Sydkoreas president Moon Jae-in har lovat ersätta all kolkraft med förnyelsebara energikällor, som vindkraft i Yugbaegmajigi Farm, på berget Cheongoksan. 

Sydkoreas president Moon Jae-in har lovat ersätta all kolkraft med förnyelsebara energikällor, som vindkraft i Yugbaegmajigi Farm, på berget Cheongoksan. 

Fem bra nyheter som hände i oktober

Nettonollutsläpp i Asien, Venezuelas president vill införa rätt till samkönade partnerskap och halva priset på vaccin till utvecklingsländer, eldupphör i Libyen. Det är några bra saker som hände i oktober.

Publicerad:

1. Sydkorea och Japan förbinder sig till nettonollutsläpp

I oktober gick Sydkorea i Japans fotspår och meddelade att de förbinder sig till nettonollutsläpp till 2050 för att tackla klimatförändringarna. Sydkoreas president Moon Jae-in sa i ett uttalande att landets kolkraft ska ersättas med förnybara energikällor och därmed också skapa en ny marknad och nya jobb. Sydkorea ska investera 8 miljarder US dollar (ungefär 71,3 miljarder kronor) i nya gröna projekt.

FN välkomnar Moon Jae-ins uttalande och uppmanar landet att införa konkreta policys för att hålla sitt löfte. Sydkorea och Japan är tillsammans med Kina tre av Asiens största ekonomier som har åtagit sig netto nollutsläpp de kommande 40 åren.

2. President Maduro för samkönade partnerskap

Venezuelas president Nicolas Maduro vill att landets parlament, under nästa mandatperiod i januari, ska lyfta frågan om samkönade pars rätt till att ingå registrerade partnerskap. Idag är samkönade äktenskap förbjudna i landet.

Maduros uttalande kommer efter att påven i sin självbiografiska dokumentärfilm ”Francesco”, som utspelade sig på filmfestivalen i Rom, uttalat stöd för homosexuella och deras rätt att ingå samkönade äktenskap.

3. Närmare halva priset på vaccin till utvecklingsländer

Ett nytt billigare vaccin mot lunginflammation ska hjälpa världens fattigaste barn. Prisreduktionen på 43 procent är resultatet av ett samarbete mellan Indiens Serum Institute, FN:s barnfond Unicef och organisationen Gavi, som arbetar för att säkra vacciner för världens fattigaste länder.

Idag dör 800.000 barn under fem år årligen av lunginflammation. Med det nya billigare vaccinet spår Unicef att upp till 30 procent fler barn kan vaccineras mot lunginflammation. Som en del av avtalet kommer Indiens Serum Institute säkra 10 miljoner vacciner varje år för de 73 Gavi-stödda länderna.

4. Eldupphör i Libyen

De stridande parterna i Libyen har nått en överenskommelse om ett permanent eldupphör. Alla militanta enheter och beväpnade grupper ska enligt avtalet återvända från frontlinjerna tillbaka till sina baser. Även legosoldater och utländska soldater ska återvända till sina baser inom tre månader.

FN-organet UNSMIL har hyllat avtalet på sin hemsida och beskriver det som en ”historisk bedrift”. Även EU-kommissionen hyllar avtalet. President Erdogan är dock skeptisk till avtalets trovärdighet då liknande avtal har slutits förut.

5. Den utrotningshotade blåvalen återvänder

Blåvalen är världens största djur och började 1865 fångas för kommersiella syften. Valfångare tömde nästan hela Nordatlanten på blåvalar, och när förbudet mot att döda blåval infördes 1966 beräknade valindustrin ha dödat cirka 400.000 blåvalar.

De senaste trettio åren har den utrotningshotade blåvalen ökat betydligt och antalet blåvalar beräknas ha tredubblats i Antarktiska oceanen mellan 1995-2018. Världsnaturfonden, WWF, uppskattar att det idag finns 10.000-25.000 blåvalar i området.

Sandra Rupar

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att blåvalen började jagas i storskala 1965. Rätt ska vara 1865. Felaktigt visades inte heller en blåval på bild.

Mer läsning

Vaccinering mot covid-19 i USA.

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Trots stora vetenskapliga framgångar med att få fram vaccin mot covid-19 råder en kraftig global snedfördelning mellan vilka som får vaccinet. Gäster i OmVärldens sommarpodd är Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.