Nicaraguas presidentpar, Daniel Ortega och Rosario Murillo, tar emot statsbesök.

Nicaraguas presidentpar, Daniel Ortega och Rosario Murillo, tar emot statsbesök.

EU inför sanktioner mot Nicaraguas vicepresident

Som svar på de senaste månadernas ökade förtryck från polisen i Nicaragua har EU infört sanktioner mot ytterligare åtta personer i landet. Utöver landets vicepresident handlar det bland annat om polischefen och ordförande i parlamentet och högsta domstolen.

Publicerad:

De senaste två månaderna har den nicaraguanska polisen gripit närmare 30 oppositionella, varav sju möjliga presidentkandidater i de kommande valet, den 7 november i år. Två av de senaste att gripas, i förra veckan, var presidentkandidaten Noel Vidaurre och människorättsadvokaten Maria Oviedo.

Under måndagen, den 2 augusti, svarade EU med att införa sanktioner mot åtta personer i den nicaraguanska regeringsadministrationen. Det rör sig bland annat om landets första dam, tillika vicepresident, Rosario Murillo, och presidentparets son, Juan Carlos Ortega Murillo, som leder regeringens egen tv-kanal, Canal 8.

Sanktionerna innebär att EU fryser eventuella tillgångar inom EU, och att personer eller företag i EU inte får handla med personerna sanktionerna gäller. De får heller inte resa in i EU.

Bland de andra på sanktionslistan återfinns ordföranden i Nicaraguas parlament och Högsta domstol, riksåklagaren, en nära rådgivare till president Daniel Ortega och två höga polischefer. Landets polischef fick sanktioner riktade mot sig av EU redan 4 maj, då även fem lägre chefer i regeringsadministrationen inbegreps.

I ett uttalande skriver EU att den nicaraguanska regeringen inte har lyssnat på tidigare uppmaningar om att upphöra med förtrycket och föra en dialog med den politiska oppositionen.

"Gripandet av en sjunde möjlig presidentkandidat under den gångna helgen illustrerar tråkigt nog förtryckets omfattning i Nicaragua, och ger en dyster bild inför de kommande valen. Som tidigare konstaterat fördömer EU å de kraftigaste de nicaraguanska myndigheternas systematiska förtryck, och uppmanar dem att återkalla restriktioner och att man omedelbart släpper politiska fångar, och visar respekt för de nicaraguanska medborgarnas mänskliga, medborgerliga och politiska rättigheter", står det i uttalandet.

Den nicaraguanska oppositionen och stora delar av civilsamhället har sedan i april 2018 krävt inte bara reformer av de nicaraguanska vallagarna, utan även ett tidigarelagt presidentval där president Daniel Ortega och hans familj inte får ställa upp. Kraven har inte tillmötesgått och under stora delar av 2018 skakades landets av svåra konfrontationer där fler än 300 personer dödades, tusentals människor greps, medier stängdes ner och tiotusentals människor flydde landet.

Inför de kommande valen, i november har förtrycket ökat. Flera journalister har åter tvingats lämna landet, medier stängts ner och många oppositionella gripits. Daniel Ortega har suttit vid makten sedan 2007 och ställer nu upp för ytterligare en mandatperiod.

Mer läsning