde endast individer och från flera håll har det kommit skarpa uppmaningar om att åtgärder också måste riktas mot militärens företag.

Den burmesiska militären är en stor aktör i näringslivet och drar in mycket pengar genom bolag som sysslar med bland annat utvinning av naturresurser och tillverkning av alkohol och cigaretter. USA riktade i slutet av mars sanktioner mot samma företag som EU nu sanktionerar.

”Måste agera hårdare”

Trots att Evin Incir är nöjd med EU:s skärpning, efterlyser hon mer.

– Just nu pågår det omfattande brott mot mänskligheten i Myanmar. Omvärlden måste agera hårdare än vad man gjort hittills. EU visar på ett tydligt och positivt ledarskap här. Men vi behöver se mycket mer från FN:s sida, säger hon.

FN:s agerande i frågan om Myanmar har varit bakbundet av främst Kina, som inte sluter upp kring skarpa åtgärder mot militären. Så länge inte FN talar med en röst sätter det också tron på det globala samarbetet på spel, menar Evin Incir.

– FN borde få till ett globalt vapenembargo mot Myanmar.

EU:s sanktioner mot Myanmar gäller nu totalt 35 individer och två företag, inklusive reseförbud och frysta tillgångar. Tidigare vapenembargo och restriktioner på hur EU:s företag kan handla med militären ligger också kvar. EU och även Sverige har även frusit bistånd till landet.

Moa Kärnstrand