Barnarbete är vanligt i flera delar av världen. EU vill införa en lag som innebär att företag måste ta ansvar för att mänskliga rättigheter efterlevs. Men nu har lagförslaget skjutits upp.

Barnarbete är vanligt i flera delar av världen. EU vill införa en lag som innebär att företag måste ta ansvar för att mänskliga rättigheter efterlevs. Men nu har lagförslaget skjutits upp.

EU-lag om företagsansvar uppskjuten – igen

EU-förslaget om en ny lagstiftning som ska få företag att ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter skjuts återigen på framtiden. Löftet om ett förslag under december har flyttats till senare i vår. Upprörda civilsamhällesorganisationer vill ha svar från EU.

Publicerad:

Den nya lagen ska kräva att företag undersöker och tar ansvar för vad som händer i deras leverantörskedjor. Även de företag som har långa och komplicerade kedjor av underleverantörer.

OmVärlden berättade nyligen i podden ”Leverantörer måste nu ta ansvar” om förslagets som utlovats från EU. Det handlar om så kallad Human Rights Due diligence-lagstiftning (HRDD-lagstiftning).

Ända sedan det 2020 blev klart att EU ska införa en sådan lagstiftning har civilsamhället varit positivt. Organisationer har länge efterfrågat skarpare regler, som gör det möjligt för exempelvis utsatta arbetare att driva fall mot stora företag i domstol och att få ersättning.

EU-kommissionen har tidigare uppgett att lagförslaget ska vara klart under hösten, men det har skjutits upp flera gånger.

Det senaste datumet som angavs var i början av december, men nu står det klart att det kan dröja ända tills i vår innan det finns ett förslag på plats som kan klubbas igenom.

Skickade protestbrev till EU-kommissionen

I ett öppet brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen reagerar nu 47 civilsamhällesorganisationer starkt på den långa handläggningstiden.

”Det är oacceptabelt att en så avgörande ny lagstiftning som kan hjälpa miljoner människor att utkräva rättvisa för brott mot mänskliga rättigheter och som kan bidra till att skydda får miljö och klimat är försenad en tredje gång”, skriver organisationerna.

Bland de svenska organisationerna som skrivit under finns bland andra Naturskyddsföreningen, Amnesty och Swedwatch.

Oro för att förslaget ska urvattnas

I brevet fördömer de också vad de kallar ”brist på transparens kring den nya förseningen”.

– Jag skulle vilja att det vore transparenta och tydliga med varför förslaget avvisas – men det är just det som är problemet. Vi har inte fått klarhet i vad som hänt som har gjort att det avvisats, säger EU-parlamentarikern Lara Wolters till tidningen Euractive.

Lara Wolters var Europaparlamentets ansvariga för utredningen kring lagstiftningen som antogs av parlamentet i mars i år.

Civilsamhället har under hela processen oroats att lagförslaget ska urvattnas på vägen mot en färdig lag eftersom många företag inte vill ha en sådan lag.

Mer läsning

Vad gör ni i Kambodja Forum Civ?

Forum Civ stöttar organisationer i ett 70-tal länder. I Kambodja är Panha Sok organisationens regionchef. Hon berättar om varför staten ibland ser på dem som en del av oppositionen. Kring jul- och nyårshelgerna skriver vi om några av alla biståndsprojekt som görs runt om i världen.