Genom att med bomb- och vapenhot tvinga ner ett Ryanairplan på väg till Vilnius vill Belarus president Aleksandr Lukasjenko skrämma oliktänkande i landet.

Genom att med bomb- och vapenhot tvinga ner ett Ryanairplan på väg till Vilnius vill Belarus president Aleksandr Lukasjenko skrämma oliktänkande i landet.

”Fel stoppa flygtrafik till och från Belarus”

När Belarus president Aleksandr Lukasjenko tvingade ner ett passagerarplan för att gripa en journalist skrämde han upp oppositionen i och utanför landet. Det säger Ognjen Radonjic, chef på ForumCivs kontor för Östeuropa.

Publicerad:

Från sitt kontor i Vilnius, i Litauen försöker Ognjen Radonjic hålla kontakt med biståndsorganisationen ForumCivs partnerorganisationer inne i Belarus. De är organisationer som arbetar för en demokratisering av landet och där många andades lite morgonluft i samband med de stora protesterna under hösten 2020.

– Sedan dess har situationen bara blivit värre och värre, och de senaste veckorna har det skett en markant upptrappning från regimen som ger känslan av att det inte finns något slut på eländet, att det kommer fortsätta på detta sätt under en längre tid, säger Ognjen Radonjic.

För cirka två veckor sedan gjorde polisen i Belarus huvudstad Minsk en räd mot den populära nyhetssajten tut.by då flera medarbetare togs in för förhör. Samtidigt greps en journalist som rapporterade om polisinsatsen. Enligt den belarusiska organisationen Belarus Association of Journalists sitter 34 journalister i fängelse eller husarrest i landet.

Den 21 maj hittades journalisten Vitold Ashurak, 50 år, död i ett fängelse där han avtjänade ett femårigt straff för att ha deltagit i protester mot regimen. Myndigheterna har ännu inte gett någon förklaring till hans död. Till släktingar har det sagts att han fick en hjärtattack.

Och nu senast, den 24 maj, den uppmärksammade ”kapningen” av ett Ryanairplan då journalisten Raman Pratasevitj och hans flickvän Sofia Sapega greps och fängslades. En händelse som är uppseendeväckande och lett till starka reaktioner från framför allt EU och flera av medlemsländerna.

– Jag blev överraskad att Lukasjenko vågade gå så långt. Det visar inte bara att regimen saknar dåligt omdöme utan även att de inte längre har några barriärer, att man inte bryr sig om reaktioner från väst. Det enda som är viktigt är att kväsa all opposition i landet, säger Ognjen Radonjic

Genom att förfalska ett bombhot och skicka upp beväpnade jaktflygplan för att tvinga ner ett plan som bara passerar över landet, sänder regimen en signal om att ingen regimkritiker kan vara säker, inte ens utanför Belarus gränser. En liknande taktik som bland annat den ryske presidenten Vladimir Putin använder sig av för att skrämma sina meningsmotståndare.

Ognjen Radonjic konstaterar att denna förflyttning av Aleksandr Lukasjenko också skapar osäkerhet kring hur långt han är beredd att gå. Många exilbelarusier han känner och som befinner sig i Litauen är nu mer försiktiga och det gäller förstås även samarbetspartners inne i Belarus. Organisationer som arbetar för en politisk förändring i landet.

– De arbetar vidare, men vi värderar kontinuerligt läget och försöker att anpassa oss. Man är försiktiga och begränsar sina kontakter på sociala medier. Problemet är att det är näst intill omöjligt att förutse vad en irrationell regim planerar för nästa steg.

Stora svårigheter

EU:s reaktion efter att flygplanet tvingats ner i Minsk var att porta alla flyg från Belarus till Europa. Det har lett till stora svårigheter för alla som vill lämna Belarus. Landsgränserna är stängda på grund av pandemin och flyget har varit den enda vägen ut och in i landet.

– Jag förstår att EU:s ledare måste visa handlingskraft och beslutsvilja, men tyvärr är det ett känslomässigt beslut som inte förbättrar situationen för medborgarna i Belarus. De känner sig än mer som gisslan i sitt eget hemland. Det hade varit bättre om västländerna tydligt visat att man tar avstånd från den repressiva diktatorn men håller armarna öppna för folket, säger Ognjen Radonjic.

Det högre tonläget och geopolitiska eskaleringen mellan väst och Belarus riskerar att även försämra existerande samarbeten som finns och på det sättet isolera landet än mer. Även att försvåra för de demokratiska krafter som hoppats på förändring, menar Ognjen Radonjic.

Mer läsning